To Top
10:43 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
ΑΚΕΛ: Συμμαχία αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΕΛ: Συμμαχία αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης
  15 Μαρτίου 2019, 5:34 πμ  
Κίνηση με την οποία ουσιαστικά κάνει άνοιγμα και στήνει γέφυρες για δημιουργία μετώπου της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης ήταν η χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό. Αποφεύγοντας στη συγκεκριμένη απόφαση τη ρητορική κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, η Εζεκία Παπαϊωάννου συντονίζεται με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης στρέφοντας τα πυρά της κατά του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προσωπικά, απαιτώντας επιτακτικά την παραίτησή του.
 
Μια αναφορά η οποία έρχεται δύο μέρες μετά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ το οποίο επικεντρώνει την πίεσή του προς την Κυβέρνηση απαιτώντας παραίτηση ή παύση του Χάρη Γεωργιάδη. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου βλέπουν το Πόρισμα για τον Συνεργατισμό ως μία ευκαιρία συστράτευσης της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ και άρσης της απομόνωσης του ΑΚΕΛ που δεν του επέτρεψε στις τελευταίες προεδρικές εκλογές να δημιουργήσει τις συνεργασίες εκείνες που θα επιτρέψουν να κτιστούν προϋποθέσεις για αλλαγή του ενοίκου του Προεδρικού. Το κόμμα της Αριστεράς διεκδικεί την ανάληψη πρωτοβουλίας για συντονισμό της συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
 
 
Στην απόφασή του, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ που συνεδρίασε χθες, πέραν της παραίτησης ή παύσης του Χάρη Γεωργιάδη, ζητά τη συνέχιση των ερευνών για αστικές και ποινικές ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται στο Πόρισμα για τον Συνεργατισμό. «Είναι θέση μας ότι σε όσους έχουν τέτοιες ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν για να επέλθει τιμωρία και κάθαρση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
 
Ζητείται επίσης η προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, σημειώνοντας πως ήδη, με την παρέμβαση του ΑΚΕΛ, σταμάτησαν οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων του Συνεργατισμού και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία το κόμμα προχωρεί σε διερεύνηση όλων των πωλήσεων που έγιναν από το 2013. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι θα συνεχίσει να απαιτεί την προστασία των εμπορικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού. Οι συνεργατικές εταιρείες είναι κερδοφόρες και διαθέτουν αποθεματικά εκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται στην απόφαση.
Αναφέρεται ακόμα ότι απαιτείται διαφάνεια και διερεύνηση των ΜΕΔ των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΚΕΛ, όταν ηγέρθη ξανά το θέμα στη Βουλή, είχε υποστηρίξει και προσπάθησε για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια.
 
«Απαιτώντας την ανάληψη ευθυνών από την Κυβέρνηση, αλλά και για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού, το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει τον συντονισμό και τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
 
Σε σχέση με το Πόρισμα, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα αναλύει τους λόγους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Προσθέτει ότι ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης ότι η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν προδιαγεγραμμένη και αναπόφευκτη δεν ευσταθεί και ότι αυτή που ανέλαβε να διαχειριστεί τον Συνεργατισμό είναι η Κυβέρνηση και η κατάρρευσή του είναι αποτέλεσμα των δικών της πολιτικών, που ήταν στοχευμένες και μεθοδευμένες, για το ξεπούλημά του. 
 
Βλέπει σήμερα Τσίπρα και Κατρούγκαλο 
 
Ξανά στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ταξιδεύει για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες στην ελληνική πρωτεύουσα για επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση. 
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εζεκίας Παπαϊωάννου, σήμερα στη 1:00 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 2:30 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, στο υπουργείο Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται η ατζέντα των συναντήσεων του ηγέτη του ΑΚΕΛ, είναι προφανές ότι το θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό, σε σχέση και με τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον περασμένο μήνα, αλλά και της πρόσφατης συνάντησης Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου.
 
Αύριο Σάββατο στις 6:30 μ.μ., ο Άντρος Κυπριανού θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς με τίτλο «Μια Ευρώπη για τους Πολλούς», μαζί με την Πρόεδρο της Ομάδας κ. Γκάμπι Τσίμερ και τον κ. Declan Kearney, ηγετικό στέλεχος του Sinn Fein. 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.