Με οργισμένες ανακοινώσεις και ζητώντας παραιτήσεις, ακόμη και παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει την ΕΡΤ για κοροϊδία σχετικά με την κάλυψη του πολέμου σε ότι αφορά τις ρωσικές πηγές και την πλευρά της Μόσχας, τονίζοντας ότι ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πατσούκας, «που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης».

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ προς επίρρωση της καταγγελίας του, δημοσιεύει και βίντεο στα οποία ακούγονται δύο δημοσιογράφοι – παρουσιάστριες δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ να προλογίζουν τον κ. Πατσούκα ως ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Μόσχα, δημιουργώντας ψευδώς την αίσθηση ότι βρίσκεται εκεί.

Ωστόσο, ακόμη και στα βίντεο που επέλεξε να δημοσιεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο δημοσιογράφος περιγράφοντας τα γεγονόνα και αναλύοντας τις εξελίξεις δεν αναφέρει ποτέ ότι βρίσκεται στη Μόσχα, ενώ και στην οθόνη (στα λεγόμενα σούπερ) δεν αναγράφεται πουθενά ότι μεταδίδει το ρεπορτάζ από εκεί.

Ο κ.  Πατσούκας, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας εξ ου και δεν μπόρεσε να μεταβεί στη Ρωσία, δεν λέει τίποτα που να δημιουργεί παρανόηση ότι βρίσκεται εκεί, ενώ ακριβώς λόγω του προβλήματος της υγείας του έχει υποβάλλει παραίτηση στην ΕΡΤ από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε ελέγξει καλύτερα, για να κάνει και πιο ουσιαστική κριτική στην ποιότητα της ενημέρωσης από το κρατικό κανάλι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό του πολέμου.

Γιατί ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε σε ένα fake news, συλλέγοντας τέσσερα μόνο βίντεο από τα πάρα πολλά που υπάρχουν αυτές τις μέρες στην κρατική τηλέοραση, αφού ο κ. Πατσούκας φιλοξενήθηκε σε πολλές ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ ως δημοσιογράφος – αναλυτής, με βαθιά γνώση των ρωσικών θεμάτων.

Στηρίχθηκε σε τέσσερα μόνο βίντεο και εστιάζοντας στην εισαγωγή των παρουσιαστριών που πιθανώς να προλόγισαν έτσι τον κ. Πατσούκα, όχι από πρόθεση να παραπλανήσουν, αλλά γιατί όντως ήταν μέχρι πρότινος ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Μόσχα και έτσι είχαν συνηθίσει να τον αποκαλούν. Ωστόσο, σίγουρα η «προσφώνηση» αυτή σε μια τέτοια συγκυρία δημιουργεί σύγχυση.

Σε όλες τις υπόλοιπες εκπομπές ήταν πολύ προσεκτική η χρήση των λέξεων και δεν δημιουργούνταν καμία ψευδαίσθηση στους τηλεθεατές για το πού βρίσκεται ο δημοσιογράφος.

Αντιθέτως μια πιο φιλερευνητική ματιά θα είχε επιτρέψει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και σε όλους όσους βρίζουν την ΕΡΤ στα social media, να εντοπίσουν την ουσία του προβλήματος, που είναι πως όντως η ΕΡΤ έπρεπε να είχε εξασφαλίσει ανταποκριτή στη Ρωσία, προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση σε ένα πόλεμο που κυριαρχεί -περισσότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν- η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση.

Η οργή του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντίδραση και αποκάλυψη της πλεκτάνης ήρθε από τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και αφού το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στα social media.

«Μετά τις καταγγελίες ότι ανταποκριτής της ΕΡΤ που υποτίθεται ότι ήταν στη Μόσχα, όχι μόνο δεν έχει πατήσει στη Ρωσία αλλά έδινε ρεπορτάζ από την Κυψέλη σε γνώση της διοίκησης, περιμένουμε άμεσα καθαρές απαντήσεις: Ισχύουν οι καταγγελίες; Μήπως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις «φαντασμάτων» ανταποκριτών σε γνώση της διοίκησης της ΕΡΤ;».

«Εάν ισχύουν οι καταγγελίες, το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Ζούλας είναι να παραιτηθεί» καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

Η απάντηση της ΕΡΤ στις καταγγελίες για τον ανταποκριτή στη Μόσχα

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πηγές της ΕΡΤ ανέφεραν τα εξής:

«Ο κ. Αχιλλέας Πατσούκας είναι ένας έμπειρος δημοσιογράφος με άριστη γνώση των ρωσικών θεμάτων, έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ανταποκριτής σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Αντ1, ο Σκάι, η Καθημερινή και η Reαl News και από το 2021 απασχολείται με σύμβαση έργου στην Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Η ΕΡΤ ουδέποτε απέκρυψε ότι ο πόλεμος βρήκε τον κ. Πατσούκα στην Αθήνα καθώς αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευθεί στον Ευαγγελισμό και να βρίσκεται σε αναρωτική άδεια.

Ακριβώς μάλιστα επειδή δεν ήταν στη Ρωσία, η ΕΡΤ τον απέσυρε από τον αέρα της ήδη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρανόηση.

Ως εκ τούτου είναι απορίας άξιον γιατί αναπαράγεται μια άνευ νοήματος καταγγελία πόσο μάλλον όταν εν λόγω δημοσιογράφος -καίτοι ασθενούσε- ασκούσε με απόλυτη συνέπεια τα καθήκοντά του».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κοροϊδεύει τους πολίτες

Ωστόσο η απάντηση της ΕΡΤ δεν κάλυψε τον ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Στα πρότυπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας κοροϊδεύει τους πολίτες μπροστά στα ίδια τους τα μάτια. Ο κ. Ζούλας προκειμένου να απαντήσει στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο, δεν τόλμησε να εκδώσει μια στοιχειώδη ανακοίνωση, αλλά κατέφυγε στην μέθοδο των “πηγών της ΕΡΤ”, πίσω από τις οποίες φυσικά βρίσκεται ο ίδιος.

Οι “πηγές της ΕΡΤ” – Ζούλας, λοιπόν, αναφέρουν ψευδώς ότι η ΕΡΤ ποτέ δεν απέκρυψε πως ο εν λόγω δημοσιογράφος μετέδιδε από τη Μόσχα “ανταπόκριση”… μέσα από το σπίτι του στην Κυψέλη.

Όμως τα βίντεο των “ανταποκρίσεών” του διαψεύδουν απολύτως τις “πηγές” και ξεσκεπάζουν το φιάσκο Ζούλα το οποίο προσβάλει ανεπανόρθωτα την ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και εκθέτει τους έντιμους δημοσιογράφους της.»

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει, όπως προαναφέρθηκε, και τα τέσσερα βίντεο που θεωρεί ότι παραπλανούνται οι πολίτες.

in.gr