To Top
09:11 Τετάρτη
20 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Συντονίζονται Αθήνα - Λευκωσία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Συντονίζονται Αθήνα - Λευκωσία
  09 Σεπτεμβρίου 2019, 5:58 πμ  
Ο κύκλος επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ έκλεισε για ακόμα μια φορά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα για συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς. Παρά το γεγονός ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αυτή την φορά παράτεινε για αρκετές μέρες την παρουσία της στο νησί και είχε αρκετές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, εν τέλει το αποτέλεσμα ήταν η συνέχιση της προσπάθειας, όπως η ίδια φρόντισε να δηλώσει πριν την, κοινωνικού χαρακτήρα όπως διαφάνηκε, κοινή συνάντηση της με τους δύο ηγέτες το βράδυ της Παρασκευής.
 
Είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να διατηρήσουν την όλη διαδικασία ζωντανή, με τον λόγο πλέον να έχει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα, η Τζέιν Χολ Λουτ, όπως ανέφερε θα συνεχίσει την προσπάθεια της με επαφές που θα έχει με τις τρεις Εγγυήτριες Δυνάμεις. Δεν έχει ξεκαθαρίσει βέβαια το κατά πόσο η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο, εκτιμάται όμως ότι θα επιδιώξει να έχει επαφές και με τις κυβερνήσεις των τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Απ’ εκεί και πέρα, το ζητούμενο για τη Λευκωσία είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει σωστή προετοιμασία προκειμένου να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα της ότι είναι έτοιμη για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένει ότι και η άλλη πλευρά θα προβεί στις ανάλογες κινήσεις καλής θέλησης για να διευκολύνει τη διαδικασία. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι αφενός δεδομένη η θέση του για συνέχιση της προσπάθειας, ωστόσο, έχει διαμηνύσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με συνέχιση των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, προκύπτει και μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών η αδυναμία του Μουσταφά Ακιντζί να προχωρήσει από μόνος του, είτε σε συμφωνία για τους Όρους Αναφοράς είτε σε συνομιλίες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαφάνηκε για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες στο Κυπριακό, χωρίς να έχει τη συγκατάθεση της Άγκυρας. 
 
Με δεδομένα όλα τα προηγούμενα, το επόμενο διάστημα κρίνεται ως εξαιρετικά κρίσιμο για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Ελλάδα όπου θα έχει επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενόψει της καθοριστικής συνέχειας. Κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντηση των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε μία ενδελεχή ενημέρωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τον τελευταίο γύρο επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, αλλά και τις παραπέρα ενέργειες που αναμένονται. Λευκωσία και Αθήνα θα επιδιώξουν συντονισμό ενεργειών για τη συνέχεια.
 
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προετοιμάζεται για την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Ο Πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και στη δική του θετική στάση και προσπάθεια για να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. 
 
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται ανάλογα και για τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς επίσης και για τις επαφές που θα έχει με σκοπό την ενημέρωση των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ενημέρωση για Αμμόχωστο
Τόσο στο πλαίσιο της ομιλίας του, όσο και κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ όσο και με τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρείται δεδομένο ότι θα αναφερθεί στο θέμα της Αμμοχώστου και στις παράνομες ενέργειες που προβαίνει το κατοχικό καθεστώς με οδηγίες της Άγκυρας και κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Πέραν των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην περίκλειση πόλη της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος θα αναφερθεί και στα όσα προκλητικά και απαράδεκτα προβαίνει η Τουρκία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμποδίζοντας με τις πράξεις της την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Τσαβούσογλου: «Προξενείο» στην Αμμόχωστο
Στα κατεχόμενα βρίσκεται από την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σήμερα Δευτέρα θα συμμετάσχει σε σύσκεψη της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξήγγειλε την λειτουργία «προξενείου» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 10:35 θα παρακαθίσει σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης στο λεγόμενο «προεδρικό» όπου θα πάρουν μέρος οι αρχηγοί των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ενημερωθεί από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για επαφές που είχε με την κ. Λουτ, θα μεταφέρει τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους ηγέτες των κομμάτων, τη θέληση της Άγκυρας σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...