Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (KTK) ανακοινώνει την έκδοση του σετ των κυπριακών κερμάτων ευρώ κοπής 2021, σε λαμπρή ακυκλοφόρητη κατάσταση.

Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο σετ από τα τρίπτυχα συλλεκτικά σετ της σειράς που είναι αφιερωμένη στην εθνική όψη των κυπριακών κερμάτων ευρώ. Το σετ είναι αφιερωμένο στο αγρινό (Ovis orientalis ophion), χαρακτηριστικό ενδημικό είδος της πανίδας της Κύπρου. Το αγρινό είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στο νησί και απεικονίζεται στις εθνικές όψεις των κυπριακών κερμάτων ευρώ με αξίες €0,01,€0,02 και €0,05.

Το πρώτο σετ εκδόθηκε το 2019 και ήταν αφιερωμένο στο σταυρόσχημο ειδώλιο του Πωμού (3000 π.Χ.) της Χαλκολιθικής περιόδου. Το δεύτερο σετ εκδόθηκε το 2020 και ήταν αφιερωμένο στο καράβι της Κερύνειας (4ος αιώνας π.Χ.), ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία ναυάγια στον κόσμο.

Η έκδοση είναι περιορισμένη σε 5.000 σετ και θα διατεθεί στην Κύπρο και στο

εξωτερικό στην τιμή των €25 για κάθε σετ. Περισσότερη πληροφόρηση για τη νέα σειρά τρίπτυχων συλλεκτικών σετ κερμάτων είναι διαθέσιμη στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://eshop.centralbank.cy/data/nea-seira-2019-2021.pdf

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

1. Επαγγελματίες έμποροι νομισματικών αντικειμένων και ΚυπριακήΝομισματική Εταιρεία

Η ΚΤΚ θα δέχεται αιτήσεις από τις 15 έως τις 28 Απριλίου 2021 και θα απαντήσει μέχρι τις 10 Μαΐου 2021 σε σχέση με τις υποβληθείσες αιτήσεις. Αιτήσεις που θα παραληφθούν μετά την εξάντληση του διαθέσιμου αποθέματος αναγκαστικά θα απορρίπτονται και θα ενημερώνονται σχετικά οι αιτητές.

Η ΚΤΚ διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, είτε ολικώς είτε μερικώς. Η ΚΤΚ θα παραχωρήσει τις ακόλουθες εκπτώσεις, ανάλογα με την ποσότητα αγοράς:

Ποσότητα αγοράς Έκπτωση επί της συνολικής ποσότητας αγοράς

Μέχρι 99 σετ : 0%

100-499 σετ : 10%

500-799 σετ : 15%

800 σετ και άνω : 20%

Η έκπτωση θα παραχωρείται επί της συνολικής ποσότητας της αρχικής αγοράς, καθώς επίσης για τυχόν μεταγενέστερες αγορές οποιασδήποτε ποσότητας από τον ίδιο πελάτη. Η έκπτωση για κάθε σετ υπολογίζεται με βάση την τιμή πώλησης του σετ, εξαιρουμένης της ονομαστικής αξίας των κερμάτων που περιλαμβάνονται στο σετ. Οι αιτήσεις από επαγγελματίες εμπόρους και την Κυπριακή Νομισματική Εταιρεία θα πρέπει να υποβάλλονται στο σχετικό έντυπο αίτησης αγοράς σετ (Έντυπο αρ. 1) το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΚΤΚ www.centralbank.cy.

Oι αιτήσεις μπορούν να αποστέλλονται ως ακολούθως:

– μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]

– μέσω τηλεομοιότυπου: +357 22714930

– μέσω ταχυδρομείου: Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Τ.Θ. 25529

1395 Λευκωσία

Κύπρος

2. Κοινό/συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων

Οι πωλήσεις προς το κοινό και τους συλλέκτες νομισματικών αντικειμένων θα αρχίσουν στις 10 Μαΐου 2021 και θα διαρκέσουν μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος. Οι πωλήσεις θα γίνονται ως ακολούθως:

(i) Στα ταμεία της KTK

Οι πωλήσεις στα ταμεία της KTK θα γίνονται μόνο σε μετρητά.

(ii) Μέσω του “e-shop” της ΚΤΚ

Οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της KTK “e-shop” θα γίνονται στην ιστοσελίδα https://eshop.centralbank.cy μόνο με κάρτα VISA ή Mastercard.

(iii) Μέσω τραπεζικού εμβάσματος

Θα υποβάλλονται αιτήσεις για πωλήσεις με πίστωση του λογαριασμού της KTK SWIFT CODE:CBCYCY2NCAS και IBAN:CY62 0010 0001 0000 00000450 9195 μέσω τραπεζικού εμβάσματος (τα έξοδα SWIFT θα επιβαρύνουν τον αιτητή).

  • Αιτητές οι οποίοι επιθυμούν τα σετ να αποσταλούν σε διεύθυνση εντός Κύπρου θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στην KTK το Έντυπο αρ. 2.
  • Αιτητές οι οποίοι επιθυμούν τα σετ να αποσταλούν σε διεύθυνση εκτός Κύπρου θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν το Έντυπο αρ. 3.

Τα έντυπα αρ. 2 και 3 είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της KTK www.centralbank.cy . Και στις δύο περιπτώσεις, οι αιτητές μπορούν να επιλέξουν να αιτηθούν για μια από τις πέντε προκαθορισμένες επιλογές (ΜΕΡΟΣ Α των Εντύπων αρ. 2 και 3) και να εμβάσουν το ποσό ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης ή να αιτηθούν οποιανδήποτε ποσότητα επιθυμούν (ΜΕΡΟΣ Β των Εντύπων αρ. 2 και 3). Στη δεύτερη περίπτωση, η KTK θα αποστείλει στους αιτητές το έντυπο προσφοράς για το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εμβάσουν για να προχωρήσει η διεκπεραίωση της αίτησής τους.

Η KTK διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση, είτε ολικώς είτε μερικώς. Για περισσότερες πληροφορίες και/ή τυχόν διευκρινίσεις, οι αιτητές μπορούν να απευθύνονται στην KTK μέσω:

  • ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : [email protected]
  • τηλεομοιότυπου :+357 22714930
  • τηλεφώνου :+357 22714152 και +357 22714179