Με κλειστά χαρτιά ως μία σκληρή παρτίδα πόκερ, οδεύουν προς την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής για την εκλογή του Προέδρου του Σώματος, οι πολιτικές δυνάμεις, με το σκηνικό να μην αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η δυνατότητα που έχουν όλα τα κόμματα να στηρίξουν πέραν του ενός υποψηφίου (ακόμα και όλους) επιτρέπει τη δημιουργία πολλών σεναρίων με απρόβλεπτη κατάληξη. Το έντονο παρασκήνιο το οποίο ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό με το ρευστό σκηνικό και την έλλειψη εμπιστοσύνης του ενός έναντι του άλλου για το πώς μπορεί να εξελιχθούν οι ισορροπίες δυνάμεων εντός της Βουλής, οδηγεί πολλούς σε μία τακτική μη αποκάλυψης προθέσεων, την οποία θα ακολουθήσουν μέχρι τέλους. Στο κάδρο μπαίνει ακόμα και το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της διαδικασίας, με επίκληση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην εκλογή του 1985, σύμφωνα με την οποία, όπως ερμηνεύουν κάποιοι, το Σώμα μπορεί να επανακαθορίσει τη διαδικασία. Σύμφωνα με τη ισχύουσα πρακτική, ξεκινά από τον υποψήφιο του μικρότερου κόμματος και πάει στον υποψήφιο του μεγαλύτερου. Άρα οι τελευταίοι στη σειρά, έχουν το πλεονέκτημα του τελευταίου λόγου από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα όλοι να ψηφίσουν ακόμα και όλους. Κάποιες πληροφορίες χθες έκαναν λόγω για θέμα που είχε τεθεί από κάποιους σε σχέση με τη σειρά ψηφοφορίας. Κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να τεθεί και σήμερα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι της σημερινής συνεδρίας θα προεδρεύει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος είναι ο πρεσβύτερος. 

Μέχρι στιγμής δεδομένα είναι η διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής από τον ΔΗΣΥ με την αντιπρόεδρο του κόμματος του Αννίτα Δημητρίου. Μια υποψηφιότητα, η οποία όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, θα πάει μέχρι τέλους. Σε αυτή τη θέση παραμένει σταθερή η Πινδάρου, με πηγές από τα ψηλά δώματα του κόμματος να σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση ο ΔΗΣΥ έχει υποψηφιότητα και δεν μπαίνει σε παζάρια, όπως ήταν και η δήλωση της προηγούμενης βδομάδας. 

Στο ΑΚΕΛ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και δεν πρόκειται να το κάνουν πριν τη σημερινή Ολομέλεια. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Βουλής. Μία απόφαση η οποία θα ληφθεί σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος. Απομένει όμως να δούμε τη συνέχεια και το πώς θα εξελιχθεί στην πορεία η διαδικασία εντός της συνεδρίας. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου ζυγίζουν τα δεδομένα, θεωρούν ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες εκλογής του Άντρου Κυπριανού. 

Με τον πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο διεκδικεί την Προεδρία της Βουλής το ΔΗΚΟ. Τονίζουν ότι ο υποψήφιος τους, διαθέτει όλα όσα απαιτεί η θέση του Προέδρου του Σώματος και δηλώνουν ότι προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιπολιτευτικού τόξου Υπογραμμίζουν ότι η υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου θα είναι μέχρι τέλους.

Το ΕΛΑΜ διεκδικεί την Προεδρία με τον πρόεδρο του Χρίστο Χρίστου και οι Οικολόγοι με τον πρόεδρο τους Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.

Ο Μάριος Καρογιάν μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις του, ως προς το κατά πόσο θα διεκδικήσει ή όχι τελικά την Προεδρία της Βουλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Απ’ εδώ και πέρα αρχίζουν και τα διάφορα σενάρια

1. Πέντε ή έξι ή και εφτά υποψήφιοι διεκδικούν την Προεδρία. Κανένας από αυτούς δεν λαμβάνει 29 ψήφους και άρα προχωρούμε στη δεύτερη ψηφοφορία.

2. Ο ΔΗΣΥ έχει 17 βουλευτές, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9 και από 4 το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και 3 οι Οικολόγοι. Και αρχίζουν οι προσθαφαιρέσεις: Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 22 ψήφοι. Η Αννίτα Δημητρίου, χρειάζεται πέντε ψήφους. Άρα χρειάζεται στήριξη από δύο τουλάχιστον άλλα κόμματα. Εδώ είναι και το μεγάλο ερωτηματικό από πού μπορούν να προέλθουν. Από τη ΔΗΠΑ, το ΕΛΑΜ, την ΕΔΕΚ ή τους Οικολόγους; .Ο Άντρος Κυπριανού, χρειάζεται άλλους εφτά. Ένα σενάριο θα μπορούσε να ήταν οι 4 ψήφοι της ΔΗΠΑ και οι 3 των Οικολόγων. Εκτός και εάν γίνει η υπέρβαση από το ΔΗΚΟ ή κάποιο άλλο κόμμα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει 9 ψήφους και χρειάζεται άλλους 13. Οι τέσσερις μπορούν να είναι οι ψήφοι της ΕΔΕΚ. Η ΔΗΠΑ σίγουρα δεν ψηφίζει Νικόλα Παπαδόπουλο. Θα μπορούσε το ΑΚΕΛ να τον ψηφίσει; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα. Με την ίδια λογική και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

