To Top
23:16 Τρίτη
12 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
ΕΕ - Tουρκία: Ο κύβος για κυρώσεις ερρίφθη
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΕΕ - Tουρκία: Ο κύβος για κυρώσεις ερρίφθη
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου 2019, 9:17 πμ
Στοχευμένα μέτρα, ήτοι νομικές κυρώσεις κατά εταιρειών και φυσικών προσώπων που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δρομολογεί άμεσα με πολιτική απόφαση η Ε.Ε. Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έδωσε, χθες, στη Λευκωσία και στον Νίκο Χριστοδουλίδη αυτό που επεδίωκαν από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή μια ανοικτή λίστα (empty annex) η οποία θα συμπληρωθεί, περιλαμβάνοντας νομικά και φυσικά πρόσωπα που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην «ανατολική Μεσόγειο».
 
Η απόφαση λήφθηκε, χθες, στο Λουξεμβούργο, μετά από μια θυελλώδη συνεδρία, η οποία όπως πληροφορείται ο «Φ», σημαδεύτηκε από την αντίδραση της Βρετανίας (βλέπε πιο κάτω), που μόνη εναντίον όλων, ανέλαβε ρόλο συνηγόρου της Άγκυρας όχι μόνο για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και γι’ αυτή την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, προκαλώντας την αντίδραση της Φεντερίκα Μογκερίνι...  

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το επόμενο βήμα της Ε.Ε. θα είναι η αποστολή των νομοθετικών πράξεων στην ομάδα εργασίας RELEX και εν συνεχεία στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER, προκειμένου να εγκριθεί το καθεστώς κυρώσεων κατά των νομικών και φυσικών προσώπων. Στη συνέχεια και με πρόταση της Λευκωσίας, θα τοποθετηθούν στον κατάλογο ονόματα εταιρειών των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία θα παγώσουν (εντός της Ε.Ε). Παράλληλα, θα απαγορευθεί η είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος προσώπων τρίτων χωρών που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα παγώσουν και περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διατηρούν στην Ε.Ε. Το δεύτερο αυτό μέτρο, θα ισχύσει και κατά Ευρωπαίων πολιτών που συμμετέχουν στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. Όλα τα ονόματα εταιρειών και φυσικών προσώπων θα πρέπει επίσης να τύχουν επεξεργασίας από τη RELEX και την COREPER και να εγκριθούν από το Συμβούλιο σε πολιτικό επίπεδο. 
 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Κυριακή το βράδυ, η Φεντερίκα Μογκερίνι κυκλοφόρησε κοινό προσχέδιο Συμπερασμάτων, στο οποίο περιέλαβε επτά παραγράφους, έξι για τη Συρία και μια για την Κύπρο. Στο προσχέδιο Συμπερασμάτων, η κ. Μογκερίνι υλοποίησε την πρόθεση της Ε.Ε. για επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας, για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που είχαν επιδιώξει τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η έμμεση διασύνδεση του ζητήματος της τουρκικής εισβολής στη Συρία και των έκνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έδωσε πόντους στη Λευκωσία, η οποία επεχείρησε να βελτιώσει περαιτέρω τις αναφορές του αρχικού προσχεδίου. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο «Φ», η Γερμανία εμφανίστηκε κατ’ αρχάς αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη. Αν και ήταν υπέρ ενός ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, λόγω της εισβολής στη Συρία, εντούτοις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ αρνήθηκε σε πρώτο χρόνο να προσυπογράψει το κείμενο. Σκληρή γραμμή τήρησε όμως και η κυπριακή Κυβέρνηση, καθώς στην προπαρασκευαστική συνεδρία της COREPER, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Αιμιλίου, προειδοποίησε ότι εάν δεν συμφωνείτο δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, τότε η Λευκωσία δεν θα συναινούσε σε έγκριση Συμπερασμάτων. 

Οι θέσεις της Λευκωσίας έγιναν κατανοητές και το κλίμα ήταν πολύ θετικό στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου υπουργών, όπου μια μεγάλη ομάδα κρατών-μελών στήριξε τις θέσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη. Όπως πληροφορούμαστε, ιδιαίτερα υποστηρικτικές ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Θετική στάση τήρησαν επίσης η Εσθονία, η Λετονία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Δανία και η Ελλάδα. Η Γερμανία αποφάσισε τελικά να συναινέσει στην έναρξη της διαδικασίας επιβολής στοχευμένων μέτρων, ζητώντας ωστόσο να τοποθετηθεί και μια προσθήκη στο κείμενο, για την ανάγκη επίλυσης του γενικότερου ζητήματος, κάτι που έγινε διά της αναφοράς στην ανάγκη διαλόγου και διαπραγμάτευσης με στόχο τον καθορισμό των αποκλειστικών ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. 

Και ενώ φαινόταν να υπάρχει συμφωνία, η Βρετανία «βγήκε μπροστά» με τον ΥΠΕΞ Άντριου Μάρισσον, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του δεν είχε λάβει γνώση περί της δρομολόγησης στοχευμένων μέτρων από την Ε.Ε. κατά της Τουρκίας και ότι συνεπώς δεν θα μπορούσε να δώσει τη συγκατάθεσή της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», πληρωμένη απάντηση στον Βρετανό ΥΠΕΞ έδωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία του επεσήμανε ότι η Βρετανία, όπως και όλα τα 28 κράτη-μέλη γνωρίζουν από τις 9 Ιουλίου για τη δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, κάτι για το οποίο ενημερώθηκαν γραπτώς.
 
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. ανέφερε μάλιστα ότι ενδεχομένως το Λονδίνο να ήταν απασχολημένο με άλλα ζητήματα... υπονοώντας προφανώς το Brexit. 

Το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, η απάντηση Μογκερίνι αλλά και η στάση της Λευκωσίας, ανάγκασαν τελικά τη Βρετανία να συμφωνήσει με τα Συμπεράσματα (βλέπε άλλη στήλη), τα οποία άναψαν πράσινο φως για τη δρομολόγηση των στοχευμένων κυρώσεων.
 
Ικανοποιημένη η Λευκωσία
 
Ικανοποίηση εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης για τις αποφάσεις του Συμβουλίου αναφορικά με την εγκαθίδρυση καθεστώτος κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Σε γραπτή ανακοίνωση, αναφέρει: 
 
«To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα (χθες) ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι σημερινές (χθεσινές) αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης.
 
Η Ε.Ε, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Εκφράζω την ικανοποίησή μου», προσθέτει ο ΥΠΕΞ, «για το αποτέλεσμα που ενισχύει την προσπάθειά μας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.
 
 Ως σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...