Στη δικαιοδοσία του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών θα είναι ο καθορισμός του εγγυητικού τέλους που καταβάλλει πιστωτικό ίδρυμα που επωφελήθηκε από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που δημιουργήθηκε από φορολογικές ζημιές. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει πως το πιστωτικό ίδρυμα θα επωφελείται τις ειδικές πιστώσεις φόρου με αντίτιμο την καταβολή του ετήσιου εγγυητικού τέλους προς το κράτος. Παράλληλα, καθορίζεται το κατώτατο και ανώτατο όριο εγγυητικού τέλους. Σήμερα το εγγυητικό τέλος είναι 1,5% ενώ με το νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να αποφασίσει εάν το εγγυητικό τέλος θα είναι από 1,5% με ανώτατο όριο τα €10 εκατ. τον χρόνο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προγράμματα 150 εκατ. από ΙδΕΚ για ενίσχυση εξωστρέφειας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η νομοθεσία ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που γίνεται μεταβίβαση εργασιών και περιουσιακών στοιχείων από ένα πιστωτικό ίδρυμα σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, στο πλαίσιο της εξυγίανσης τράπεζας. Όπως εξήγησε, οι συσσωρευμένες ζημίες της τράπεζας  μπορούν να μετατραπούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και στη συνέχεια αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να καταβάλει το εγγυητικό τέλος στο κράτος. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου το μοναδικό τραπεζικό ίδρυμα στην Κύπρο που έχει εξυγιανθεί είναι η Λαϊκή Τράπεζα. Παράλληλα, εξήγησε πως μέρος των συσσωρευμένων ζημιών της Λαϊκής τις επωμίσθηκε η Τράπεζα Κύπρου και έχουν μετατραπεί σε αναβαλλόμενές φορολογικές απατήσεις. Σημείωσε επίσης πως η Τράπεζα Κύπρου θα καταβάλλει το εγγυητικό τέλος μέχρι το 2028.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, με πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ άλλαξε ο νόμος έτσι ώστε μέρος των συσσωρευμένων ζημιών της Λαϊκής Τράπεζας οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου έχουν μετατραπεί σε αναβαλλόμενο φόρο. Λόγω της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης υπήρξε θετικός αντίκτυπος στα κεφάλαια της Τράπεζας Κύπρου, γι’ αυτό άρχισε την καταβολή προς το κράτος του εγγυητικού τέλους. Μέχρι στιγμής η Τράπεζα Κύπρου έχει καταβάλει στο κράτος εγγυητικό τέλος για το 2018 ύψους €6 εκατ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου, το ποσό που θα εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος θα αυξηθεί. Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, τόνισε πως η μοναδική αλλαγή στο νόμο αφορά τον καθορισμό κατώτατου και ανώτατου εγγυητικού τέλους από τον υπουργό Οικονομικών. Υπέδειξε, πως οι ζημίες της Λαϊκής που έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου έχουν συμφωνηθεί εδώ και χρόνια από το Τμήμα Φορολογίας. Είπε, επίσης πως εδώ και χρόνια εφαρμόζεται η νομοθεσία για την επιβολή εγγυητικού τέλος 1,5%, επισημαίνοντας πως με το νομοσχέδιο θα καθορίζεται το κατώτατο και το ανώτατο εγγυητικό τέλος.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την ετοιμασία του νομοσχεδίου. Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών διερωτήθηκαν κατά πόσο το νομοσχέδιο συνδέεται με το κονδύλι των €20,3 εκατ. που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 και αναφερόταν στη ρύθμιση των οφειλών από το Τμήμα Φορολογίας ως ειδική πίστωση από τις τράπεζες. Το σχετικό κονδύλι μάλιστα έχει σταυρωθεί από τη Βουλή. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε μεταγενέστερο στάδιο για το συγκεκριμένο θέμα.