Μεγάλα είναι τα οφέλη που συνεχίζει να δίνει η ναυτιλία στην κυπριακή οικονομία, και όπως «μαρτυράει» η συνέντευξη του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, υπάρχουν τεράστια περιθώρια για να είμαστε από τους ισχυρότερους παίκτες στη θάλασσα της Μεσογείου και όχι μόνο.

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο κ. Δημητριάδης, θέτει ψηλά τον στόχο για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και βάζει στο τραπέζι σχέδια που αφορούν προσέλκυση εταιρειών, νέα επαγγέλματα, περιβάλλον αλλά και τεχνολογία.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ακολουθεί πιστά την «Εθνική Στρατηγική για τη Ναυτιλία» με αρκετά θετική απόδοση. Που βρισκόμαστε και ποια τα επόμενα βήματα;

Η πάγια προσπάθεια της Κύπρου είναι η ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας, γιατί πρόκειται για ένα τομέα με τεράστια δυναμική που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία του τόπου. Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσα από την δημιουργία προϋποθέσεων για διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου. Παράλληλα βέβαια με το κυπριακό νηολόγιο, προσπάθεια γίνεται για προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, όπου ήδη έχουμε περισσότερες από 240 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Οπότε αυτές οι δύο στοχεύσεις που αφορούν πλοιοκτησία – προσέλκυση δηλαδή πλοίων υπό κυπριακή σημαία- και προσέλκυση εταιρειών για να εγκατασταθούν στην Κύπρο είναι οι πιο βασικοί πυλώνες στους οποίους έχει οικοδομηθεί η κυπριακή εμπορική ναυτιλία. Η προσπάθεια μας είναι να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτούς τους δύο πυλώνες, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις  έτσι ώστε η Κύπρος να αναπτύξει ένα σύμπλεγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Δηλαδή πέραν της προσέλκυσης εταιρειών, να καλλιεργήσουμε εντός της χώρας μας αυτό που λέμε θαλάσσια ή ναυτιλιακή κουλτούρα, να δώσουμε έμφαση στους νέους και να τους προβάλλουμε την ναυτιλία ως επαγγελματικό προσανατολισμό γιατί υπάρχουν τεράστιες προοπτικές. Αφού εδρεύουν τόσες εταιρείες στην Κύπρο, άρα υπάρχουν και μεγάλες ευκαιρίες εργοδότησης, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει κρίση και ανεργία των νέων. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτήν την δραστηριότητα στην οποία η Κύπρος είναι πρωτοπόρα αφού εταιρείες που εδρεύουν εδώ αμείβουν καλά, είτε στα πλοία, είτε στη ξηρά. Οπότε, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύμπλεγμα, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με ναυτικές ακαδημίες που εδρεύουν στην Κύπρο, να αναπτύξουμε θέματα έρευνας και καινοτομίας, να αναπτύξουμε μια κουλτούρα γύρω από τα θαλάσσια επαγγέλματα.  Το Υφυπουργείο έχει συντονιστικό ρόλο σε αυτό που λέμε «Γαλάζια ανάπτυξη» ή «ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική». Συνεπώς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να αναπτύξουμε άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ενισχύσουν το σύμπλεγμα. Δική μου στόχευση είναι να διαμορφώσουμε μία στρατηγική 10ετίας ή 15ετίας για τον τομέα, για να ξέρουμε που είμαστε, που στοχεύουμε και που θέλουμε να πάμε. Να έχουμε ένα όραμα γι’ αυτό που λέμε κυπριακή ναυτιλία, που να μην περιορίζεται απλά στο πως θα διαμορφώσουμε τη νομοθεσία μας για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις από μέτρα που μπορεί να εισάγονται από την ΕΕ, από διεθνείς οργανισμούς ή από τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς. Είμαστε η 3η ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρώπη και η 11η παγκόσμια, οπόταν στόχος μας είναι να συν-διαμορφώνουμε και να επηρεάζουμε τα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα και όχι απλώς να παρακολουθούμε.  

