Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών (book building) για τη Διεθνή Προσφορά, από όπου θα προκύψει η τελική τιμή διάθεσης. Το εύρος της έχει καθοριστεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ.

Η τελική τιμή διάθεσης θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς Holdings και αναμένεται να ανακοινωθεί την ημέρα που κλείνει η Διεθνής και Δημόσια προσφορά, δηλαδή στις 23 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Η τιμή διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές τόσο της Δημόσιας (Ελλάδα) όσο και της Διεθνούς Προσφοράς. Οι νέες μετοχές μετά την αύξηση αναμένεται να εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ γύρω στις 7 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στη Διεθνή Προσφορά, η οποία θα καλύψει το 85% της αύξησης, η Paulson & Co. Inc. (ενεργούσα για λογαριασμό επενδυτικών κεφαλαίων υπό τη διαχείρισή της), η Helicon Investment Limited και ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης (“Cornerstone Επενδυτές”) συμφώνησαν να αποκτήσουν νέες μετοχές στην τιμή διάθεσης.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της πρόσκλησης από την Πειραιώς, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσουν ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ για την Paulson & Co, 75 εκατ. ευρώ για την Helikon Investment Limited και 40 εκατ. ευρώ για τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Από τα ποσά αυτά και τον αριθμό των μετοχών που έχει επισήμως δημοσιεύει η Πειραιώς στο Ενημερωτικό Δελτίο και στην ανακοίνωση της πρόσκλησης προκύπτει ότι η συμμετοχή γίνεται στην τιμή του 1,15 ευρώ.

Για την κατανομή νέων μετοχών στο ΤΧΣ, η Πειραιώς Holdings θα λάβει υπόψη της, σε συνεννόηση με τους γενικούς συντονιστές της Διεθνούς Προσφοράς, μεταξύ άλλων κριτηρίων, το μέγεθος της συνολικής ζήτησης από ιδιώτες επενδυτές, την τιμή διάθεσης και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας, όμως, το ποσοστό του Ταμείου σε 27% τουλάχιστον.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει ενημερώσει την Πειραιώς ότι στηρίζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι το ποσοστό του θα διατηρηθεί μεταξύ 27% και 33%. Με βάσει τον αριθμό των μετοχών του ΤΧΣ (και στα δύο σενάρια) που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό δελτίο και με βάση την τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η συμμετοχή ΤΧΣ μπορεί να κυμανθεί στο επίπεδο μεταξύ 350 και 440 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, τα ποσοστά πριν και μετά την αύξηση, με τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών ανάλογα με τη συμμετοχή του ΤΧΣ, παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακας και συνοψίζονται ως εξής:

ΤΧΣ: 27%-33% από 61,34%

Paulson & Co. Inc.: 18,62% από 4,61%

Αριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90% από 3,04% 

Helikon Investment Limited: 5,22%

Λοιποί (κάτω του 5%): 40,27% από 31,03%. Το ποσοστό του 40,27% προκύπτει από τους επενδυτές που θα πάρουν μέρος στην αύξηση (39,02%) και από τους παλαιούς μετόχους πριν από την αύξηση (1,25%).

Δημόσια προσφορά και υφιστάμενοι μέτοχοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρόσκλησης και το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προνομιακή κατανομή θα έχουν οι μέτοχοι που ήταν κάτοχοι μετοχών κατά την έναρξη της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου 2021, δηλαδή από την πρώτη στιγμή μετά το reverse split. Για αυτούς προβλέπεται η εξής διαδικασία:

Από τις νέες μετοχές που έχουν αρχικώς επιμεριστεί στη Δημόσια Προσφορά, ο αριθμός των νέων μετοχών που θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, θα προσδιοριστεί μετά τη λήξη της Δημόσιας Προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τη ζήτηση που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές. 

Ιδιώτες επενδυτές και ειδικοί επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι μέτοχοι της Πειραιώς Holdings σύμφωνα με το μετοχολόγιό της κατά την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών στις 19, Απριλίου, και οι οποίοι εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά (οι “Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές”), θα δικαιούνται προνομιακής κατανομής στις νέες μετοχές που έχουν επιμεριστεί στη Δημόσια Προσφορά, η οποία θα είναι αναλογική του ποσοστού συμμετοχής των Κατά Προτεραιότητα Επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς Holdings (η “Προνομιακή Κατανομή”). 

Εντούτοις, Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές που εγγράφονται τόσο στη Δημόσια Προσφορά όσο και στη Διεθνή Προσφορά, εφόσον συντρέξει τέτοια περίπτωση, δεν θα δικαιούνται Προνομιακής Κατανομής.

Σε περίπτωση που Κατά Προτεραιότητα Επενδυτής εγγραφεί στη Δημόσια Προσφορά για αριθμό Νέων Μετοχών που υπερβαίνει την ποσοστιαία συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς Holdings (υπερκάλυψη), τότε σε Προνομιακή Κατανομή θα υπόκειται μόνον εκείνος ο αριθμός Νέων Μετοχών που αντιστοιχεί σε αυτή την ποσοστιαία συμμετοχή του Κατά Προτεραιότητα Επενδυτή στην Πειραιώς Holdings.

Μετά την Προνομιακή Κατανομή, εγγραφές για Νέες Μετοχές από Κατά Προτεραιότητα Επενδυτές, οι οποίες δεν έχουν ικανοποιηθεί, θα προστίθενται στις εγγραφές των νέων εγγραφόμενων επενδυτών και θα ικανοποιούνται σύμμετρα, υπό την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να υφίστανται αδιάθετες Νέες Μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου γίνεται με έκδοση 1,2 δισ. κοινές μετοχές στην ονομαστική τιμή του 1 ευρώ ανά μετοχή. Το εύρος θα κυμανθεί μεταξύ 1 ευρώ και 1,15 ευρώ. Το τελικό ποσό της αύξησης θα κυμανθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ, με πιθανότερο το άνω άκρο λόγω της μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση το δ.σ. της Πειραιώς Holding, η Πειραιώς, “με στόχο να καθορίσει το εύρος τιμών της αύξησης, διεξήγαγε επί 4 εβδομάδες εντατικές επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Κατά τη διαδικασία αυτή, σημαντικός αριθμός διαχειριστών κεφαλαίων υψηλής εμβέλειας εξέφρασαν ισχυρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας επικροτώντας τους τρεις στρατηγικούς πυλώνες του Ομίλου (Σχέδιο Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, Σχέδιο Μετασχηματισμού).

Σημειώνεται ότι η κοινή συνισταμένη στην άποψη των επενδυτών που συμμετείχαν στις συναντήσεις υπέδειξε ως αναμενόμενο πολλαπλασιαστή χρηματιστηριακής αξίας ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) επίπεδο χαμηλότερο του 0.3x.

Επιπροσθέτως, αρκετοί ενδιαφερόμενοι επενδυτές στο πλαίσιο των συναντήσεων με τη διοίκηση επεσήμαναν, ότι πιθανή υψηλότερη αναθεώρηση του ποσού της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα βελτιώσει την ελκυστικότητα της επιχειρηματικής πρότασης του Ομίλου προς την επενδυτική κοινότητα”.

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: Capital.gr