To Top
19:55 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Επιπτώσεις και για Βρετανία από τις τουρκικές προκλήσεις
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Επιπτώσεις και για Βρετανία από τις τουρκικές προκλήσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2019, 11:40 πμ

Η αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι ζήτημα που αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά θα προκαλέσει παρενέργειες που θα επηρεάσουν και την ίδια τη Βρετανία. Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο κινείται η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Μια επιστολή η οποία δεν έχει ως βασικό στόχο την έκφραση διαμαρτυρίας ή παραπόνων προς τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά κυρίως αποσκοπεί στο να ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα τα οποία άπτονται και των σχέσεων των δύο χωρών. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης –ο οποίος έχει αναλάβει και το βάρος της προώθησης των κυπριακών θέσεων σ’ ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις– υπέδειξε πως η Βρετανία «πρέπει να είναι δύο και τρεις φορές προσεκτική όταν αναφέρεται» στο θέμα των τουρκικών αμφισβητήσεων, καθώς «και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Η τοποθέτηση αυτή καταγράφει και το γενικό κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιστολή Αναστασιάδη προς Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο ΠτΔ κινείται πάνω σε δύο άξονες: από τη μια καταγράφει τις παραβιάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Τουρκίας σε βάρος της ΚΔ και από την άλλη θα υπογραμμίζει το πώς όλα αυτά τα ζητήματα και οι αμφισβητήσεις επηρεάζουν αρνητικά και τα βρετανικά συμφέροντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένουν να αμφισβητούν οι Βρετανοί

Η βασική διαφωνία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας καταγράφηκε χθες και από τον ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη (σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ): 

«Τα δικαιώματα, και αυτό δεν είναι δική μας εκτίμηση, επί της υφαλοκρηπίδας για όλα τα κράτη είναι αυτόματα, ipso facto και εξ αρχής. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται 30 ναυτικά μίλια μέσα από τη μέση γραμμή εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και 80 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο τουρκικός γεωτρητικός στόχος βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι ούτε καν κοντά στη μέση γραμμή, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει κάποια αμφισβήτηση. Είναι 30 ναυτικά μίλια εντός της ΑΟΖ μας από τη μέση γραμμή. Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν βλέπω ν’ αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση. Ζητήσαμε επίσημα από την Τουρκία, και μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ότι πρέπει να καθορίσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Η απάντηση που πήραμε από την Τουρκία είναι ότι δεν έχουμε εμείς δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Άρα υιοθετώντας αυτή την τουρκική προσέγγιση περί αμφισβήτησης υιοθετείται από πλευράς Βρετανίας και το συγκεκριμένο; Άρα η ανακοίνωση δεν βοηθά με κανέναν απολύτως τρόπο στο να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα». 

Η Λευκωσία υποδεικνύει πως «όποιος δει πού βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο, θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ». Επίσης υποδεικνύει πως έχει καλέσει την Τουρκία «επίσημα και υπάρχει και η σχετική απάντησή της, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει ότι η ΚΔ έχει οποιαδήποτε δικαιώματα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επικοινωνία Χριστοδουλίδη- Μπόλτον για τουρκικές παραβιάσεις

Περαιτέρω, ο Ν. Αναστασιάδης κάνει αναφορά στη διατήρηση των παραδοσιακά πολύ καλών σχέσεων και την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να τις διαταράξουν. Γίνεται επίσης νύξη για τους ιδιαίτερους λόγους που έχει ειδικά η Βρετανία να σταθεί θετικά απέναντι στην ΚΔ και να προσέξει μήπως ενθαρρύνει την ένταση στην περιοχή. Ακόμα θα υπογραμμίζεται η θετική στάση που κρατά έως τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Βρετανίας για το Brexit. 

Το γενικό πνεύμα της επιστολής Αναστασιάδη προς Μέι θα στέλνει το μήνυμα πως η Βρετανία δεν είναι μια οποιαδήποτε τρίτη χώρα και ότι οι Βρετανοί έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και η όποια αποσταθεροποίηση και πρόκληση έντασης θα έχει παρενέργειες και για την ίδια. 

Δεν σηκώνει αμφισβήτηση 

Το κάθε κράτος λαμβάνει αποφάσεις βάσει των δικών του συμφερόντων, υπέδειξε ο ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του. Τονίζοντας παράλληλα πως «αυτό, επιτέλους, πρέπει να κάνουμε και εμείς σ’ αυτή τη χώρα. Στην εξωτερική πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις δεν χωρούν ούτε συναισθηματισμοί ούτε οτιδήποτε άλλο. Εκείνο που μετρά είναι το συμφέρον της χώρας». 
Περαιτέρω σημείωσε πως «βάσει του διεθνούς δικαίου, τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Αναφέρω πολύ απλά ότι έχουμε συνάψει συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη.

Βάσει αυτών των συμφωνιών, γίνονται και οι γεωτρήσεις και οι ενέργειές μας και προωθείται ο ενεργειακός μας σχεδιασμός. Δεν έχουμε κάτι να ανησυχήσουμε. Δηλαδή, θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κάποιες δηλώσεις που δεν μας ικανοποιούν, και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να το λέμε ότι δεν μας ικανοποιούν, μας δημιουργούν αμφισβήτηση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφισβήτηση, δεν θα έρχονταν αυτοί οι ενεργειακοί κολοσσοί να επενδύσουν. Δεν θα επενδύσει κάποιος σε μια περιοχή που είναι υπό αμφισβήτηση».

Δεν έγιναν τυχαία

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις κινήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η απεσταλμένη του διεθνούς οργανισμού έχει οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα «να διερευνά τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών».

Όλοι, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αντιλαμβάνονται ότι η παρούσα κατάσταση δεν επιτρέπει, από τις ενέργειες της Τουρκίας. 

Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως ο χρόνος που επέλεξε η Τουρκία να προβεί στις συγκεκριμένες κινήσεις δεν ήταν τυχαίος. Είχε προχωρήσει «την προηγούμενη της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ». 

Τέλος ανέφερε πως «από τις συζητήσεις που κάνουμε θέλω να πω και κάτι που προκύπτει τώρα: προκύπτει η ημερομηνία των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι να γίνουν αυτές οι εκλογές, 23 Ιουνίου, αν θυμάμαι καλά, η Τουρκία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο. Η κα Λουτ, όμως, δεν τα παρατά και αυτό δεν είναι προσωπική της επιλογή. Είναι οδηγίες του ΓΓ του ΟΗΕ.»

  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...