Υπό το βάρος της πανδημίας, αλλά και της πρωτοφανούς πόλωσης που αφήνει πίσω της η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας το βαρύ φορτίο να επαναφέρει τη χώρα στις «παραδοσιακές» γραμμές της μετά από μια τετραετία που επανακαθόρισε και διατάραξε το αμερικανικό αποτύπωμα στο διεθνές στερέωμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία, σπάζοντας την παράδοση. Είναι πρώτη φορά στα 150 χρόνια που απερχόμενος πρόεδρος δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αναχώρησε στις 8:15 τοπική ώρα από τον Λευκό Οίκο για τελευταία φορά με το Marine Οne, που τον μετέφερε στη στρατιωτική βάση «Αντριους» της Ουάσιγκτον. Εκεί στήθηκε μια μίνι φιέστα για το τέλος της προεδρίας του, εκφώνησε σύντομη ομιλία στην οποία είπε ότι θα… επιστρέψει και ακολούθως επιβιβάστηκε για τελευταία φορά στο Air Force One, που τον μεταφέρει στη Φλόριντα, στο θέρετρό του, Μαρ α Λάγκο, όπου θα παραμείνει για το επόμενο διάστημα.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ πως “η δημοκρατία νίκησε”. «Σήμερα γιορτάζουμε τον θρίαμβο όχι ενός υποψηφίου, αλλά μιας ιδέας. Της ιδέας της δημοκρατίας… Αυτή την ώρα, φίλοι μου, η δημοκρατία νίκησε», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαιρετίζοντας μια ημέρα “ελπίδας” για την Αμερική.

«Όλη μου η ψυχή βρίσκεται στο να ενώσω την χώρα», είπε. Κάλεσε για μια καινούργια αρχή έπειτα από μια περίοδο πικρίας και ακραίου διχασμού. Δεσμεύτηκε να «νικήσει» τον «λευκό ρατσισμό» και την «εσωτερική τρομοκρατία», δύο εβδομάδες μετά την εισβολή υποστηρικτών του πρώην Προέδρου Τραμπ στο Καπιτώλιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΑΛΥΨΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΟ PHILENEWS