Το ενδεχόμενο να σημειώνονται περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του κυπριακού αθλητισμού, άφησε ανοιχτό η γενική διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), Μαίρη Χαραλάμπους- Παπαμιλτιάδη.

Όπως ανέφερε στον «Φ», η τελευταία φορά που έγινε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ήταν πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Το εν λόγω περιστατικό είχε αναφερθεί στις Αρχές από τους γονείς του θύματος, όπου κατηγορούσαν προπονητή. Ωστόσο, σημείωσε, δεν έχει δηλωθεί πρόσφατα άλλο περιστατικό τέτοιας φύσεως. «Εικάζω ότι υπάρχει πρόβλημα και στον αθλητισμό, όπως συμβαίνει γενικότερα στην κοινωνία. Δεν θεωρώ ότι έχει ξεφύγει από τέτοιες συμπεριφορές η Κύπρος», είπε, διευκρινίζοντας ότι εκπονήθηκε και θα δοθεί τις ερχόμενες ημέρες στις Ομοσπονδίες σχετικός οδηγός για την προστασία των αθλητών. 

«Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους πράξεις προκαλούν σοβαρή και ανεπανόρθωτη ζημιά στα θεμέλια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αξιών που διέπουν τον αθλητισμό», ανέφερε συγκεκριμένα. Με πρόθεση να προλαμβάνονται και να περιορίζονται τέτοια περιστατικά, διευκρίνισε ότι ο ΚΟΑ έχει προωθήσει τρεις σχετικές δράσεις. «Τις ερχόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε έναν οδηγό που αποσκοπεί στην προστασία και ευημερία των συμμετεχόντων στον αθλητισμό. Εργαστήκαμε οκτώ μήνες, μέσω της Επιτροπής Ισότητας Φύλων στο Αθλητισμό».

Όπως εξήγησε, ο εν λόγω οδηγός αποτελείται από οκτώ πυλώνες – κατευθυντήριες προς τις ομοσπονδίες, ώστε αυτές να καταρτίσουν πλάνο δράσης. «Ο οδηγός θα συνοδευτεί με εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπου θα αντιστοιχεί ένα για τον εκάστοτε από τους οκτώ πυλώνες». Ειδικότερα προβλέπει: α) Οι ομοσπονδίες να δηλώσουν την πρόθεση τους για την ευημερία των αθλητών γραπτώς, αναγνωρίζοντας και το πρόβλημα. β) Να καταρτίσουν διαδικασίες χειρισμού περιστατικών με αυτοματοποιημένο τρόπο. γ) Να καταρτίσουν πλάνο για στήριξη και καθοδήγηση των παραπονούμενων. δ) Να συνάψουν συνεργασίες με ειδικούς για τα ζητήματα. ε) Να εκπαιδεύσουν και να επιμορφώσουν προσωπικό για το χειρισμό περιστατικού. στ) Να καταρτίσουν κώδικα δεοντολογίας. ζ) Να αναπτύξουν ένα δίκτυο συνεργασιών με επιτροπές, οργανισμούς και φορείς. η) Να αξιολογούν τις διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευγνωμοσύνη Μπεκατώρου για τη στήριξη του κόσμου

«Η δεύτερη δράση, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή, είναι το πρόγραμμα Safeguarding Children in Local Sport Clubs του Erasmus+. Σκοπός της συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα, είναι να δημιουργηθεί ένα εργαλείο παρέμβασης, συμπληρωματικό του οδηγού. Δηλαδή, να δημιουργηθούν εκπαιδευτικά εγχειρίδια για τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες: Τους προπονητές, τους παράγοντες ομοσπονδιών, τους αθλητές και τους γονείς αθλητών».

Η τρίτη και πιο πρόσφατη δράση, σημείωσε, αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. «Πρόκειται για τη συμμετοχή μας στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την Ελλάδα και την Κύπρο από το EPAS (Enlarged Partial Agreement on Sport) του Συμβουλίου της Ευρώπης», στο οποίο, μάλιστα, προεδρεύει η κ. Παπαμιλτιάδη. Το υλικό που θα προκύψει απευθύνεται αποκλειστικά στους παράγοντες αθλητισμού, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας στις ομοσπονδίες. 

Όπως εξήγησε, στην παρούσα φάση, ένα περιστατικό τυγχάνει διαχείρισης από τις ομοσπονδίες υπό τη διαρκή εποπτεία του συμβουλίου του ΚΟΑ. «Οι ομοσπονδίες έχουν επίσης δικαστικές επιτροπές, οι οποίες είναι αρμόδιες να εξετάζουν τέτοια περιστατικά και παράπονα εφόσον παραπέμπονται σε αυτές. Επίσης, υπάρχει η Ανώτατη Δικαστική Επιτροπή Αθλητισμό (ΑΔΕΑ), στην οποία μπορεί να καταφύγει οποιοσδήποτε επιθυμεί να καταγγέλλει κάτι σχετικό με τον αθλητισμό».

Αναστασία: Σπάστε τη σιωπή

«Έχουν σημειωθεί πάρα πολλά περιστατικά και δεν είναι εξαίρεση ο χώρος του αθλητισμού», σημείωσε στον «Φ» η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου. «Είναι ένας από τους χώρους, όπου πάντα προκύπτει αυξημένη ανάγκη για προστασία. Εξ ου και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει ειδική εκστρατεία για το φαινόμενο, κάτω από την οποία μίλησε και η Σοφία Μπεκατώρου».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η νομοθεσία στην Κύπρο αναφέρεται σε κακοποίηση οπουδήποτε και αν συμβεί. «Υπάρχουν πρόνοιες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιπτώσεις και αφορούν σχέσεις εμπιστοσύνης», οι οποίες συναντώνται στο χώρο του αθλητισμού. «Η κατάχρηση σχέσης εμπιστοσύνης είναι το πιο συχνό φαινόμενο για την κακοποίηση». Είναι σημαντικό ειδικά για τους γονείς, σημείωσε, να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που είναι αυξημένοι όταν αναπτύσσονται σχέσεις εμπιστοσύνης με οποιοδήποτε πρόσωπο.

Κάλεσε ακόμη «να σπάσουν τη σιωπή τους όλα τα θύματα και εμείς θα είμαστε εκεί για να τα πιστέψουμε, αρχικά, και για να τα στηρίξουμε, να τα βοηθήσουμε και να τα προστατέψουμε».