ΜΕΤΑ την έντονη σε τόνους και μακρά σε διάρκεια προεκλογική περίοδο, τις μετεκλογικές αποτιμήσεις και εσωκομματικές συζητήσεις, που μάλλον θα συνεχιστούν επί μακρόν, οι προβολείς πέφτουν στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Βουλής. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και τον καταμερισμό των δυνάμεων, σαφώς και η εκλογή Προέδρου δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Όπως γινόταν και στο παρελθόν, υπάρχουν διεργασίες, διαβουλεύσεις και στο τέλος, εάν αυτό είναι δυνατόν, επιτυγχάνονται και συνεργασίες. Αυτές οι συνεργασίες, συνήθως, είναι ένα πάρε-δώσε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πάρε-δώσε, που ξεκινά από το υπό συζήτηση θέμα, την επιλογή του βουλευτή που θα εκλεγεί Πρόεδρος του σώματος, μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του 2023 ενώ στην μεγάλη εικόνα εντάσσεται και ο διαμοιρασμός των προεδριών των κοινοβουλευτικών ομάδων. Όλα αυτά αποτελούν θέματα, τα οποία απασχολούν μετά από κάθε κοινοβουλευτικές εκλογές. 

ΠΟΙΟ είναι το ζητούμενο σήμερα; Δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην εκλογή Προέδρου της Βουλής, που ούτως ή άλλως θα γίνει. Το ζητούμενο για εμάς είναι να γίνει μια σωστή επιλογή. Δηλαδή, να εκλεγεί ένας Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ως αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή είναι η μια παράμετρος του θέματος, που είναι σημαντική. Η δεύτερη, εξίσου σημαντική είναι το προφίλ του Προέδρου. Χρειάζεται μια επιλογή ικανού πολιτικού, που δεν θα περιορίζεται στο να διευθύνει, να προεδρεύει τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Ένας επικεφαλής του Κοινοβουλίου θα πρέπει να έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία, με ό,τι αυτό σημαίνει. Αλλά και την προσωπικότητα να εκπροσωπεί την κυπριακή Βουλή διεθνώς. Αυτή τη διάσταση δεν πρέπει ποτέ να την υποβαθμίζουμε. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έχει αυξημένες υποχρεώσεις στο πεδίο της Ένωσης ενώ το άλυτο εθνικό θέμα, επιβάλλει και διεθνή δραστηριότητα. Συνεπώς, θα πρέπει ο νέος Πρόεδρος να μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις προκλήσεις. 

ΔΕΝ μπορεί η εκλογή Προέδρου του Κοινοβουλίου να είναι αποτέλεσμα πολιτικών συναλλαγών. Γιατί τότε, θα βιώσουμε καταστάσεις, που δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Πρωτίστως, όμως, να τις βιώσουμε εκ νέου. Δεν είμαστε μακριά από τα όσα έχουν συμβεί με το γνωστό βίντεο του «Αλ Τζαζίρα», που οδήγησε στην παραίτηση του τότε Προέδρου της Βουλής και ενός βουλευτή. Και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούν να επαναλαμβάνονται. Και για να μην γίνεται τούτο θα πρέπει να αποτρέπονται με αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Να γίνονται κοντολογίς επιλογές, που θα λειτουργούν θεσμικά και μόνο. 

ΤΟ αποτέλεσμα των εκλογών έχει στείλει μηνύματα με αποδέκτες τις πολιτικές δυνάμεις. Μηνύματα έχουν σταλεί και από αυτούς που συμμετείχαν στη ψηφοφορία, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά και από εκείνους που απείχαν. Η πρώτη «εξέταση» του πολιτικού συστήματος κατά την οποία θα φανεί κατά πόσο έχει πάρει τα μηνύματα, είναι η εκλογή Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα παρακολουθήσουμε πρακτικές και συμπεριφορές, νοοτροπίες και θα επανέλθουμε. Ελπίζουμε ότι θα πάρουν τα μηνύματα. Θα αναμένουμε το πώς θα λειτουργήσουν και θα κρίνουμε.