Η βρετανική κυβέρνηση επικύρωσε την Τετάρτη την ενσωμάτωση στο εγχώριο δίκαιο του πλαισίου διαθέσιμων κυρώσεων που έχει θεσπίσει η ΕΕ κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε «Μη Εξουσιοδοτημένες Δραστηριότητες Γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η αντιγραφή του καθεστώτος διεθνών κυρώσεων ακολουθεί την ολοκλήρωση του Brexit με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Ωστόσο, από τη νέα βρετανική λίστα κυρώσεων έχουν αφαιρεθεί οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι κατά των οποίων η ΕΕ έχει επιβάλει ονομαστικά πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πρόκειται για τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Πετρελαϊκής Κοινοπραξίας (TPAO) Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εξερευνήσεων της TPAO Αλί Κοσκούν Ναμόγλου.

Τα βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα δεν προσφέρουν εξήγηση για την αφαίρεση των δύο Τούρκων αξιωματούχων από τη λίστα κυρώσεων.

Παρουσιάζοντας το νέο καθεστώς διεθνών κυρώσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σημείωσε ότι οι επαπειλούμενες κυρώσεις σκοπεύουν στην αποθάρρυνση των μη εξουσιοδοτημένων ερευνών ή εργασιών παραγωγής για υδρογονάνθρακες στα χωρικά ύδατα ή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αναγνωρίζουμε και έχουμε με συνέπεια δηλώσει την υποστήριξή μας για το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένης ΑΟΖ της. Το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των Κυπρίων. Αυτές οι κυρώσεις καταδεικνύουν την αντίθεσή μας προς τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις και την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων κρατών», είπε ο κ. Κλέβερλι.

Απαντώντας, ο σκιώδης Υφυπουργός Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος Στίβεν Ντόουτι είπε ότι στηρίζει «ολόκαρδα» την αντιγραφή του πλαισίου κυρώσεων αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, εντός των χωρικών της υδάτων, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της και απειλούν τη διαδικασία επίτευξης συμφωνίας οριοθέτησης και μιας διζωνικής δικοινοτικής πολιτικής λύσης για όλη την Κύπρο», παρατήρησε ο κ. Ντόουτι.

Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα η βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με την ΕΕ για τη διατήρηση πλήρους αλληλεγγύης με την κυπριακή κυβέρνηση ως προς την αποτροπή περαιτέρω θαλάσσιων παραβιάσεων.

Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ην. Βασιλείου χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη βρετανική κυβέρνηση του ευρωπαϊκού πλαισίου κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα, αλλά εξέφρασε «απογοήτευση» για την αναίρεση των κυρώσεων επί των συγκεκριμένων Τούρκων αξιωματούχων.

Πηγή:philenews/KYΠΕ