Πολύ καλά γνώριζαν οι βουλευτές τι ψήφιζαν τον Νοέμβριο του 2016 σε σχέση με τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας, όπως πολύ καλά γνώριζε και η κυβέρνηση τι ψηφίστηκε τότε. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της Ολομέλειας της 4ης Νοεμβρίου του 2016, σύμφωνα με τα οποία οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ, συνειδητά ενέκριναν την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, με την οποία 5% ΦΠΑ επιβάλλεται  στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου, ενώ είχε καταργηθεί η οροφή του εμβαδού των 275 τ.μ.

Τότε, υπέρ της πρότασης νόμου τάχθηκαν 47 βουλευτές από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη και την καταψήφισαν 4 βουλευτές από τη Συμμαχία, τους Οικολόγους και το ΕΛΑΜ. Η συγκεκριμένη νομοθεσία ισχύει μέχρι σήμερα και από αυτήν επωφελήθηκαν και ξένοι επενδυτές, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά, ο ΔΗΣΥ υποστήριξε πως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εγκρίθηκαν τότε θα επέφεραν αύξηση στα δημόσια έσοδα. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει πως με την κατάργηση του συνολικού εμβαδού των 275 τ.μ. άλλαζε η στόχευση και η κοινωνική μορφή που έχει το μέτρο, θέση την οποία απέρριψε ο ΔΗΣΥ. Τότε, είχε λεχθεί από το ΑΚΕΛ πως με την πρόταση θα εξαιρεθούν από την επιβολή κανονικού φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ παλάτια.

Πριν από την έγκριση της νομοθεσίας, είχε απορριφθεί και τροπολογία του ΑΚΕΛ για διατήρηση της ρύθμισης που ίσχυε από το 2011 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, σχετικά με το εμβαδόν της κατοικίας. Δηλαδή, θα συνέχιζε να επιβάλλεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα πρώτα 200 τ.μ. της κατοικίας, η οποία δεν θα υπερέβαινε τα 275 τ.μ.

Αξίζει να αναφερθεί πως, πέραν των αλχημειών που έγιναν με τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή, η πρόταση που εγκρίθηκε προνοούσε ότι πρόσωπα τα οποία είχαν ήδη επωφεληθεί από την αγορά κύριας κατοικίας με μειωμένο ΦΠΑ μπορούσαν να ασκήσουν εκ νέου το δικαίωμα, ανεξαρτήτως εάν είχε παρέλθει η προβλεπόμενη από τον νόμο δεκαετής περίοδος απαγόρευσης του  δικαιώματος. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο τότε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είχε συμφωνήσει και με τα δύο σημεία της πρότασης νόμου.

Όπως φαίνεται από τα πρακτικά, όλοι (κόμματα-κυβέρνηση) γνώριζαν πως η σχετική νομοθεσία παραβίαζε την ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά επειδή κρίθηκε πως το κράτος -αλλά όχι μόνο- θα επωφελείτο από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, έκλεισαν τα μάτια. Κανένας δεν είπε τίποτα, καθώς ήταν πολλά τα λεφτά που έπεφταν στην αγορά. 

Πίσω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα υπήρχαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι, μέσω του νόμου, θα έβγαιναν κερδισμένοι, τόσο οι ίδιοι όσο και η οικονομία γενικότερα. Προ ημερών, στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κατηγόρησε τη Βουλή πως το 2016 δεν γνώριζε τι ψήφιζε και ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει με πρόστιμο λόγω της τότε απόφασης του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, είχε λεχθεί από την κυβερνητική πλευρά πως η Βουλή, που ενέκρινε την παραβίαση της νομοθεσίας, κατήγγειλε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αναφέρονταν στην ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης στο Ευρωκοινοβούλιο).

Από την άλλη, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως η κυβέρνηση ευθύνεται που θα κουτσουρευτεί το κοινωνικό μέτρο, καθώς με το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 140 τ.μ του ακίνητου, νοουμένου ότι αυτό δεν υπερβαίνει τα 200 τ.μ., πολλά νεαρά ζευγάρια δεν θα μπορούν να αποκτήσουν κατοικία.

Να πούμε του στραβού του δίκαιο ότι όλοι βολεύτηκαν και επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την εφαρμογή του νόμου. Αντιπολίτευση και κυβέρνηση, γνωρίζοντας πως τα έκαναν μαντάρα, θα ήταν καλό, αντί να κατηγορεί ο ένας τον άλλο, να παραδεχθούν το λάθος τους και να καθήσουν στο τραπέζι, έτσι ώστε να βρουν την καλύτερη φόρμουλα, η οποία από τη μια να ικανοποιεί την ΕΕ και από την άλλη να μην αυξάνει το κόστος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας για νεαρά ζευγάρια που χρειάζονται κοινωνική στήριξη.