ΤΑ όσα παρακολουθήσαμε από το βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera μόνο ντροπή και θυμό προκαλούν. Οι πολίτες έχουν παρακολουθήσει μια παράσταση, στην οποία πολιτειακοί αξιωματούχοι, όπως κι άλλα πρόσωπα, με τα όσα έλεγαν και πρότειναν, διέσυραν την Κυπριακή Δημοκρατία. Την έχουν διασύρει εμπλεκόμενοι σε μια συζήτηση για την παραχώρηση υπηκοότητας, πλήττοντας τους θεσμούς του κράτους και της δημοκρατίας, παρουσιαζόμενοι έτοιμοι να λειτουργήσουν υπεράνω των νόμων. 

ΣΕ αυτό το βίντεο παρουσιάζονται, ως γνωστό, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης. Ο τελευταίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του από το κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Δηλώνοντας ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του δεν έκανε, δυστυχώς, το αυτονόητο. Δηλαδή, να υποβάλλει από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του. Όφειλε να παραιτηθεί επειδή, όπως ο ίδιος παραδέχεται, οι εικόνες που προβλήθηκαν πλήττουν το θεσμό του Προέδρου της Βουλής. Οι θεσμοί είναι πάνω από πρόσωπα. Οι θεσμοί δεν υπηρετούν πρόσωπα, αλλά το αντίθετο θα πρέπει να γίνεται. Ως εκ τούτου η παραίτηση του κ. Δημήτρη Συλλούρη θα έπρεπε να είχε ήδη υποβληθεί. Δεν αρκεί η συγνώμη, η απολογία, ούτε η αποχή από τα καθήκοντα. Η παραίτηση είναι μονόδρομος και έπρεπε να είχε γίνει χθες. 

ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι άποψή μας πως τα όσα παρουσιάζονται στο βίντεο θα πρέπει πλέον να απασχολήσουν ενδελεχώς και επισταμένα τους θεσμούς του κράτους, που ήδη έχουν- όπως αναφέρθηκε- αρχίσει να εξετάζουν στοιχεία. Ο Γενικός Εισαγγελέας, η Αστυνομία, η ΜΟΚΑΣ έχουν πιάσει ήδη δουλειά. Θεωρούμε πως η διερεύνηση της συγκεκριμένης περίπτωσης πρέπει να «τρέξει» γρήγορα. Να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η υπόθεση αυτή είναι σοβαρή υπό την έννοια ότι εμπλέκονται πολιτειακοί αξιωματούχοι. Βεβαίως, το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Γιατί προφανώς δεν είναι η συγκεκριμένη υπόθεση η μοναδική. Υπάρχουν κι άλλες και είναι γνωστό. Άλλωστε υπάρχουν σε εξέλιξη κι άλλες έρευνες για διαφορετικές υποθέσεις από επιτροπές που έχουν διορισθεί επί τούτου. Είναι δε σαφές πως ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera δεν έχει με την προβολή του τελευταίου βίντεο ολοκληρώσει την έρευνα του για την Κύπρο. Αναμένονται νέες προβολές με την εμπλοκή, ενδεχομένως κι άλλων, «τρανταχτών» ονομάτων. Ίδωμεν.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ από την πλευρά της, προχώρησε σε κατάργηση του «παρόντος Επενδυτικού Προγράμματος». Όπως αναφέρθηκε η πρόταση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών «βασίστηκε στις διαχρονικές αδυναμίες, αλλά και στην καταχρηστική εκμετάλλευση που έτυχαν οι πρόνοιες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». Είναι σαφές πως το Πρόγραμμα, μετά από την αποτυχία του κράτους να το διαχειριστεί σωστά, έπρεπε να καταργηθεί. Η μόνη οδός ήταν η κατάργηση και η σωστή επανεκκίνησή του. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως για μια ακόμη φορά έχει ρεζιλευτεί η χώρα από ανθρώπους, που θα έπρεπε να την προστάτευαν, να την υπερασπίζονται. Δεν είναι η πρώτη φορά, θα πρέπει, ωστόσο,  αυτό να σταματήσει. Κι αυτό είναι και ευθύνη των πολιτών, που θα πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψουν την παθητική αντιμετώπιση των όσων παρακολουθούν και δυσφορούν. Οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν την… αντίσταση του καναπέ και να αντιδράσουν στέλνοντας το μήνυμα πως δεν θα ανεχτούν πλέον τέτοιες συμπεριφορές.