Η  ετοιμότητα αντιμετώπισης και  προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες  ανέδειξε τα Κυπριακά Πανεπιστήμια ως  πολύτιμο μοχλό κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάταξης καθώς και  σταθερό πυλώνα αναφοράς για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας.
 
Αυτό τονίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Καθηγητής Παντελής Σκλιάς. Υποστηρίζει δε ότι ότι παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ολοκληρώνει το σύνολο της ακαδημαϊκής διαδικασίας καθώς και τις τελικές εξετάσεις σύμφωνα με το αρχικό ακαδημαϊκό ημερολόγιο.

Πως βιώσατε αυτήν την πρωτόγνωρη περίοδο που δημιούργησε η πανδημία και οι περιορισμοί που επακολούθησαν;
Κινηθήκαμε άμεσα σε πλήρη συνεννόηση  με όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας και αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας προκειμένου να ανταποκριθούμε άμεσα στις νέες συνθήκες.

Γνώμονας των όποιων αποφάσεων υπήρξε πρωταρχικά η μέριμνα για την προάσπιση της υγείας  της ακαδημαϊκής  κοινότητας εφαρμόζοντας  όλες τις σχετικές διατάξεις. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη διαβεβαίωση της φοιτητικής μας κοινότητας για την συνεχή λειτουργία μας και επιτυχή ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής σταθερότητας, ασφάλειας  και κοινωνικής συνοχής για την δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία.
Θέσαμε όλους τους διαθέσιμους υλικούς αλλά και επιστημονικούς  μας πόρους  στη διάθεση της Πολιτείας, προκειμένου να συνδράμουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την ανάταξη της επόμενης δύσκολης μέρας. Παράλληλα, όμως, ενισχύσαμε την αναπτυξιακή προοπτική του Πανεπιστημίου, μέσα από την πιστοποίηση νέων, καινοτόμων προγραμμάτων καθώς και την αξιοποίηση των σημαντικών επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.
Πως ανταποκριθήκατε στα νέα δεδομένα; Πόσο έτοιμοι ήσασταν για ένα νέα τρόπο εκπαίδευσης και παράδοσης μαθημάτων;
Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου ενημέρωσε άμεσα την φοιτητική του κοινότητα  ότι οι ακαδημαϊκές και διοικητικές υπηρεσίες του βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, τις ηλεκτρονικές υποδομές του και τη σημαντική τεχνογνωσία του διοικητικού και ακαδημαϊκού προσωπικού του για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και για παροχή του συνόλου των υποστηρικτικών υπηρεσιών προς την ακαδημαϊκή του κοινότητα.
Συγκεκριμένα, το σύνολο των Προγραμμάτων Σπουδών συνέχισε να παρέχεται ηλεκτρονικά, χωρίς φυσική παρουσία διδασκόντων και φοιτητών και με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων της Πολιτείας για το διοικητικό προσωπικό.
Για την διεξαγωγή των  ενδιάμεσων  εξετάσεων  των μαθημάτων υιοθετήθηκαν από το Πανεπιστήμιο εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης, απόλυτα συμβατές με τα διεθνή πρότυπα και τις βέλτιστες ακαδημαϊκές πρακτικές διασφαλίζοντας την ποιοτική, αντικειμενική  και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες αξιολόγηση των φοιτητών του.
Το Πανεπιστήμιο ολοκληρώνει το σύνολο της ακαδημαϊκής διαδικασίας καθώς και τις τελικές εξετάσεις σύμφωνα με το αρχικό ακαδημαϊκό ημερολόγιο ενσωματώνοντας στη διαδικασία των τελικών εξετάσεων κριτήρια ποιότητας ανταποκρινόμενα στα διεθνή ποιοτικά πρότυπα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί  στις κατευθυντήριες γραμμές του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ).
 
Με τα πιο πρακτικά μαθήματα τι είδους χειρισμοί έγιναν;
 
Στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής, στα «πρακτικά μαθήματα» όπως αυτά της Πρακτικής, των Σεμιναρίων και της «Χωρικής Οπτικοποίησης» αναπτύχθηκαν από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες συγκεκριμένα έργα (projects), τα οποία εξελίσσονται  σε συνεχή ανατροφοδότηση με τους διδάσκοντες, την επεξεργασία των θεμάτων  από τον χώρο διαμονής των φοιτητών/τριών και την επαναλαμβανόμενη  ανάρτηση των προτάσεών τους με την χρήση σχεδίων, φωτογραφιών μακετών εργασίας, σκαριφημάτων, ηχητικών συνθέσεων, άλλων τεχνικών και κειμένων. Οι τελικές Εξετάσεις θα υλοποιηθούν,  επίσης, με την αρχική ανάρτηση των τελικών Εργασιών στην πλατφόρμα  και την αξιολόγηση των εργασιών διαδικτυακά από τους διδάσκοντες.
Στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Πολιτικής Μηχανικής τα μαθήματα CAD, που είναι κυρίως σχεδιαστικού χαρακτήρα υλοποιήθηκαν διαδικτυακά. Επίσης, τα μαθήματα που αφορούν τα εργαστήρια, τα μαθήματα χρήσης του τεχνικού εξοπλισμού όπως η «σεισμική τράπεζα», καταγράφηκαν  και αναρτήθηκαν στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του Πανεπιστημίου για να ακολουθήσει η αξιολόγηση και η αποστολή σχολίων ανατροφοδότησης προς τους φοιτητές.
Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου σε συντονισμό με τις συνεργαζόμενες εταιρείες  κατόρθωσε να δημιουργήσει άμεσα  τις προϋποθέσεις, οι οποίες απαιτούνται για την επιτυχή προσαρμογή σε εξ αποστάσεως εργασία των φοιτητών της Σχολής Οικονομικών, Διοίκησης και Πληροφορικής στις  επιχειρήσεις, οι οποίες λειτούργησαν σε καινοφανείς συνθήκες εξασφαλίζοντας  την συμβατότητα με τους στόχους και προδιαγραφές που θέτει το πρόγραμμα τοποθέτησης. 
 
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας τα τελευταία χρόνια με διαρκώς αυξανόμενη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας. Πως εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί;
Η  συνεχής   αναβάθμιση των  υποδομών των Πανεπιστημίων, η  αυξημένη επένδυση σε αύλους και υλικούς πόρους  με τη παράλληλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και αύξηση των δημόσιων δαπανών για τη Τριτοβάθμια εκπαίδευση συνετέλεσαν  τα προηγούμενα χρόνια στην αύξηση του ΑΕΠ και διασφάλισαν στη δύσκολη αυτή στιγμή τη δυνατότητα του Πανεπιστημίων να παράσχουν αξιόπιστη και ποιοτική εκπαίδευση.
 Ειδικότερα, η απρόσκοπτη λειτουργία και η OnLine παροχή του συνόλου των υπηρεσιών του  ανέδειξε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου σε νησίδα  κοινωνικής σταθερότητας και ασφάλειας καθώς και αξιόπιστης ακαδημαϊκής αριστείας. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την προσπάθεια ανάταξης των συνεπειών της πανδημίας.
Τι ισχύει με τους ξένους φοιτητές; Έχουν επιστρέψει στις χώρες τους; Πότε αναμένεται επάνοδός τους;
Στο campus του  Πανεπιστημίου παρέμειναν  φοιτητές κυρίως από χώρες εκτός Ε.Ε για τους οποίους υπήρξε ιδιαίτερη πρόνοια,  υπό την έννοια ότι είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν ξαφνικά αποκλεισμένοι μακριά από τις χώρες καταγωγής τους. Υπήρξε επομένως αυξημένη φροντίδα και ιδιαίτερη ακαδημαϊκή και ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη καθώς και συνεχής  ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις.
Όσο για επάνοδο κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο όσων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο, εφόσον το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό χρονοπρογραμματισμό του και έχουν οριστεί εναλλακτικοί τρόποι εξ αποστάσεως υλοποίησης των τελικών εξετάσεων.
 
Ποια είναι η επόμενη μέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Η αποκτηθείσα εμπειρία προς εναλλακτικούς τρόπους παροχής αξιόπιστης και ποιοτικής εκπαίδευσης σε συνάρτηση με τους αυξημένους πόρους και εργαλεία που κινητοποίησε  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έρευνα και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε ιατρικό, κοινωνικό και επιχειρησιακό επίπεδο θα προσδώσουν στα ερευνητικά κέντρα των Πανεπιστημίων μας μεγαλύτερη δυναμική για δημιουργία συνεργειών, συνεργασίες με Ιδρύματα του εξωτερικού, ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων και ερευνητών, ανάπτυξη νέων ερευνητικών εργαλείων.
 
Επίσης, η περαιτέρω αξιοποίηση και θεσμική θωράκιση της εξ αποστάσεως και της μικτής (blended) εκπαίδευσης αποτελούν προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και είμαι σίγουρος ότι θα το πράξουμε με επιτυχία. Η  ετοιμότητα αντιμετώπισης και  προσαρμογής στις ιδιαίτερες συνθήκες –  θα μου επιτρέψετε να εκφραστώ και με  την ιδιότητά μου ως  Προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων – ανέδειξε τα Κυπριακά Πανεπιστήμια  ως  πολύτιμο μοχλό κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάταξης καθώς και  σταθερό πυλώνα αναφοράς για την ανάπτυξη της επόμενης ημέρας.