Σε κινδύνους και τεράστια ταλαιπωρία υπόκεινται τα μέλη της Αστυνομίας που εκτελούν χρέη μεταφοράς κρατουμένων από και προς τα κρατητήρια αναφοράς και στα δικαστήρια. Ο «Φ» έγινε δέκτης παραπόνων από μέλη της Δύναμης για το θέμα της μεταφοράς και εξέτασης για κορωνοϊό των προσώπων που συλλαμβάνονται μέχρι να οδηγηθούν στο δικαστήριο και από εκεί στα κελιά αναφοράς ή στις Κεντρικές.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Αστυνομίας μεταφέρουν αρχικά τα πρόσωπα που βρίσκονται υπό σύλληψη, σε σημεία των νοσοκομείων για να τους γίνει τεστ PCR. Μέχρι να έχουν το αποτέλεσμα του PCR, τους μεταφέρουν σε κελιά αναφοράς. Σε αρκετές περιπτώσεις περιπολικό μπορεί να φύγει μεσάνυχτα από τη μια επαρχία για να μεταφέρει κρατούμενο ακόμη και στην Πόλη Χρυσοχούς όπου υπάρχουν κελιά αναφοράς, ενώ το πρωί θα ξαναπάει για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάγκη δίωξης ρατσιστικού προσωπείου στο Ίντερνετ

Η ταλαιπωρία όμως δεν σταματά εδώ. Πέραν της εξέτασης του PCR, οι αστυνομικοί πριν μεταφέρουν τους υπόπτους στο δικαστήριο, θα πρέπει να ξέρουν και πού υπάρχουν σημεία rapid test. Εκεί μεταφέρουν τους συλληφθέντες για να εξεταστούν και σε rapid test, αφού χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να εισέλθουν εντός δικαστηρίου.

Δεν φτάνει η όλη ταλαιπωρία, υπάρχει και ο κίνδυνος των συνεχών μεταφορών, ενώ από την άλλη το κράτος ξοδεύει ένα μεγάλο κονδύλι σε έξοδα καυσίμων αλλά και στη συντήρηση των περιπολικών.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα, ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, επιβεβαιώνει τα πιο πάνω, τονίζοντας ότι πλέον έχει χαθεί ο ρόλος του αστυνομικού.

«Τίθεται πρωτίστως θέμα ασφάλειας των μελών λόγω των συνεχών μεταφορών από και προς τους χώρους κράτησης ή και στο δικαστήριο. Για μια και μόνο υπόθεση με έναν κρατούμενο διενεργούνται: Σύλληψη, κελί αναφοράς, rapid test και PCR, δικαστήριο, προσωποκράτηση, ξανά rapid test, μεταφορά σε άλλο κρατητήριο. Για καταχώρηση στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος θα μεταφερθεί για rapid test και εάν θα οδηγηθεί στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος, τότε υποβάλλεται ξανά σε PCR 24 ωρών. Όλα αυτά για έναν κρατούμενο, αντιληφθείτε τι γίνεται όταν οι συλληφθέντες είναι περισσότεροι», είπε.

Εξήγησε ακόμη πως ζητείται από ένα πρόσωπο είτε ύποπτο ή κατηγορούμενο να υποβάλλεται σε τουλάχιστον πέντε εξετάσεις rapid test και PCR σε διάστημα μιας εβδομάδας μέχρι να εισαχθεί στις Κεντρικές Φυλακές. Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοϊζίδης τόνισε ότι οι συνθήκες αυτές διευκολύνουν ακόμη και την πιθανότητα απόδρασης, αφού υπάρχουν και κρατούμενοι υψηλού κινδύνου σε αυτές τις διαδικασίες.