Η δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται ότι συνέβαλε στην προσέλκυση σημαντικού αριθμού εταιρειών και πλοίων. Ποιος ο στόχος μας για την επόμενη τριετία;

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 200 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αμιγώς ναυτιλιακές εταιρείες και αυτές εργοδοτούν 9000 άτομα. Μιλάμε για περίπου του 3% ενεργού δυναμικού που απασχολείται στην Κύπρο. Η προσπάθεια μας είναι αυτές οι εταιρείες να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά από το Υφυπουργείο. Εμείς προσπαθούμε να αυτοματοποιήσουμε ή να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες για να μπορούν αυτές οι εταιρείες να εξυπηρετούνται σωστά. Πέραν από αυτό έχουμε ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα το οποίο πρόσφατα έχουμε καταφέρει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ακόμα 10 χρόνια, κι αυτό δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας και για άλλες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Όλα αυτά, το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, ο πλούτος εμπειρογνωμοσύνης που υπάρχει στα στελέχη του υφυπουργείου και το αγγλοσαξονικό σύστημα που διέπει τη λειτουργία του κράτους και της ναυτιλίας στην Κύπρο, είναι εργαλεία που ελκύουν εταιρείες. Οπότε με στοχευμένη προβολή από μέρους μας, αυτών όλων των πλεονεκτημάτων και το ότι είμαστε μέλος της ΕΕ –το οποίο προσφέρει άλλα εχέγγυα και άλλη μορφή σταθερότητας- ευελπιστούμε να προσελκύσουμε και άλλες εταιρείες. Με την προσέλκυση εταιρειών δημιουργούνται προϋποθέσεις για μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία. Μία εταιρεία θα έρθει, θα ανοίξει γραφείο, αμέσως θα επικαλεστεί τις υπηρεσίες νομικών συμβούλων, ελεγκτικών οίκων, θα εργοδοτήσει Κύπριους, ενδεχομένως να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, οπόταν δημιουργεί στην Κύπρο, παρουσία και συνεισφορά στην οικονομία. Οι καλύτεροι μας πρεσβευτές είναι αυτοί που ήδη εδρεύουν. Όταν οι ξένες εταιρείες βλέπουν την επιτυχία ανταγωνιστών τους ή συναφών εταιρειών που επέλεξαν την Κύπρο αυτό είναι για εμάς ένα marketing tool. Στοχευμένα σε διάφορα ναυτιλιακά κέντρα να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου και το ναυτιλιακό προϊόν για να προσελκύσουμε και άλλες εταιρείες.

Τι σημαίνει πρακτικά η επέκταση του φόρου χωρητικότητας μέχρι το 2030;

Βασικά οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν την επιλογή να φορολογούνται με βάση το φόρο χωρητικότητας των πλοίων των οποίων διαχειρίζονται ή των πλοίων που είναι στην ιδιοκτησία τους. Αυτό το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς έτυχε έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Θεωρήθηκε από την Ευρώπη πως είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός τομέας οπότε για να μπορεί η ευρωπαϊκή ναυτιλία, τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν την ναυτιλία κάτω από τους δικούς τους κόλπους, η ευρωπαϊκή επιτροπή επέτρεψε μέσα από ένα πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις, τα κράτη να εντάξουν τη ναυτιλία στις προτεραιότητες τους, να δημιουργήσουν ένα φορολογικό σύστημα ευνοϊκότερο από άλλους τομείς. Εμείς αυτό το σύστημα το έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες, είχε εγκριθεί και έληγε το 2020 και επανεγκρίθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε σκεφτεί που θα φέρει το πλοίο να το εγγράψει ή που θα θέλει να εδρεύει η εταιρεία του, θα ξέρει ότι η Κύπρος έχει εγκεκριμένο σύστημα από τις Βρυξέλλες μέχρι το 2030. Υπάρχουν χώρες που το φορολογικό τους σύστημα τυγχάνει αξιολόγησης. Αντιλαμβάνεστε ότι ένας επενδυτής θα σκεφτεί 2-3 φορές να επιλέξει μια χώρα που δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πορεία έγκρισης του φορολογικού συστήματος. Ενώ εμάς ξέρει ότι για 10 χρόνια ο φόρος που θα καταβάλει είναι δεδομένος και θα έχει σχέση με την χωρητικότητα του πλοίου. Αυτό δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας. Μπορεί να προδιαγράψει καλύτερα το μέλλον της εταιρείας του.

