Τελικά έγινε αυτό που όλοι απεύχονταν. Να μην ψηφιστεί η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι την εκβίαζε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια να ψηφίσει τα νομοσχέδια που δεν ήταν συμφωνημένα. Η δε Κυβέρνηση απαντά ότι γίνονταν συζητήσεις δύο χρόνια και πως για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει βουλευτικών εκλογών δεν ψηφίστηκαν.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όντως τα νομοσχέδια συζητούνταν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και η εξέτασή τους εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους 3-4 μήνες. Και όντως δεν υπήρχε ομοφωνία από όλους για τις πρόνοιές τους. Κυρίως, το Ανώτατο Δικαστήριο διατηρούσε μέχρι τέλους τις επιφυλάξεις του, παρόλο που είχε διχαστεί και οκτώ δικαστές διαφωνούσαν με τις πρόνοιές του και άλλοι πέντε συμφωνούσαν. Αυτό και μόνο έπρεπε να οδηγήσει τους βουλευτές σε δεύτερες σκέψεις. Αφού το πιο αρμόδιο Σώμα είχε διχαστεί, θα μπορούσαν οι βουλευτές ν’ αφήσουν το θέμα των εκλογών και τα όποια δήθεν οφέλη θα είχε η Κυβέρνηση από την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην άκρη. Με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν κάποιοι έδειξαν ότι αυτό έγειρε την πλάστιγγα στο να λάβουν την απόφασή τους.

Από την ώρα που όλοι συμφωνούν ότι η μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία και πως επήλθε ο χρόνος να γίνουν αλλαγές ώστε να απονέμεται δικαιοσύνη σε συντομότερο χρονικό διάστημα και οι πολίτες αλλά και οι ξένοι να προσφεύγουν πιο εύκολα στα Δικαστήρια, έπρεπε να σκεφτούν δύο φορές αν θα έστελλαν στα συρτάρια τα νομοσχέδια. 

Δεν θα μπω στη λογική ότι κάποια κόμματα σκέφτηκαν πως αν περάσει η μεταρρύθμιση θα πιστωθεί με πόντους η Κυβέρνηση ενόψει βουλευτικών εκλογών. Γιατί αν έγινε κάτι τέτοιο είναι κρίμα. Το γράψαμε ξανά: Οι πολίτες δεν περιμένουν τη δικαστική μεταρρύθμιση για να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν. Έχουν άλλα πιο σοβαρά πράγματα να σκεφτούν, όπως η διαφθορά και η διαπλοκή, η συνέπεια των κομμάτων στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Και ας πείσουν πρώτα τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν και μετά να τους νοιάζει τι θα ψηφίσουν. Γιατί όπως είναι σήμερα τα πράγματα, το ποσοστό αποχής ίσως να είναι ρεκόρ αυτή τη φορά εκτός και αν αλλάξουν άρδην τα πράγματα, που δεν το βλέπω. 

Είναι κρίμα ενόψει εκλογών να μην ψηφίζονται σημαντικά νομοσχέδια έστω και με διαφωνίες και διαφορές. Διότι τώρα πρέπει να αναμένεται να συσταθεί η νέα Βουλή, να επανεκκινήσει η Επιτροπή Νομικών, να ενημερωθεί, οπόταν το θέμα θα πάει μάλλον για το 2022. 

Θεωρούμε ότι η στάση που τήρησε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος για το θέμα ήταν από τις πλέον σωστές αφού άφησε πίσω τα συμφέροντα και είδε το γενικό καλό. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει η νέα Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν και νυν βουλευτές, να δει εκ νέου το θέμα σύντομα και χωρίς καθυστερήσεις ώστε να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση και η επόμενη μέρα να αντιμετωπιστεί, εάν και εφόσον προκύψουν θέματα συνταγματικότητας.