To Top
11:33 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
ΠτΔ - Οζερσάι: Ήταν κοινωνικής φύσεως δείπνο
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΠτΔ - Οζερσάι: Ήταν κοινωνικής φύσεως δείπνο
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2019, 6:36 πμ

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ανάλογα αποτελέσματα θα υπάρξουν και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα περί μυστικής συνάντησης του με τον κ. Οζερσάι, ο Πρόεδρος είπε ότι «στις 4 Ιουνίου ύστερα από πρόσκληση του κ. Γιαννάκη Μούσα παρευρέθηκα σε δείπνο με τη σύζυγο μου και ο κ. Οζερσάι με τη δική του. Ήταν ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο και συνεπώς αυτό είναι όλο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω τι διαμείβεται ή τι τεκταίνεται στα κατεχόμενα, αλλά εν πάση περιπτώσει ούτε πρόθεση περί συνομιλιών υπήρξε ή οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός από τη γενική θεώρηση στου Κυπριακού ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ακκιντζί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αποτελούν νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία οι αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ότι είναι μια θετική εξέλιξη και θέλω να ελπίζω ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουμε και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται».

Είχαμε κοινωνική συνάντηση μετά συζύγων με τον κ. Αναστασιάδη, δηλώνει ο Οζερσάι 

Είχαν κοινωνική συνάντηση μετά συζύγων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζοντας προηγούμενη δήλωση του εκπροσώπου του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού για το θέμα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», του οποίου εκτελεί και χρέη «εκπροσώπου», ο κ. Οζερσάι είπε ότι πριν λίγο καιρό «συναντηθήκαμε μαζί με τις συζύγους μας σε κοινωνικό γεύμα. «Δουλέψαμε μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μεγάλη περίοδο και γνωρίζω τον Αναστασιάδη γι’ αυτό είναι φυσιολογικό να βρισκόμαστε μαζί με τις συζύγους μας. Το έκαναν θέμα, λυπάμαι γι’ αυτό».
 
Ενημέρωσε είπε, όπως άρμοζε τον «πρωθυπουργό» και το «υπουργικό συμβούλιο» λέγοντας ότι και ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα πριν κάποιο διάστημα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά αυτόν ως «υπουργό» δεν τον ενημέρωσε κανείς.
 
O κ. Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι όταν ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε για στρατηγική συμφωνία το έγγραφο Γκουτέρες (πέρυσι τον Απρίλιο) ο ίδιος το έμαθε από τον Τύπο και όχι από τον Τ/κ ηγέτη. Ανέφερε επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε μοιραστεί με τον (Ε/κ) συνομιλητή του χάρτη (στο Μοντ Πελεράν 1) στο πλαίσιο των συνομιλιών, χωρίς να γνωρίζει η «κυβέρνηση», που δεν είχε εμπλακεί σε αυτόν, ούτε και η «βουλή».
 
Δεν θεωρώ ότι είναι και πολύ υγιής η προσέγγιση να κάνεις παράπονο επειδή δεν σου δόθηκε πληροφόρηση για το περιεχόμενο ενός κοινωνικού δείπνου, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι παρέθεσε δύο τρία παραδείγματα που ο κ. Ακιντζί δεν ενημέρωσε τον «υπεξ». Το να παίρνει (ο κ. Ακιντζί) όχι το άτομο που ήταν στο γεύμα για να ρωτήσει αν αυτό έγινε ή όχι, αλλά τον «πρωθυπουργό» και μετά να κάνει δημόσια δήλωση, είναι ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, πρόσθεσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση πως έγινε κάτι στα κρυφά, ρωτήθηκε ο ίδιος ως «υπεξ» και δεν απάντησε, πράγμα που θεωρεί – όπως είπε – «εκτός κρατικών θέσμιων και σοβαρότητας», όπως ακριβώς ανέφερε και ο Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Οι επαφές του το περασμένο διάστημα, συνέχισε, είχαν ως αποτέλεσμα την παράδοση των καταζητουμένων για φόνο «και αν αυτός είναι λόγος ανησυχίας, αυτό μας λυπεί». Κάποια αποτελέσματα, ανέφερε, γίνονται με ανεπίσημες επαφές και κρυφούς χειρισμούς

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...