Ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η αρχιτεκτονική της Κύπρου παρουσιάζονται στους νέους, ανακαινισμένους εμπορικούς χώρους του αεροδρομίου Λάρνακας, σε ένα έργο που ξεκίνησε το 2019, διήρκεσε 20 περίπου μήνες, στοίχισε 20 εκατομμύρια ευρώ και αφορούσε την ανέγερση έντεκα αναβαθμισμένων καταστημάτων και έντεκα καφεστιατορίων.

Κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, η Ελένη Καλογήρου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, ανέφερε ότι «οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι για μας, αφού η πανδημία του κορωνοϊού είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών, του τουρισμού αλλά και στα αεροδρόμια. Ωστόσο παρ’ όλη την πανδημία, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την ανακαίνιση των εμπορικών χώρων του αεροδρομίου Λάρνακας, σε συνεργασία με τους συνεργάτες μας Cyprus Airports Duty Free και Cyprus Airports F&B Ltd».

Πρόσθεσε ότι το «συγκεκριμένο έργο μάς έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε έναν κοινό στόχο που είχαμε από την Hermes Airports, από την αρχή της ανάληψης των αεροδρομίων της Κύπρου, δηλαδή από το 2006, που είναι αυτό που λέμε αίσθηση τόπου, Sense of Place, δηλαδή να προβάλουμε τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αρχιτεκτονική της Κύπρου».

Η κα. Καλογήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο να αναδείξουμε την αίσθηση τόπου της Κύπρου. Ιδιαίτερα περήφανοι όμως είμαστε για το έργο που κατασκευάστηκε, ειδικά για το αεροδρόμιο Λάρνακας, από την καταξιωμένη Κύπρια καλλιτέχνιδα Μαρία Λοϊζίδου, με τίτλο «Φτερωτοί μετανάστες» και τοποθετήθηκε στην είσοδο των καταστημάτων, δηλαδή αμέσως μετά τον έλεγχο χειραποσκευών».

Τέσσερις επιφάνειες 

Εξήγησε πως «το έργο αφορά τέσσερις επιφάνειες που κατασκευάστηκαν από ανοξείδωτο ατσάλι και έχουν πλεχτεί στο χέρι, πάνω στις οποίες απεικονίζονται τα αποδημητικά πουλιά της Κύπρου. Κάθε επιφάνεια αναφέρεται σε μια εποχή του χρόνου και αναδεικνύει τα πουλιά που ένας επισκέπτης μπορεί να συναντήσει στην Κύπρο σε κάθε μια από τις τέσσερις εποχές».

 

Ο Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικού της Hermes Airports, Ηλίας Λιόλιος είπε ότι «η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, σε συνεργασία με τις εταιρείες Cyprus Airports Duty Free και Cyprus Airports F&B Ltd, κατάρτισε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τον εκμοντερνισμό και ανάπτυξη των χώρων του αεροδρομίου με έργα αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανακαίνιση του εμπορικού χώρου, που ξεκίνησε το 2019 και διήρκεσε 20 μήνες, αφορά την ανέγερση 11 αναβαθμισμένων concepts καταστημάτων και 11 καφεστιατορίων».

Πρόσθεσε πως «οι νέοι, μοντέρνοι εμπορικοί χώροι προσφέρουν βέλτιστη διακίνηση των επιβατών ενώ σχεδιάστηκαν με σκοπό να συμβάλλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας. Παράλληλα, η άφιξη νέων brands στα καταστήματα και τα καφεστιατόρια θα ικανοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα ταξιδιωτών προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία».

Σύμφωνα με τον κ. Λιόλιο «οι χώροι είναι συνολικής έκτασης 6731 τετραγωνικών μέτρων, έχουν έντονα στοιχεία και λεπτομέρειες από τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την  αρχιτεκτονική της Κύπρου, το οποίο εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο του έργου του «Sense of Place» που εδώ και χρόνια υλοποιείται στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Η  είσοδος του εμπορικού χώρου φιλοξενεί το νέο έργο τέχνης της Μαρίας Λοϊζίδου, «Φτερωτοί Μετανάστες», δίνοντας μια μικρή γεύση του τι πρόκειται να δει ο επιβάτης εντός των χώρων».

Ένα από τα μεγαλύτερα projects 

Ταυτόχρονα εξέφρασε «ιδιαίτερη ικανοποίηση που σήμερα παρουσιάζουμε ένα από τα μεγαλύτερα projects που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Είμαστε σίγουροι πως οι νέοι, ανακαινισμένοι, εμπορικοί χώροι των καταστημάτων και καφεστιατορίων θα προσφέρουν μια ανανεωμένη, μοναδική εμπειρία στο επιβατικό κοινό καθώς αντλήσαμε στοιχεία από την κυπριακή παράδοση, εμπνευστήκαμε από τις αυλές των σπιτιών μας, από τα πιθάρια της Λαπήθου και από την καλαθοπλεχτική που κάνουν στα ορεινά χωριά της χώρας μας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Cyprus Airports F&B, Οδυσσέας Γεωργίου ανέφερε πως «στους νέους χώρους των καφεστιατορίων αξιοποιήσαμε τα ήδη επιτυχημένα concepts που υπήρχαν, ενώ προστέθηκαν και καινούρια brands. Παράλληλα, πραγματοποιείται ζωντανή παρασκευή φαγητών από κουζίνες του κόσμου που καλύπτουν όλες τις διατροφικές τάσεις και προτιμήσεις, ενώ έχουν δημιουργηθεί και προσφέρονται εντελώς νέα concepts που προσφέρουν μια αυθεντική γεύση από την κυπριακή κουζίνα».

Εξάλλου ο Σέργιος Σεργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης & Καινοτομίας Επιχειρήσεων της Cyprus Airports Duty Free είπε πως «οι χώροι των καταστημάτων προσφέρουν άνεση διακίνησης σε όλους τους επιβάτες οι οποίοι μπορούν να βρουν νέα brands αλλά και τη δική μας σειρά από κυπριακά ποτά τα οποία παράγουμε σε τοπικούς παραγωγούς με την ετικέτα των κυπριακών αεροδρομίων».