Στις εργασίες της 3ης Ευρω-αραβικής Συνόδου (EU-Arab Summit), με τίτλο «Κοινοί Ορίζοντες», που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 29 και 30 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα χαιρετίσει τις εργασίες της Συνόδου, που θα αρχίσουν στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ομιλητές θα είναι, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας -η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ- της Μάλτας, του Κατάρ, της Ρουμανίας. Επιπλέον, από το ίδιο βήμα θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Αντιπρόεδρος της Σερβίας και Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου και οι Υφυπουργοί Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και Υποδομών του Ιράκ, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυπριακό: Ανακατεύουν την τράπουλα

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου είναι «Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος σε ένα διεθνές περιβάλλον προκλήσεων», «Ευρωπαϊκές και Αραβικές Πολιτικές Γειτονίας στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή», «οι Μεταναστευτικές Πολιτικές και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο και την Αφρική», και «Συνεργασία με αραβικά κράτη σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας».  

Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας  Αλέξης Τσίπρας.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της 30ης Οκτωβρίου.

Το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί και θα μιλήσει σε δείπνο που διοργανώνει η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης που θα προηγηθεί το απόγευμα και στην οποία θα συμμετέχει η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο το πρωί της 31ης Οκτωβρίου, συνοδεύει στην Αθήνα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