Υπάρχουν –κατά την άποψή μου– τρεις κύριοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο.
Ο πρώτος τρόπος είναι να καταγράψεις το ιστορικό, τις παραμέτρους, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις του και με γνώμονα το εσωτερικό δίκαιο της χώρας σου και τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις, να λάβεις όλα τα ενδεικνυόμενα υπό τις περιστάσεις μέτρα για να το επιλύσεις, στο βαθμό που επηρεάζει την κοινωνική συνοχή, τη δημογραφία, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας σου.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο λαϊκισμός. Να βλέπεις το θέμα επιδερμικά, περιστασιακά και επιπόλαια μέσα στο στενό πλαίσιο των προσωπικών ιδεολογικοπολιτικών σου πεποιθήσεων και να φέρεσαι εναντίον παντός υπευθύνου ή και παντός διαφωνούντος μαζί σου και να του «απονέμεις» τους χαρακτηρισμούς και τους τίτλους του ρατσιστή, του ξενοφοβικού, του φασίστα και του οπισθοδρομικού που βγάζει όλα τα απωθημένα του πάνω στους καημένους τους μετανάστες.
Να συγγράφεις άρθρα και να συντάσσεις λογύδρια από καθέδρας πουλώντας στο κοινό ανέξοδους συναισθηματισμούς παριστάνοντας τον αλτρουϊστή, τον ανθρωπιστή και τον μεγαλόψυχο ενώ την ίδια ώρα δεν είσαι διαθέσιμος να χαλάσεις την γλυκειά σου για όσα ανορθόδοξα, επικίνδυνα και καταστροφικά συντελούνται γύρω σου.
Ο τρόπος είναι το προσωπικό σου συμφέρον, το ατομικό σου βόλεμα και ο θησαυρισμός εις βάρος των ιδίων των αλλοδαπών τους οποίους υποτίθεται ότι  προστατεύεις με διάφορα προσχήματα και αιτιάσεις.
Είναι ηλίου φαεινότερον και μόνο όσοι εθελοτυφλούν το παρασιωπούν ότι πάνω στις ράχες και στις ζωές των δυστυχούντων συνανθρώπων μας στήθηκαν καριέρες, πλούτισαν γραφεία, δημιουργήθηκαν Μ.Κ.Ο. (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις), συστάθηκαν επιχειρήσεις, στήθηκαν κολλέγια και βολεύτηκαν διακινητές της πιο οικτρής ανθρώπινης τραγωδίας που έπληξε ποτέ τον πλανήτη.
Είναι όλοι αυτοί που βυσσοδομούν σκόπιμα, λυσσαλέα, μεθοδικά και υπόγεια εναντίον όποιου τολμήσει να τα βάλει με το κατεστημένο και να ξηλώσει τα κυκλώματα της σκλαβιάς και της εξαθλίωσης.
Ας έλθουμε όμως στο προκείμενο:
Όλοι όσοι διετέλεσαν κατά καιρούς Υπουργοί Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (με εξαίρεση νομίζω τον Νεοκλή Συλικιώτη) παραδέχτηκαν κατά καιρούς ότι το θέμα των αλλοδαπών –μεταναστών – λαθρομεταναστών -αιτητών ασύλου έχει πάρει τρομερές διαστάσεις στην Κύπρο και έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου.
Ντίνος Μιχαηλίδης: «Αιχμάλωτη των αλλοδαπών η Κύπρος»
Νίκος Κόσης: «Μάστιγα το μεταναστευτικό και λερναία ύδρα οι αλλοδαποί »
Χριστόδουλος Χριστοδούλου: «Ο αριθμός των αλλοδαπών στην Κύπρο έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις με επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Κύπρου»
Ιάκωβος Παπακώστας: «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να δεχτεί τόσο μεγάλα κύματα λαθρομεταναστών»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: «Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τα όριά της και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα μεταναστευτικά κύματα»
Ανέφερα χαρακτηριστικά και ενδεικτικά και μόνο δηλώσεις πρώην ΥΠΕΣ για να καταδείξω ότι οι ανοίκειες επιθέσεις με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του νυν υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, όχι μόνο είναι παντελώς άδικες και υπερβολικές, αλλά δυνατόν να δώσουν προσχήματα και επιχειρήματα σε όσους εκμεταλλεύονται χρόνιες αδυναμίες, ανευθυνότητες και ολιγωρίες κρατικών αξιωματούχων που προτίμησαν την αδιαφορία και το βόλεμα αντί της σωστής επιτέλεσης των καθηκόντων τους έναντι της Πατρίδας και της Πολιτείας τους.
Απλά η διαφορά του κ. Νίκου Νουρή με τους προκατόχους του είναι ότι προχώρησε με τόλμη, αποφασιστικότητα και θάρρος να συμμαζέψει τα συντρίμμια που συσσωρεύτηκαν από λάθη και παραλείψεις δεκαετιών και με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα να προχωρήσει σε πρακτικές λύσεις και νόμιμες διαδικασίες που στοχεύουν απλά και μόνο στην πάταξη των παράνομων και αδίστακτων κυκλωμάτων εμπορίας του ανθρώπινου πόνου.
Διαφωνεί κανείς;
Σε όσους επικρίνουν και κατακρίνουν τον όποιο κύριο Νουρή και τον όποιο υπουργό Εσωτερικών ή Δικαιοσύνης, θα ήθελα να απευθύνω τα πιο κάτω ερωτήματα:
1. Αμφισβητούν ότι η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. σε αριθμό αιτητών ασύλου;
2. Διαφωνούν ότι η υπερβολική συσσώρευση μεταναστευτικών κυμάτων θα επιφέρει πλήγμα στην κοινωνική συνοχή και θα ανατρέψει τη δημογραφική ισορροπία της χώρας μας;
3. Έχουν μελετήσει τα στοιχεία των εικονικών φοιτητών που εγγράφονται σε ιδιωτικά κολέγια και ουδέποτε φοιτούν σ’ αυτά;
4. Έχουν ενδιατρίψει στο θέμα των εικονικών γάμων και τις επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος πάνω στον κοινωνικό ιστό της Πατρίδας μας;
5. Έχουν ασχοληθεί καθόλου με την ψευδεπίγραφη και κάλπικη χρήση του όρου«Αιτητής Ασύλου» για να εισέλθουν και να παραμείνουν μόνιμα στην Κύπρο;
6. Έχουν διερευνήσει ποιά και πόσα δικηγορικά γραφεία ή Μ.Κ.Ο πουλούν προστασία στους λαθρομετανάστες με απώτερο στόχο το οικονομικό τους όφελος;
Όταν οι επικριτές του νυν υπουργού Εσωτερικών ασχοληθούν σε βάθος με τα πιο πάνω θέματα, τους προκαλώ να επανέλθουν με τα στοιχεία που απεκόμισαν και με τα ευρήματα της έρευνάς τους.
Ως μια ελάχιστη ένδειξη δίνω αναφέρω την περίπτωση τέλεσης γάμου μεταξύ Κυπρίου και αλλοδαπής με διαφορά ηλικίας 46 έτη!
Ακούει κανείς;

*Αντιπρόεδρος του Κ.Δ.Σ. του ΚΥ.ΚΕ.Μ.