Συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα θέλοντας να διατηρήσει υψηλούς τόνους στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με την Αθήνα να σηκώνει το γάντι και να απαντά σε ανάλογο ύφος στις προκλήσεις της γείτονος της χώρας. Με ορίζοντα το νέο έτος πρώτος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε να στείλει «ευχές» και να δώσει «συμβουλές» προς την ελληνική Κυβέρνηση, με  τον Έλληνα ομόλογό του να του τις ανταποδίδει σε ανάλογο ύφος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, απάντησε σε δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος είχε αναφερθεί για τη στάση της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε τα εξής: «Αγαπητέ Νίκο, μια φιλική συμβουλή για το νέο έτος: Σταματήστε να θέλετε βοήθεια από άλλους και να αμαυρώνετε το κύρος του ελληνικού λαού. Ας είναι το 2021, έτος, κατά το οποίο θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

Η απάντηση ήρθε κατ’ ανάλογο τρόπο από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος στη δική του ανάρτηση ευχήθηκε να γίνει το 2021 η χρονιά που η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου, θα γίνει πιο ευρωπαϊκή, θα αποφύγει τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα του επισημαίνει ότι για ακόμη φορά δείχνει να ξεχνά να αναφέρει το διεθνές δίκαιο που αποτελέι τη μόνη βάση για εποικοδομητικό διάλογο. «Ευχαριστώ καλέ μου φίλε Μεβλούτ», αναφέρει ο κ. Δένδιας και προσθέτει:

«Εφόσον ανταλλάσσουμε ευχές και συμβουλές, ας είναι το 2021 η χρονιά που η Τουρκία θα κάνει τα εξής:

1. Θα εγκαταλείψει τις απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση που ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. ‘Αλλωστε ζούμε στον 21ο αιώνα.

2. Θα φιλοδοξήσει να γίνει πιο ευρωπαϊκή. Λιγότερο νεο-οθωμανική. Αυτό θα λειτουργήσει περισσότερο προς το συμφέρον του τουρκικού λαού.

3. Θα αποφύγει τις προκλήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες».

Και συνεχίζει: «Παρεμπιπτόντως. Υπάρχει ένα πράγμα Μεβλούτ που ξέχασες να αναφέρεις πάλι: είναι το διεθνές δίκαιο. Η μόνη βάση για εποικοδομητικό διάλογο για τις διαφορές μας αγαπητέ μου φίλε. Χαρούμενο 2021!».

Τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και γενικότερα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, κλήθηκε να σχολιάσει χθες και ο Έλληνας κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει σε βάθος χρόνου συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς. Προσέθεσε ότι θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων από εκεί που σταμάτησε το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας για τη μία και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί μόνο η απόσυρση του Oruc Reis αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και προκλητικές δηλώσεις. «Όλα σταθμίζονται», ανέφερε.

Οι τουρκικές προκλητικές δηλώσεις συνεχίστηκαν και όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου. Σε ομιλία του στην Τουρκική εθνοσυνέλευση εκ μέρους της κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνοντας ότι με την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν παραβιάσει ούτε θα παραβιάσουν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ», ο Οκτάι ισχυρίστηκε τα εξής: «Υπάρχουν δύο διαστάσεις, που έχουν την ίδια σημασία για μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πρώτη είναι η προστασία των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και η δεύτερη είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πόρων γύρω από το νησί. Τα εθνικά μας γεωτρύπανα και σεισμικά ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί από την ‘τδβκ’. Όπως έχουμε ανακαλύψει φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, θα δείτε ότι με τον ίδιο τρόπο θα βρούμε τις ενεργειακές πηγές και στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΝΕΑ NAVTEX

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, η Yeni Safak σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την άσκηση.