3. Φτάνουμε στην 3η ψηφοφορία όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία. Με βάση τους βουλευτές του κάθε κόμματος, του περισσότερους τους έχει η Αννίτα Δημητρίου. Η οποία θα είναι και η τελευταία που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Άντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος σε τυχόν ψήφιση ο ένας του άλλου, θα υπερισχύσει αυτός που θα έχει στήριξη μικρότερου ή μικρότερων κομμάτων με περισσότερους βουλευτές.

Η σειρά υποβολής και η σημασία στην ψηφοφορία

Η σημερινή πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλή, είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα και της οποίας θα προεδρεύσει ο πρεσβύτερος βουλευτής, ο οποίος είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι νέοι βουλευτές θα κληθούν να δώσουν την προ της αναλήψεως των καθηκόντων τους διαβεβαίωση, και ακολούθως θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και θα διεξαχθεί ψηφοφορία κατά την οποία η κάθε υποψηφιότητα θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τρόπο αντιστρόφως ανάλογο της δύναμης εκάστου εν τη Βουλή πολιτικού κόμματος, αρχίζοντας από τον υποψήφιο του μικρότερου κόμματος, βάσει Απόφασης του σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2016. Σύμφωνα με τη διαδικασία, Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ως εξής:

  • Κατά την πρώτη ψηφοφορία, ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής. Δεδομένου ότι παρόντες και ψηφίζοντες αναμένεται ότι θα είναι το σύνολο των βουλευτών, δηλαδή 56 βουλευτές, ο υποψήφιος ο οποίος θα εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του ημίσεος, δηλαδή 29 ψήφους.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά την πρώτη ψηφοφορία, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία για τις ήδη τεθείσες υποψηφιότητες και Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί μόνο εκείνος ο υποψήφιος ο οποίος θα έχει συγκεντρώσει τα 2/5 των «εγκριτικών» ψήφων των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος. Εν προκειμένω, δεδομένου ότι παρόντες και ψηφίζοντες αναμένεται ότι θα είναι το σύνολο των βουλευτών, δηλαδή 56, Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει 22 εγκριτικές ψήφους. Παρά ταύτα, σε περίπτωση κατά την οποία στη δεύτερη ψηφοφορία, περισσότεροι του ενός υποψήφιοι συγκεντρώσουν τα 2/5 των εγκριτικών ψήφων, δηλαδή 22 ή/και περισσότερες ψήφους, βάσει Απόφασης της Ολομέλειας του σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2011, η διαδικασία προχωρεί στην τρίτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων, ήτοι τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους.
  • Εάν δε κατά την τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία μεταξύ δύο ή περισσότερων υποψηφίων, βάσει Απόφασης του Σώματος η οποία λήφθηκε στις 2 Ιουνίου 2016 θα διεξαχθεί τέταρτη ψηφοφορία, κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος ο οποίος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες εγκριτικές ψήφους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πρώτο τεστ αξιοπιστίας για τη νέα Βουλή

Της Ανδρούλας Ταραμουντά

Η νέα Βουλή, που αναδείχθηκε από τις κάλπες της 30ής Μαΐου, περνά σήμερα την πρώτη και καθοριστικής σημασίας δοκιμασία που έχει να κάνει με την προσπάθεια αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της. Όπως και της αξιοπιστίας της. Δεν είναι η ώρα της αμφισβήτησης της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου του Νομοθετικού Σώματος και της προώθησης «μοντέλων» που υπηρετούν τις όποιες σκοπιμότητες και τους σχεδιασμούς των εμπνευστών τους.

Σίγουρα, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής, του δευτέρου τη τάξει της Κυπριακής Πολιτείας απαιτείται να ξαναϊδωθεί και να καθοριστεί με καθαρότητα και όχι με τον «τυχαίο» τρόπο που επιλέγηκε το 1985 που δίνει το δικαίωμα σε ένα κόμμα να ψηφίσει πέραν του ενός υποψηφίου μέχρι να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ελπίζουμε οι κομματικές ηγεσίες και οι 56 βουλευτές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη βάλουν ένα ακόμη λιθαράκι στον διασυρμό του Νομοθετικού Σώματος και να αποφύγουν ένα νέο ρεζίλεμα. Δεν είναι ούτε η ώρα ούτε ο τόπος για μια «ζητούμενη νίκη», με ποδοσφαιρικούς όρους και έπαθλο την προεδρία της Βουλής…