Η Τουρκία κατάφερε να μη σταλεί πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έτσι η τελευταία θα είναι εντελώς απούσα στην άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη. Δεν θα είναι ούτε καν μέσα στο κτήριο. Όλα αυτά με την ανοχή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Αμερικανών και των Γάλλων φίλων μας.

Θα το ξαναπώ, ενόσω οι Ηνωμώνες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν θέλουν να χάσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό που βρίσκονται στους κόλπους τους -τον τουρκικό στρατό- και ενόσω οι ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα με την Τουρκία, στην πράξη όχι μόνο θα ανέχονται την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και θα την επιβραβεύουν.

Τώρα είναι έτοιμη η Τουρκία να εισπράξει και τα καρότα μέσα από τη θετική ατζέντα που ετοιμάζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γι΄ αυτό και η άτυπη Πενταμερής στη Γενεύη είναι πολύ πιθανό να συνεχισθεί και σε νέα μεταγενέστερη συνάντηση που θα ορισθεί αργότερα. Κάτι που σίγουρα θα βολέψει και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας που συνεχίζει ακάθεκτη στις στοχεύσεις της.

Σίγουρα οι πολυμερείς συμφωνίες με γειτονικές χώρες μας ενισχύουν διπλωματικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Ομως, όπως το έχω τονίσει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό, αυτή την ώρα εκείνο που προέχει και θα θωρακίσει την Κύπρο είναι η από κοινού χάραξη νέας πορείας και στρατηγικής με την Ελλάδα. Μόνο έτσι οι σύμμαχοί μας θα ανησυχήσουν και θα σταματήσουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Όσο για το φυσικό αέριο φαίνεται προς το παρόν πως πρέπει να το ξεχάσουμε, όπως και την όδευση των αγωγών με τον EastMed.

*Πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