Για άλλη μια φορά οι Κύπριοι πολίτες απέδειξαν πως όλοι μαζί, μια γροθιά, μπορούν να καταφέρουν πολλά. Η μεγάλη κινητοποίηση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας που εδώ και 14 ημέρες βάλλεται από τα πυρά της Ρωσίας, απέδωσε καρπούς,  καθώς χθες αναχώρησε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε ποτέ η Κύπρος σε τρίτη χώρα. Απλοί πολίτες, οικογένειες και επιχειρηματίες παρέδωσαν προς τον Ουκρανικό λαό το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας που ζυγίσει 150 τόνους σε μια προσπάθεια ανακούφισης από τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος.

Χρειάστηκαν λίγες ημέρες για να μαζευτούν συνολικά 150 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, και υλικό Πολιτικής Προστασίας το οποίο φορτώθηκε σε 14 μεγάλα εμπορευματοκιβώτια των 40 ποδών και χθες απεστάλη με σκοπό να φτάσει το συντομότερο δυνατόν στα χέρια του λαού της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος και ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας, βρέθηκαν χθες πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού όπου φορτώθηκε η μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια στο εμπορικό πλοίο Lider Trabzon με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία έχει ξεκινήσει μετά και από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και που ανέλαβε να συντονίσει ο Επίτροπος του Πολίτη, μαζί με άλλα Υπουργεία που προσέφεραν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια.

Πρόσθεσε πως πρόκειται για τα 14 εμπορευματοκιβώτια τα οποία θα περιέχουν ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα, όπως και υλικό Πολιτικής Προστασίας και έχει συντονίσει η Αρχή Λιμένων. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια ενώ σημείωσε πως διαδρομή θα είναι πρώτα προς Θεσσαλονίκη και μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα γίνουν οι ανάλογες διευθετήσεις όπου θα διοχετευτεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Σεντώνας ανέφερε πως παραμένει σε λειτουργία η προσπάθεια της συλλογής ξηράς τροφής αλλά και ο ειδικός λογαριασμός ο οποίος δημιουργήθηκε με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη. «Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να το πράξουν και τις επόμενες μέρες», σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα, πως η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια προς τον ουκρανικό λαό.

Να σημειωθεί πως ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε σετ ατομικής υγιεινής και για παιδιά και για ενήλικες ενώ η εταιρεία Medochemie, έχει ήδη παραδώσει στις ουκρανικές αρχές, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

«Είναι η λιγότερη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής αλλά και στο πλαίσιο ένδειξης αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τον ουκρανικό λαό», είπε η εκπρόσωπος Τύπου Πολιτικής Άμυνας, Ολύβια Μιχαηλίδου, τονίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, ώστε να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό».

Ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Αντώνης Στυλιανού, είπε πως πρόκειται για μια ανθρωπιστική βοήθεια όπου η ΑΛΚ συντόνισε, και συνέλεξε από την περασμένη Παρασκευή. Ευχαρίστησε ακόμη τους εργαζομένους που καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου εργάστηκαν αφιλοκερδώς για να μαζέψουν, να στοιβάσουν και να διαχειριστούν όλη αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια.