Σχέδιο δράσης έχει καταρτίσει η Αστυνομία για το Σαββατοκύριακο, ειδικά για την πλατεία Τροόδους και άλλα στοχευμένα σημεία όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι επισκέπτες των χιονισμένων τοπίων. Μέλη της Δύναμης θα διενεργούν αυξημένους ελέγχους σε μετακινήσεις από και προς το Τρόοδος, προλαμβάνοντας φαινόμενα κοσμοσυρροής λόγω των πρώτων χιονοπτώσεων.

Σε δηλώσεις του στο phılenews ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχηγείου Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι στη βάση των Διαταγμάτων, τόσο στο Τρόοδος όσο και σε άλλα σημεία, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς άθλησης, νοουμένου ότι δεν ξεπερνούν τα δύο ενήλικα άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων. Στη βάση των Διαταγμάτων αυτή η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πρέπει να δηλωθεί στον αριθμό 6 και να διαρκέσει μέχρι και τρεις ώρες, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι επισκέψεις σε πλατείες, πάρκα, παιδότοπους και εκδρομικούς χώρους δεν επιτρέπονται φέτος.

Δείτε επίσης: Φωτορεπορτάζ από το λευκό Τρόοδος – Μαγευτικές εικόνες

Η Αστυνομία, τόνισε, θα βρίσκεται σε στοχευμένα σημεία, όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί κόσμος, και θα είναι πολύ αυστηρή σε σχέση με την τήρηση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου, η Αστυνομία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης ειδικά για την πλατεία Τρόοδους και άλλα στοχευμένα σημεία, ώστε να επεμβαίνει.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν την περιοχή γύρω από τη Χιονίστρα επιτρέπεται να επισκεφτούν μόνο οι κάτοικοι της περιφέρειας Λεμεσού, όπου ανήκει διοικητικά, ο κ. Ανδρέου δήλωσε ότι δύνανται να την επισκεφτούν για άθληση κάτοικοι από όλες της επαρχίες.

Την ίδια ώρα, μέλη της Αστυνομίας θα βρίσκονται στην περιοχή και λόγω συνέχισης της χιονόπτωσης, ώστε να επέμβουν σε περίπτωση που προκληθούν προβλήματα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις μετακινήσεις του στην περιοχή, λόγω της ολισθηρότητας του οδικού δικτύου και να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των ανδρών της Αστυνομίας.   

Η πρόγνωση του καιρού:

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Σχετικά ψυχρή αέρια μάζα θα επηρεάσει την περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, στο ανατολικό μισό του νησιού, αλλά μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος στο δυτικό μισό, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες ελαφρές βροχές, καθώς και ελαφρά χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. 

Απόψε αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, στο ανατολικό μισό του νησιού, αλλά παροδικά συννεφιασμένος στο δυτικό μισό, όπου αναμένονται μεμονωμένες ελαφρές βροχές, καθώς και ελαφρά χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Αργότερα, προς τις αυγινές κυρίως ώρες, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιόνια στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 12 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές κατά διαστήματα και μεμονωμένες καταιγίδες. Τοπικά τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα ή παρατεταμένα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα χιονίζει κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές στις περισσότερες περιοχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Το βράδυ ο καιρός θα σημειώσει σημαντική βελτίωση, με μεμονωμένα ασθενή φαινόμενα βροχών και στα ορεινά ασθενής χιονόπτωσης. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και σχετικά ψυχρός, αλλά τοπικά αυξημένες νεφώσεις πιθανό να δώσουν ελαφρές βροχές ή και ελαφρά χιονόπτωση, τοπικά στα ορεινά. Αργά τη νύκτα ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές σταδιακά από τα δυτικά και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιόνια τοπικά στα ορεινά. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση, κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά, για να κυμανθεί λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Τρίτη, το πρωί αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες και χιόνια τοπικά στα ορεινά, αλλά σταδιακά ο καιρός θα σημειώσει αισθητή βελτίωση. Το βράδυ αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές ή καταιγίδες, καθώς και χιόνια τοπικά στα ορεινά. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.