 

 

 

ΨΗΛΑ Η ΣΗΜΑΙΑ

Επομένως, πως γίνεται πιο ελκυστική η κυπριακή σημαία για τους πλοιοκτήτες;

Γύρω από τη ναυτιλία της Κύπρου έχουν δραστηριοποιηθεί νομικοί οίκοι και δικηγορικά γραφεία, με εμπειρία στο ναυτικό δίκαιο που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στήριξης, στους πλοιοκτήτες και πλοιοδιαχειριστές, έχουν δημιουργηθεί ελεγκτικά γραφεία που έχουν ναυτιλιακά τμήματα που ασχολούνται εξειδικευμένα με τις ναυτιλιακές εταιρείες, εταιρείες ναυτασφάλισης και άλλοι παρεμφερείς κλάδοι. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα εχέγγυα με στοχευμένη προβολή να προσελκύσουμε και άλλα πλοία. Παράλληλα με αυτά και τα φορολογικά κίνητρα, υπάρχει και το γεγονός ότι η Κύπρος έκανε τεράστια βήματα στο να βελτιώσει την ασφάλεια του στόλου της. Επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το κοινοτικό κεκτημένο, το οποίο είναι αυστηρό, και με τα σωστά βήματα, τη στελέχωση που έχει γίνει, έχουμε πετύχει η Κύπρος να θεωρείται ποιοτική σημαία. Οι σημαίες, ανάλογα με τις κατακρατήσεις πλοίων έχουν ένα safety record. Τα πλοία υπό ποιοτική σημαία, όταν φθάνουν σε διάφορα λιμάνια, δεν αποτελούν προτεραιότητα για να τύχουν επιθεώρησης. Οπότε θεωρείσαι ότι είσαι στη λευκή λίστα των μνημονίων. Αυτό είναι μια ακόμα ένδειξη ότι η Κύπρος είναι μια ποιοτική σημαία. Άρα, ένα τα φορολογικά κίνητρα που έχουμε, δύο η εμπειρογνωμοσύνη που έχουμε, τρία το να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας μέσα από την συνεχή χρήση της τεχνολογίας, είναι στοιχεία που θα πρέπει να προβάλλουμε σωστά και έντονα προς τα έξω. Η προκάτοχος μου το είχε ήδη ξεκινήσει σε αγορές που υπάρχουν μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα, είτε αυτά είναι στην Άπω Ανατολή, είτε ακόμα εντός της ΕΕ. Υπάρχουν προοπτικές να προσελκύσουμε εταιρείες και πλοία.

Είναι το φυσικό αέριο ένας παράγοντας που έδωσε περισσότερη ώθηση στην κυπριακή ναυτιλία;

Η ναυτιλία στηρίζει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και ο ένας τομέας ενισχύει τον άλλο. Οι εξελίξεις με το φυσικό αέριο ή τα ενεργειακά της Κύπρου δημιουργούν αναδυόμενες, νέες ευκαιρίες στην ναυτιλία για προσέλκυση εταιρειών που ασχολούνται και με το ναυτιλιακό και με το ενεργειακό τομέα, πιο σύγχρονων πλοίων και προσεγγίσεων, αλλά και παρεμφερών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την ενεργειακή πολιτική και ανάπτυξη του τόπου. Είναι ακόμα ένα στοιχείο που σίγουρα μπορούμε να προβάλουμε.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΛΗΓΗ

Πως επηρεάστηκε η ναυτιλία με την πανδημία του κορωνοϊού; Ενδέχεται με την επαναλειτουργία των λιμανιών ο ανταγωνισμός να είναι πιο «επιθετικός»;   

Με την πανδημία η ναυτιλία όπως και άλλες δραστηριότητες της οικονομίας έχουν πληγεί. Ειδικά η εμπορική ναυτιλία, πλήγηκε αλλά σε λιγότερο βαθμό και ο λόγος είναι απλός. Η ναυτιλία είναι κινητήριος δύναμη του εμπορίου. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν λειτουργούσαν τα πλοία, δεν θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα προβλήματα που είχαν ήταν η αλλαγή των πληρωμάτων, το πως προσεγγίζουν κάποια λιμάνια, οι δυσκολίες που είχαν στα λιμάνια να γίνει εκφόρτωση των εμπορευμάτων. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε και εμείς ως Κύπρος, αλλά και η ΕΕ, να εντάξει τους ναυτικούς και γενικότερα τους εργαζόμενους στον τομέα των μεταφορών ως εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης.

