Παράνομα θα λειτουργούν, από την 1η Μαρτίου, 21 ημικρατικοί οργανισμοί, καθώς δεν έχουν εγκριμένο προϋπολογισμό, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα εξαντλούνται και τα δωδεκατημόρια του Φεβρουαρίου και δεν μπορούν -βάσει συντάγματος- να εγκριθούν άλλα.

Λόγω της εκπρόθεσμης κατάθεσης των προϋπολογισμών πολλών ημικρατικών οργανισμών, η Βουλή ήταν αδύνατο να μελετήσει και να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα από την ερχόμενη Τρίτη είκοσι ένας από αυτούς να μην μπορούν να προχωρούν νόμιμα στη διενέργεια οποιωνδήποτε δαπανών, ούτε καν πληρωμές που αφορούν το προσωπικό, λειτουργικά έξοδα και αναπτυξιακά έργα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από τα 47 νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν εγκριμένους προϋπολογισμούς οι 26, ενώ 19 οργανισμοί έχουν καταθέσει τους προϋπολογισμούς  τους στο Κοινοβούλιο με μεγάλη καθυστέρηση αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η πλειοψηφία των ημικρατικών οργανισμών τους πρώτους δύο μήνες του έτους λειτουργούσαν με τα δωδεκατημόρια. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι κρατικές πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Στο μεταξύ, δύο οργανισμοί δεν έχουν καν καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή. Πρόκειται για το γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας. Στην περίπτωση του ΓΕΡΗΕΤ, παρά το γεγονός ότι θα εξαντληθούν τα δωδεκατημόρια, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα για να προχωρήσει σε πληρωμές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το νόμο που διέπει τη λειτουργία του, «σε περίπτωση μη έγκαιρης ψήφισης του προϋπολογισμού του ΓΕΡΗΕΤ, το Γραφείο λειτουργεί κατ΄ ανάλογη εφαρμογή των περί δωδεκατημορίων διατάξεων του Συντάγματος για τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς όμως  τον χρονικό περιορισμό των δύο μηνών». Ο Επίτροπος θα πρέπει να τηρεί τα κατάλληλα βιβλία και λογαριασμούς για τις δραστηριότητες του γραφείου, όπως ορίζει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Για την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας αυτό δεν ισχύει και συνεπώς τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. 

Τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει τον προϋπολογισμό του Φορέα Εξώδικής Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης, ενώ οι βουλευτές θα μεταφέρουν τις τελικές θέσεις των κομμάτων τους για τους προϋπολογισμούς του ΡΙΚ, της ΡΑΕΚ, του  Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου και του Συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων. Πάντως, η μη συμμόρφωση των οργανισμών προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών, οι οποίοι τους κάλεσαν πάρα πολλές φορές να εφαρμόζουν τους νόμους. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης αλλά και του συντάγματος, οι προϋπολογισμοί του ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή τρεις μήνες πριν από το τέλος του έτους, δηλαδή μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, όπως γίνεται με τον κρατικό προϋπολογισμό.