To Top
11:55 Δευτέρα
16 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΠτΔ για «Γλωσσάρι»: Ναρκοθετούμε τον στόχο που θέσαμε
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠτΔ για «Γλωσσάρι»: Ναρκοθετούμε τον στόχο που θέσαμε
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2018, 9:51 μμ

«Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, σχολιάζοντας το επίμαχο «Γλωσσάρι».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, «το να προσπαθείς να εξωραΐσεις εγκλήματα, προκαλείς τα αντίθετα συναισθήματα». Εξήγησε ακόμη πως θα μπορούσε να γίνει μία συμφωνία μεταξύ εκείνων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν ηπιότερους όρους».

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως στην προσπάθεια να επιτύχουμε κάτι, «ναρκοθετούμε το στόχο που θέσαμε».

Εξήγησε μάλιστα πως είναι κάπως αδόκιμο να λες την κατοχή ως βόρειο τμήμα. «Αφήστε να λυθεί το Κυπριακό και όλα αυτά θα ξεπεραστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το «γλωσσάρι» για εξέταση από Επ. Εξωτερικών

Τόνισε ακόμη πως τον ενόχλησε πως όλο αυτό έγινε κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΕ, υπενθυμίζοντας πως μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα και ότι υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για αυτά. «Το ψευδό μπορεί να μην το χρησιμοποιούν, δικαίωμά τους. Αλλά να εμπλέκεις έναν διεθνή οργανισμό και να λες ότι η κατοχή δεν είναι κατοχή, η εισβολή δεν ήταν κατοχή είναι λάθος».

«Προσπαθούμε να καλύψουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Δεν θα βρεθεί έτσι η λύση. Το κλίμα συμφιλίωσης δεν επιτυγχάνεται με λέξεις, αλλά με τις πράξεις», κατέληξε, εξηγώντας πως δεν ήταν τώρα η ώρα για κάτι τέτοιο.

Εξήγησε πάντως, πως η Κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί σε μία ιδιωτική πρωτοβουλία. «Εκφράζω σαν πολίτης τον προβληματισμό μου».

Συνεργατισμός

«Δεν θεωρώ ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση φέρει ευθύνη για τον Συνεργατισμό», ανέφερε ο Πρόεδρος. Όπως είπε, «αναγκαστήκαμε το 2013 να αλλάξουμε τον Συνεργατισμό λόγω των ατασθαλιών που είχαν προηγηθεί. Αποτέλεσμα των κακών πρακτικών που ακολουθήθηκαν από τις διοικήσεις του Συνεργατισμού, φθάσαμε σε αυτό το σημείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πύργοι και «χρυσές βίζες» δεν μείωσαν τα «κόκκινα» δάνεια

Είπε ακόμη πως «δυστυχώς δίνονταν δάνεια, χωρίς εξασφαλίσεις, είτε σε υπερήλικες, είτε με ένα απλό όνομα. Υπήρξαν κάποιες δράσεις που έπρεπε να αναλάβουμε όπως το να μετατραπεί σε τραπεζικό οργανισμό ο Συνεργατισμός και τα πράξαμε. Η  παρέμβαση του SSM για τα μη εξυπηρετούμενα μας οδήγησε στις αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να λάβουμε».

Τέλος, εξήγησε πως «αν ήταν υγιής οργανισμός ο Συνεργατισμός δεν θα χρειαζόταν ενίσχυση το 2013. Αν τα 7.5 δις μη εξυπηρετούμενα είναι δάνεια που δόθηκαν από το 2013 έως σήμερα τότε υπάρχει κακοδιαχείριση αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτή τη στιγμή οι καταθέτες έχουν διασωθεί. Το πλαίσιο αλλάζει και αυτό είναι θετικό για όλο το τραπεζικό σύστημα. Ενώ την ίδια ώρα αυτά που κρατάει το κράτος με τη διαχείριση από ένα εξειδικευμένο οίκο θα αποφέρουν έσοδα».

«Πρέπει να γίνει μία αυτοκριτική στην εκπαίδευση»

«Στην παιδεία μειονεκτούμε έναντι των Ευρωπαίων αλλά στον προϋπολογισμό υπερτερούμε. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μία αυτοκριτική και από τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε αναφορικά με τα θέματα της εκπαίδευσης.

«Δεν μπορεί κάποιος να εργάζεται 9 μήνες το χρόνο, εκ των οποίων σε κάθε εβδομάδα να απασχολείται με οκτώ 45λεπτά ή 40λεπτα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξηγώντας πως έτσι επιβαρύνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελεγκτής: Να είναι σχολείο από 15/8 οι εκπαιδευτικοί

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην περίοδο που ο ίδιος ήταν μαθητής. «Θυμάμαι όταν ήμουν μαθητής, ένας καθηγητής μου δίδασκε θέατρο, ήταν φιλόλογος, δίδασκε και Ιστορία και δεν ζητούσε να απαλλαγεί. Και τα αποτελέσματα τότε ήταν πολύ καλύτερα».
Εξήγησε βέβαια πως δεν υποτιμά το έργο των εκπαιδευτικών. «Και εκτιμούμε το έργο και προσπαθούμε αν ανυψώσουμε τη παιδεία».

Τέλος ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά πρέπει και οι εκπαιδευτικοί να προστατεύσουν τη δική τους αξιοπρέπεια. «Δεν είναι με τις φωνασκίες ή και τις ύβρεις που λύνονται τα προβλήματα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβέρνηση: Το στοίχημα δεν είναι να κόψουμε χρήματα από την Παιδεία

Κυπριακό και δηλώσεις Ερντογάν

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις, με την έννοια των αντιδηλώσεων.

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας την αποστολή της Λουτ στην Κύπρο, τόνισε πως η Σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί όπου διεκόπη, με τα έξι σημεία που έθεσε ως παραμέτρους ο ΓΓ του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ερντογάν: Η Τουρκία ανέκαθεν στέκεται στο πλευρό των Τ/κ

«Θέλω να ελπίζω», εξήγησε, «ότι οι Τ/κ, ο κ. Ακιντζί και η Τουρκία θα καταλάβουν ότι με ανάλογες αξιώσεις δεν θα μπορεί να θεωρήσουμε ότι οδηγούμαστε προς μία ευτυχή κατάληξη».

«Να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για να ξεπερνιούνται τα αδιέξοδα».

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα τυχόν τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και εμπλοκή στα Ενεργειακά, είπε πως το αποτέλεσμα θα είναι η απάντησή μας. «Δεν θα μείνουμε απαθής. Όχι με τρόπο εμπόλεμο, αλλά υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που συστάθηκαν για αυτό τον σκοπό. Βεβαίως θα επηρεαστούν και οι προσπάθειες για το Κυπριακό».

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.