Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φόρεσε τον μανδύα του ειρηνοποιού και θέλει να χρησιμοποιήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως ευκαιρία για να αποκρύψει τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο, τη Συρία και σε άλλες περιοχές. Οι δύο συναντήσεις που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος σήμερα και την Κυριακή αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από την τουρκική ηγεσία ώστε να αναδειχθεί η Άγκυρα ως «παράγοντας σταθερότητας», προσφέρεται από την άλλη και για τους συνομιλητές του Ερντογάν για να καταδείξουν τον αρνητικό ρόλο του σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Αιγαίο. 

Σήμερα αρχίζει η επίσημη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην Τουρκία. Μια επίσκεψη η οποία χαρακτηρίζεται ως ιστορική, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ισραηλινός Πρόεδρος μετά από 15 χρόνια. Η επίσκεψη Χέρτζογκ αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο. Στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν θα συζητηθεί (πηγή Γενί Σαφάκ) όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, καθώς επίσης και τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών. Αυτό που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση είναι πως κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Χέρτζογκ θα γίνει και μια προκαταρκτική συζήτηση όσον αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό τομέα. 

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος είχε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες επισκεφθεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο είχε καταγράψει τις θέσεις της Λευκωσίας επί σειράς θεμάτων και υποσχέθηκε να επανέλθει μετά το ταξίδι στην Τουρκία για να ενημερώσει την κυπριακή ηγεσία. Γι’ αυτό και η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον τα όσα θα λεχθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Χέρτζογκ και το κατά πόσο θα μεταφερθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την τουρκική ηγεσία σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Λευκωσία αναμένει με ενδιαφέρον και τη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Φανάρι με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. 

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση, επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στη ρητορική, χωρίς ψευδαισθήσεις και φυσικά χωρίς διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδος, θέσεις οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο». Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει η παρούσα συγκυρία υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στη βάση της επίλυσης των διαφορών.

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο, οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές μας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη λογική του να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου. 

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι στις 13 Μαρτίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατόπιν προσκλήσεως του.

«Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι είναι πάντοτε ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσο μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, εξηγώντας ότι με την ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσκλήθηκε σε γεύμα από τον Πρόεδρο Ερντογάν, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε.

Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας για Ουκρανικό 

Ο Έλληνας κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε χθες πως η Ελλάδα έχει λάβει «από την πρώτη στιγμή, ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση [….] ότι λογικές αναθεωρητισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές από κανέναν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε λεπτομερώς και στις πέντε επιχειρήσεις ασφαλούς απομάκρυνσης ανθρώπων από δοκιμαζόμενες πόλεις της Ουκρανίας, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και των Προξενικών Αρχών της χώρας. Για την πρώτη εξ αυτών των επιχειρήσεων –την επιχείρηση «Νόστος 1»– ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι αφορούσε την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Στο ζήτημα της άφιξης προσφύγων από την Ουκρανία στην Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν φτάσει στην Ελλάδα 5.421 πρόσφυγες. 

«Η Ελλάδα -όπως ήδη αποφασίστηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα και υιοθετείται από τη χώρα μας- θα παρέχει στους Ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς ειδικής προσωρινής προστασίας διάρκειας 12 μηνών, κατά παρέκκλιση της πάγιας διαδικασίας Ασύλου», επισήμανε.