Στη μετά-πανδημία εποχή, ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο είναι τα κρουαζιερόπλοια και τα επιβατικά πλοία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος τώρα είναι σκεπτικός για το αν θα πάει σε ξενοδοχείο, πόσο μάλλον σε κρουαζιέρα. Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο πλήγμα που προσπαθούμε και κυρίως η ΕΕ και τα κράτη, να δούμε πως ο τομέας αυτός θα ανακάμψει, μέσα από κίνητρα που ακόμα είναι υπό διαμόρφωση. Για φέτος είναι δύσκολο έως αδύνατο να επαναλειτουργήσει η κρουαζιέρα. Γενικότερα, με την επιστροφή στην κανονικότητα, θα έχουμε την ευκαιρία να επαναδραστηριοποιηθούμε σε θέματα προβολής. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε, και να επικεντρωθούμε σε αγορές και τομείς στους οποίους μπορούμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε με τους συνεργάτες μου, να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα κάνουμε το προϊόν πιο ανταγωνιστικό, αλλά και να δώσουμε επιπλέον κίνητρα. Πέραν των φορολογικών, να συνδέσουμε τα κίνητρα με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η ΕΕ είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά το ζήτημα της εκπομπής των ρύπων και τη μείωσης τους. Πως κινείται το Υφυπουργείο σε αυτό το θέμα;

Παγκόσμια και ευρωπαϊκή απαίτηση είναι να συμβάλει η ναυτιλία στην πράσινη ανάπτυξη, στην κλιματική αλλαγή και στην μείωση των ρύπων. Εμείς θέλουμε να δώσουμε επιπρόσθετα πράσινα κίνητρα προσέλκυσης πλοίων. Αν ένα πλοίο είναι νεότερο, λειτουργεί με εναλλακτικά καύσιμα, η ενεργειακή του απόδοση είναι συγκριτικά καλή, μπορεί να τυγχάνει μιας έκπτωσης στην εγγραφή του και στον τρόπο αντιμετώπισης του. Οπότε δένουμε τον περιβαλλοντικό στόχο μαζί με τα κίνητρα. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε και σύντομα ελπίζω να είμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε.

Η ναυτιλία έχει αυτήν την στιγμή μια τεράστια πρόκληση για να συμμορφωθεί και να συνεισφέρει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Εξ’ ου και σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν ρυθμίσεις με χρονοδιαγράμματα ώστε η ναυτιλία να μειώσει τους ρύπους της. Πάνω σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει υπό διαμόρφωση κάποια νομοθετήματα που μοιραία θα φέρουν περιφερειακά μέτρα. Ρυθμίσεις που ενδεχομένως να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας. Αυτό είναι ένας κίνδυνος. Εμείς κάνουμε πλάνο, ούτως ώστε ως σημαντικό ναυτιλιακό οικοδόμημα της Ευρώπης να θέσουμε τις απόψεις μας και να συνδιαμορφώσουμε τις τελικές προτάσεις μαζί με την ΕΕ.  Προσπάθεια είναι να αποτρέψουμε στο μέτρο του δυνατού κάποιες πρόνοιες. Είμαστε μεν υπέρ της βελτίωσης των περιβαλλοντικών αποδόσεων στα πλοία, της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά με τρόπο ρεαλιστικό ώστε να μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις, με εκτός ΕΕ ναυτιλιακά κέντρα.

ΠΕΡΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ

Η Τουρκία δημιουργεί «συμπληγάδες» για την κυπριακή ναυτιλία. Πως αντιμετωπίζουμε αυτή την πρόκληση και το εμπάργκο που επιβάλλει σε πλοία με κυπριακή σημαία;

Το εμπάργκο είναι ένα τεράστιο τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ναυτιλίας αλλά και της λιμενικής μας βιομηχανίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το διαμετακομιστικό εμπόριο της Κύπρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το εμπάργκο. Μιλάμε για ποσοστά του 80-90%, έχει σχεδόν αφανιστεί. Το μόνο τροχοπέδη που έχουμε για να προβάλλουμε το προϊόν μας είναι του τουρκικό εμπάργκο. Αν μια εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή και εντάσσει στο πρόγραμμα των πλοίων της και την Τουρκία, δεν θα είναι καν επιλογή η Κύπρος. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα το οποίο μας έχει πλήξει. Αν δεν ήταν αυτό, θα είχαμε μια εξαιρετικά τεράστια δυναμική για την κυπριακή ναυτιλία. Πολλές φορές έχουμε κάνει διαβήματα στην ΕΕ για αυτό, εξ’ ου και το περιλαμβάνει ξεκάθαρα στην ετήσια έκθεση προόδου για την Τουρκία. Προ ετών είχαμε καταθέσει επίσημα και τις συνέπειες του εμπάργκο στο Συμβούλιο. Όμως, κακά τα ψέματα, από πλευράς Ευρώπης πέραν από τις έντονες αναφορές σε εκθέσεις και το πάγωμα του κεφαλαίου μεταφορών, δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο. Προσωπικά έχω δει αρκετές φορές ότι το θέμα αυτό θίγεται με έντονο τρόπο. Εκτιμώ όμως ότι είναι δύσκολο να λυθεί και ενδεχομένως να λυθεί με τη λύση του Κυπριακού.

