Με εγκύκλιο του το τμήμα τελωνείου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποσαφηνίζει τι ισχύει για την εισαγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων  από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις προυποθέσεις, τις εξαιρέσεις και όσο αφορά την φορολογία.

Με βάση την Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιβάλλεται εισαγωγικός δασμός στα μηχανοκίνητα οχήματα που εισάγονται από το ΗΒ, μόνο εφόσον πληρούνται οι σχετικοί κανόνες καταγωγής που προβλέπονται στην εν λόγω συμφωνία. Προϋπόθεση για την προτιμησιακή μεταχείριση καταγόμενων οχημάτων αποτελεί η προσκόμιση βεβαίωση καταγωγής η οποία συντάσσεται από τον εξαγωγέα και αναγράφεται στο τιμολόγιο ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο στο οποίο περιγράφεται το όχημα με επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του. Σε περίπτωση που δεν προσκομιστεί η βεβαίωση καταγωγής , τα οχήματα επιβαρύνονται με εισαγωγικό δασμό που προβλέπεται στο Κοινό Εξωτερικό Δασμό της ΕΕ.

Ανεξάρτητα από την δασμολογική μεταχείριση του οχήματος, κατά το χρόνο της υπαγωγής του σε καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας με ταυτόχρονη θέση σε ανάλωση, αυτό επιβαρύνεται με κανονικό συντελεστή φόρου ΦΠΑ, ο οποίος ανέρχεται σε 19% επί της φορολογική αξίας.

Επισημαίνεται ότι :

Η έννοια κανόνες καταγωγής δεν ταυτίζεται με την έννοια ενωσιακός χαρακτήρας.

Η συμφωνία ΕΕ και ΗΒ τέθηκε σε εφαρμογή από την 1/1/2021 και προβλέπει συγκεκριμένο κανόνα καταγωγής για κάθε εμπόρευμα, περιλαμβανομένων των μηχανοκίνητων οχημάτων, για συναλλαγές ανάμεσα σε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΗΒ ως τρίτης χώρας και όχι μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο ενωσιακός χαρακτήρας των εμπορευμάτων που τελούσαν σε ελεύθερη κυκλοφορία στο τελωνειακό έδαφος του ΗΒ έχει απολεσθεί από την 1//1/2021 και δεν μπορεί να επέχει θέση τεκμηρίου για βεβαίωση της καταγωγής.

Τα μηχανοκίνητα οχήματα είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως επανεισαγόμενα μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 203 του κανονισμού της ΕΕ.

Καταληκτικά αναφέρεται ότι, για τα μεταχειρισμένα μηχανοκίνητα οχήματα που αναμένεται να εισάγονται στην Κύπρο από το ΗΒ μετά την 1/1/2021 ισχύουν τα ακόλουθα:

Σε σχέση με τους οφειλόμενους εισαγωγικούς δασμούς, μπορεί να ζητηθεί προτιμησιακή μεταχείριση εφόσον πληρούνται οι σχετικοί κανόνες καταγωγής ή μπορεί να θεωρηθούν ως επανεισαγόμενα νοουμένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της εγκυκλίου της ΕΕ Ε.Π.3 ημερομηνίας 4/5/2016.

Οφείλεται ΦΠΑ εισαγωγής, εκτός και αν πληρούνται οι πρόνοιες του άρθρου 143(1ε) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ για το ΦΠΑ και των σχετικών κανονισμών 82 και 83 της ΚΔΜ 314/2001. Δεν υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής εάν υπάρχει πώληση σε τρίτη χώρα στην προκειμένη περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο, ή και αλλαγή Ιδιοκτησίας.

Insider