To Top
20:05 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Πρόεδρος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Πρόεδρος
  30 Ιουλίου 2018, 9:35 πμ  

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως διαμορφώνονται μετά την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά και θέματα ενέργειας θα βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 η ώρα το πρωί. Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν και οι δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε μία λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων για το Κυπριακό, σε σχέση και με τα όσα ο ίδιος διαμήνυσε στην απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και όσον αφορά την εκτίμηση της Κυβέρνησης για τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς παράγοντα με βάση τα όσα εισέπραξε ο Πρόεδρος από την επίσκεψη Λουτ. Ταυτόχρονα, θα γίνει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών αλλά και των δύο πρώην Προέδρων για τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση και με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές θα αναλύσει τα δεδομένα και σε σχέση με τα μηνύματα που εισπράττει η ελληνοκυπριακή πλευρά από τρίτους, μέσα από επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και πρέσβεις άλλων χωρών. Ο Πρόεδρος θα τονίσει κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ότι αυτό το οποίο διαμήνυσε στην κ. Λουτ δεν είναι διαφορετικό σε σχέση με τα όσα δημόσια δηλώνει, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, πριν από τον Σεπτέμβριο, εφόσον τότε αναμένεται η μετάβαση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αθήνα και στις Βρυξέλες. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί συνάντηση με την τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό: Σκηνικό για «πορεία χωρίς επιστροφή»
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναμένει να ακούσει και τις εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας και θα γίνει συζήτηση για τα εκτιμήσεις γενικότερα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ενημέρωση επίσης θα γίνει και όσον αφορά τα θέμα της ενέργειας σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις για το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών, τη συνεργασία TOTAL - ENI καθώς και για τις επόμενες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Δεν αποκλείεται φυσικά να γίνει συζήτηση και για τις τουρκικές NAVTEX στην περιοχή, αλλά και το ενδεχόμενο νέων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Κρισιμότερη περίοδος
 
Διανύουμε ενδεχομένως την κρισιμότερη περίοδο στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Ιερά Μονή Κύκκου.
 
«Σήμερα διανύουμε ακόμη μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας ζήτημα. Ενδεχομένως, και χωρίς καμιά επιθυμία υπερβολής, την κρισιμότερη στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε.
 
Σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή, δήλωσε, απαιτείται από όλους μας «να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας».
 
«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό.
 
Αυτό επιτάσσουν οι σημερινές κρίσιμες συγκυρίες που ευελπιστούμε να ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστικές συνομιλίες στα θέματα διαφωνίας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία», σημείωσε.
 
Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το κατέστησε απολύτως σαφές και πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Λουτ, ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να προσέλθει στον διάλογο από το σημείο που είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Την ετοιμότητα για συνομιλίες εξέφρασε ο ΠτΔ στην Τ. Χ. Λουτ

Τόνισε ότι αν και η άλλη πλευρά έχει την ίδια αποφασιστικότητα και την ανάλογη ειλικρίνεια και εφόσον υπάρχει πρόοδος στη βάση του Πλαισίου που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έθεσε, με στόχο την κατάκτηση για όλους τους Κύπριους ενός κανονικού – φυσιολογικού κράτους, τότε «ναι, μπορούμε να ελπίζουμε πως σύντομα θα έχουμε μια αίσια κατάληξη της μακρόχρονης περιπέτειας στην οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός υποβάλλεται για σχεδόν μισό αιώνα».
Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων.
 
«Το χρωστάμε στον τόπο μας. Το χρωστάμε στις μελλοντικές γενεές. Αυτό θα αποτελέσει και το καλύτερο μνημόσυνο για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου», είπε.
 
Αδήριτη ανάγκη η ενότητα
 
Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι συνέδεσε το όνομα του, όχι μόνο με τους αδιαμφισβήτητους αγώνες του για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και με την αναγνώριση της αναγκαιότητας για μια ρεαλιστική και εθνικά ωφέλιμη πορεία. Μια πορεία που και σήμερα, όπως είπε, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ακολουθητέας πολιτικής για να βρεθεί, επιτέλους, το απάνεμο λιμάνι που θα φέρει στον τόπο μας την επανένωση, την ειρήνη, τη γαλήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον λαό της Κύπρου.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι αν είναι κάτι «που εμείς οφείλουμε σήμερα στην Ιστορία, στη δική μας συνείδηση και στον Μακάριο που τιμούμε με ευλάβεια και σεβασμό, είναι η ανάδειξη της αδήριτης ανάγκης για ενότητα που, όπως τότε, έτσι και σήμερα, συνιστά την απαραίτητη προϋπόθεση για την ευόδωση του δύσκολου αγώνα μας».

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...