Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στις 6:30 μμ. πραγματοποιήθηκε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο της σειράς εκπαιδευτικών σεμιναρίων, με τίτλο Εκπαίδευση, Κοινωνία, Επιστήμη και Πολιτισμός: Ερωτήματα, προκλήσεις και αλλαγές στην (μετά) Covid-19 εποχή. Τα σεμινάρια της σειράς, οργανώνονται από το Κέντρο Αριστείας για την Έρευνα & Καινοτομία στις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.  Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, ερευνητές και εκπαιδευτικοί από διάφορες βαθμίδες συναντιούνται για να συζητήσουν και να αναδείξουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν εν καιρώ πανδημίας, τρόπους με τους οποίους έχουν ανταποκριθεί, αλλά και πιθανές θετικές αλλαγές στο χώρο της εκπαίδευσης. Απώτερος σκοπός της σειράς αυτής των σεμιναρίων είναι να συγκεράσει τάσεις εφαρμοσμένης και καινοτόμας έρευνας και θεωρητικές προοπτικές, και να συγκεντρώσει ερευνητές και επαγγελματίες, οι οποίοι μοιράζονται κοινά ερωτήματα και ανησυχίες, δίνοντας ευκαιρίες ενεργής εμπλοκής τους με την κοινωνία.

Το πρώτο σεμινάριο είχε θέμα «Το παιχνίδι ως πλαίσιο δημιουργικής μάθησης και η μάθηση ως συγκείμενο ελεύθερου παιχνιδιού στο νηπιαγωγείο. Παραδείγματα Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών εν καιρώ covid-19.» Το σεμινάριο αποσκοπούσε στην παρουσίαση των βασικών αρχών παιχνιδιού ως προσέγγιση διδασκαλίας και μάθησης στο νηπιαγωγείο και τη συσχέτισή του με τις σύγχρονες τάσεις διδακτικής στην πρωτοσχολική αγωγή. Συζητήθηκαν ζητήματα επιστημολογίας των Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών και της διδακτικής τους και των τρόπων με τους οποίους σχετίζονται με το παιχνίδι μέσα από παραδείγματα από πραγματικά περιβάλλοντα μάθησης.

Την επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου είχαν η κα. Μαριάννα Ευσταθιάδου, Εκπαιδεύτρια, και ο Δρ. Λουκάς Λουκά, Αναπληρωτής Καθηγητής Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο σεμινάριο εγγράφηκαν πέραν των 750 εκπαιδευτικών προσχολικής Αγωγής από όλη την Κύπρο και την Ελλάδα και τα σχόλια από τους συμμετέχοντες ήταν πολύ θετικά.

Το επόμενο σεμινάριο της σειράς, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2021 με θέμα Η δημιουργική κίνηση και το μουσείο συναντιούνται εξ’ αποστάσεως: Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Υλικού & Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών (στο λινκ αυτό υπάρχει και ο σύνδεσμος εγγραφής). Το σεμινάριο, το οποίο θα υλοποιήσει η Χοροπαιδαγωγός Μαρία Καμπέρη, στοχεύει να αναδείξει πώς η εικαστική τέχνη και η τέχνη του χορού και της δημιουργικής κίνησης συναντιούνται προάγοντας μοναδικές διαθεματικές μαθησιακές εμπειρίες. Μέσα από ένα παράδειγμα προσέγγισης ενός εικαστικού έργου τέχνης εξ’ αποστάσεως και όχι μόνο, θα συζητηθεί η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά με θέμα τη δημιουργική κίνηση, και την εξέλιξή της με τη χρήση δημιουργικών