Μπορεί το Brexit να μην είναι στο επίκεντρο της συζήτησης λόγω της πανδημίας, ωστόσο επηρεάζει αρκετούς τομείς. Θα λέγατε πως βγήκαμε κερδισμένοι;

Αυτά τα θέματα τα βλέπουμε ως πρόκληση και ως ευκαιρία. Είχαμε αρκετές εταιρείες που επέδειξαν επιθυμία να έρθουν στην Κύπρο, εξ’ ου και έγινε. Πολλές εταιρείες που ήθελαν να επιλέξουν ένα άλλο νηολόγιο εντός Ευρώπης, χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά ο τρόπος λειτουργίας τους, το έχουν κάνει. Αν η Αγγλία θα προσφέρει ένα πιο ελκυστικό προϊόν για να προσελκύσει κόσμο αυτό προς το παρόν δεν το θεωρώ ως απειλή. Μελετάμε τις προθέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και μπορεί να εξελιχθεί με τρόπο που η ανταγωνιστικότητα μας να μην πληγεί.

Εν τέλει, που αρχίζει και που σταματάει η ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας; Και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι ως νέος υφυπουργός Ναυτιλίας;

Η ανάπτυξη δεν σταματάει ποτέ. Δεν υπάρχει φρένο στην ανάπτυξη. Πάμε χωρίς φρένα αλλά πρέπει να πάμε με σωστό σχεδιασμό και προσεγμένα. Ο στόχος ανάπτυξης της ναυτιλίας δεν πρόκειται να σταματήσει. Για εμάς είναι εθνική υπόθεση. Είναι ένας τομέας που συνεισφέρει πολλά στην οικονομία και στην προώθηση της μικρής Κύπρου. Κάθε σημαία κυπριακή που μπαίνει σε ένα λιμάνι είναι η δική μας οντότητα. Δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης μέσα από καινούργιες δράσεις, πρωτοβουλίες και κίνητρα αλλά και επίσης θέλω να διαμορφώσω μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις θαλάσσιες δραστηριότητες και τη ναυτιλία, έτσι που αυτός ο τομέας να έχει όραμα και στόχευση για να έχει ένα ευοίωνο και αειφόρο μέλλον. Θέλω με το που θα εγκαταλείψω αυτό το υφυπουργείο μια μέρα, να νιώθω ότι έβαλα το λιθαράκι μου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην Κύπρο έχουμε ναυτικές σχολές και το Υφυπουργείο δίνει κίνητρα. Οι εταιρείες πως το βλέπουν;

Το βλέπουν πολύ θετικά και χρόνο με τον χρόνο είναι πιο δεκτικές στο να πάρουν εκπαιδευόμενους στα πλοία τους και να λειτουργήσουν βοηθητικά και να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά και με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τις ναυτικές σχολές, να δούμε πως οι σύγχρονες προσεγγίσεις της ναυτιλίας θα εμβολιάσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Θέλουμε να εμβολιαστούν με τις σύγχρονες αντιλήψεις έτσι ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις, είτε είναι τεχνολογικές, είτε είναι πράσινες.  

Μετά τη νέα ιστοσελίδα αντιλαμβανόμαστε πως το Υφυπουργείο οδεύει προς μια πιο ψηφιακή εποχή. Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη ναυτιλία και ποιες καινοτομίες έχουν εισαχθεί;

Ένα από τα πρώτα θέματα που ξεκινήσαμε να βλέπουμε είναι πως ο κάθε τομέας θα διαμορφώσει ένα πλάνο αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης, και σε συνεργασία ίσως με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, να προχωρήσουμε με χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση αυτών των θεμάτων. Για παράδειγμα, ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης των στοιχείων ναυτικών, εφαρμογή συστήματος επαλήθευσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών που εκδίδονται, υποβολή ηλεκτρονικά και έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων, πλατφόρμες που παρέχουν στήριξη στους ναυτικούς. Βρισκόμαστε στο στάδιο της αυτοματοποίησης των διαδικασιών εγγραφής πλοίων, κάτι που θα κάνει πιο γρήγορη τη διαδικασία, όπως και επιθεώρησης των πλοίων.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Συνέντευξη στο περιοδικό Insider (Τεύχος Ιουλίου 2020)