Την τεράστια σημασία όπως ψηφιστεί και εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα επισημαίνει με επιστολή ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκή προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη. Όπως αναφέρει «καθ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αλλά και των αυτοεργοδοτουμένων, αντιμετωπίζουν ήδη από τον Μάρτιο 2020 σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αυξάνονται περισσότερο όσο παρατείνεται η κρίση με την πανδημία». 

Το κυπριακό Επιμελητήριο καταθέτει γραπτώς τους προβληματισμούς και αναφέρει «όπως όμως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα στις περιπτώσεις επιχειρήσεων/αυτοτελώς εργαζόμενων που δεν διαθέτουν μη υποθηκευμένη ακίνητη ιδιοκτησία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία για εξασφάλιση των δανείων, προς τους οποίους τα τραπεζικά ιδρύματα  πιθανόν να είναι απρόθυμα να παραχωρήσουν δάνεια έστω και αν αυτό επιτρέπεται στο νομοσχέδιο, με κίνδυνο να χαθούν καλές επιχειρήσεις οι οποίες αξίζει να στηριχθούν». Για αποφυγή τέτοιου ενδεχόμενου, το ΚΕΒΕ εισηγείται «όπως σε αυτές της περιπτώσεις τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν την δυνατότητα να χρεώνουν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό του πίνακα στο άρθρο 10 του διατάγματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναι μεν αλλά, για τις καταχρηστικές ρήτρες

Το ΚΕΒΕ προτείνει μεταξύ άλλων το συνολικό ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων να αυξηθεί στα €2 δισ. ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Να εισαχθεί πρόνοια για την παραχώρηση περιόδου χάριτος 2 ετών στην έναρξη καταβολής των δόσεων, με υποχρέωση καταβολής μόνο των τόκων κατά την περίοδο αυτή. Το Επιμελητήριο αναφέρει «θεωρούμε ότι το χρονικό όριο μέχρι 30/06/2021 που καθορίζεται ως περίοδος παραχώρησης των εγγυήσεων είναι πολύ σύντομο και δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τον σκοπό του λόγω: της περιόδου 30 ημερών για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα τραπεζικά ιδρύματα και τον επιπρόσθετο χρόνο έγκρισης τους από το κράτος, του αναγκαίου χρόνου για προετοιμασία/υποβολή αιτήσεων των επιχειρήσεων και εξέτασης/έγκρισης από τα τραπεζικά ιδρύματα και του ενδεχόμενου να υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση του νομοσχεδίου». Εισηγούμαστε καταλήγει το ΚΕΒΕ όπως η περίοδος καθοριστεί μέχρι 9 μήνες από την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο.

Στον ορισμό «προβληματική επιχείρηση» αναφέρει το ΚΕΒΕ, μια από τις προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως τέτοια μια επιχείρηση, είναι όπως αυτή, «να έχει λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και να υπόκειται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης».  Εάν αυτό περιλαμβάνει και όσες επιχειρήσεις ευρίσκονται ήδη σε καθεστώς αναδιάρθρωσης ή αιτήθηκαν ή θα αιτηθούν αναδιαρθρώσεις των υφιστάμενων δανείων τους, επισημαίνει το ΚΕΒΕ « τότε είναι βέβαιο ότι  πλείστες επιχειρήσεις στην Κύπρο δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν το σχέδιο. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι θα  επιτρέπεται η παραχώρηση δανείων με κρατική εγγύηση και σε όσες επιχειρήσεις ευρίσκονται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης ή είναι σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων τους».

Θεανώ Θειοπούλου