Δεν φαίνεται να ικανοποιούν πλήρως τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ) οι κυβερνητικές δεσμεύσεις σε σχέση με τη θωράκιση των δανειοληπτών από τις εκποιήσεις. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ εξέφρασαν τις αμφιβολίες για την αποδοτικότητα της ειδικής δικαιοδοσίας που θα λειτουργήσει στα επαρχιακά δικαστήρια, η οποία θα εκδικάζει χρηματοοικονομικές διαφορές, όπως είναι υποθέσεις για καταχρηστικές ρήτρες και για εκποιήσεις. Θέσεις που προμηνύουν τι θα ακολουθήσει κατά συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Μάλιστα, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη κατέθεσαν και προτάσεις νόμου, με τις οποίες τροποποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του προϋπολογισμού για το 2021, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ άφησε αιχμές για το θέμα της πιθανής σύστασης ειδικού δικαστηρίου.  «Δεν είμαι βέβαιος αν αντιλαμβάνονται εκείνοι που προτείνουν ειδικό δικαστήριο για τους δανειολήπτες και επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων τους, πως με αυτό τον τρόπο το πιθανότερο είναι να  βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και εναντίον των δανειοληπτών και εναντίον των εγγυητών, ενώ την ίδια ώρα δεν θα αναστέλλονται οι εκποιήσεις» διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφάνος Στεφάνου ανέφερε πως η σπουδή της κυβέρνησης να επαναφέρει το νομοσχέδιο, πέραν της πολιτικής σκοπιμότητας που υπάρχει, αποτελεί παραδοχή της ύπαρξης ενός προβλήματος που μέχρι πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση αρνούνταν ότι υπάρχει. «Αν θα λύσει κάποια προβλήματα αυτό το δικαστήριο θα φανεί από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Όταν το δούμε, θα το κρίνουμε». Μάλιστα, ανακοίνωσε πως το ΑΚΕΛ θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δανειοληπτών. Χθες, το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου, με την οποία θα επαναφέρεται το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη αλλά και θα διασφαλίζεται η παροχή στέγης ακόμα και όταν προχωρήσει η εκποίηση. Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει και άλλες προτάσεις νόμου που θα  ενισχύουν το δίκτυο προστασίας των δανειοληπτών από τις τράπεζες.

Χθες, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη κατέθεσαν και την πρόταση νόμου με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να προσφύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν το αληθές υπόλοιπο της οφειλής τους, τη νομιμότητα της υποθήκης και την αναστολή της εκποίησης. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα πρέπει να βρουν τρόπους έτσι ώστε η απόφαση του δικαστηρίου να εκδίδεται πριν από την εκποίηση του ακινήτου. Όπως είπε, δεν προστατεύεται ούτε ο δανειολήπτης, ούτε ο καταθέτης, ούτε η τράπεζα, όταν τέτοιες αποφάσεις εκδίδονται από τα δικαστήρια σε 15 χρόνια. Είπε, επίσης, πως η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει την ειδική δικαιοδοσία, μέσω της οποίας θα εκδικάζονται τάχιστα τέτοιες υποθέσεις. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην ξανακουρέψουμε τους καταθέτες» σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη μη βιώσιμων δανειοληπτών με το σχέδιο Εστία 2, με μεγαλύτερη συνεισφορά του φορολογούμενου και μεγαλύτερη συνεισφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα.