To Top
11:03 Τετάρτη
13 Νοεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
YΠΑΜ για F-16: Αδιάλειπτη η συνεργασία με την Ελλάδα
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • YΠΑΜ για F-16: Αδιάλειπτη η συνεργασία με την Ελλάδα
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2019, 2:45 μμ

Το δικό του μήνυμα για την κάθοδο στην Κύπρο των F-16 στην άσκηση ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣέστειλε μέσα από το Twitter ο Σάββας Άγγελίδης.

«Η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα»

Συγκεκριμένα ο Σάββας Αγγελίδης έγραψε: «Παρακολούθησα σήμερα την τελική φάση της ΤΑΜΣ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΒΕΛΟΣ. Ο επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξε σήμερα το προσωπικό με κάνουν πραγματικά περήφανο! Συγχαρητήρια σε όλους. Η έλευση των Ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα.»

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελική φάση της άσκησης στο πεδίο βολής Καλού Χωριού και μεταξύ άλλων συμμετέχουν Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) της Εθνικής Φρουράς, τύπου ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ γίνεται χρήση και αντιαρματικών πυραύλων MILAN και ΗΟΤ, όλμων πεζικού από δυο λόχους και πυροβόλων 155 χιλιοστών από μία πυροβολαρχία. Στον αέρα πτήσεις εκτελούσαν δυο ελληνικά F-16 καθώς και δυο ελικόπτερα της ΕΦ τύπου Gazelle.

«Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δεν είναι απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα»
 
Στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με διάφορες χώρες, και ειδικότερα με φίλες χώρες της περιοχής, αλλά και φίλες χώρες μεγάλες δυνάμεις όπως είναι η Γαλλία, έχει καθοριστεί ένα πρόγραμμα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, με στόχο την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεών μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως "αυτές οι ασκήσεις δεν είναι απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα".
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ με αφορμή την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με την επωνυμία  «Ατσάλινο Βέλος, στην τελική φάση της οποίας συμμετείχαν και ελληνικά F-16, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως "η παρουσία των F-16 έχει τη δική της σημασία όχι μόνο συμβολικά, αλλά και επί της ουσίας".
 
Ο κ. Αγγελίδης, ο οποίος παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης, υπογράμμισε πως "αυτές οι ασκήσεις δεν είναι απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Είναι ασκήσεις στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχουμε ως Εθνική Φρουρά να διατηρούμε στο καλύτερο, ψηλό επίπεδο την αποστολή μας, που είναι η αποτρεπτική ισχύ αλλά η προσήλωσή μας πάντοτε είναι στα διπλωματικά, νομικά και πολιτικά μέτρα για τερματισμό της παρανομίας από πλευράς Τουρκίας", πρόσθεσε.
 
Από την άλλη, είπε ο Υπουργός Άμυνας, πρέπει να υπάρχει το αναγκαίο φρόνημα και ηθικό στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και αξιολόγηση κατά καιρούς της αποτρεπτικής ικανότητάς μας.
 
"Ήταν μια μεγάλη άσκηση στην τελική φάση της οποίας έλαβαν μέρος και ένοπλες δυνάμεις από την Ελλάδα, στα πλαίσια της στρατιωτικής συνεργασίας που έχουμε", είπε ο κ. Αγγελίδης, προσθέτοντας πως  "διατηρούμε τέτοια στρατιωτική συνεργασία με πολλές χώρες και κατά καιρούς βλέπουμε κοινές ασκήσεις, πόσο μάλλον με την Ελλάδα".
 
Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως η άσκηση στέφθηκε με επιτυχία και πως σκοπός είναι να υπάρχει συνεχής εκπαίδευση που ουσιαστικά ανυψώνει και το ηθικό των στελεχών και την ετοιμότητα αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς και έχει αντίκτυπο και στο φρόνημα του κόσμου.
 
"Και στο παρελθόν έλαβαν χώρα διάφορες ασκήσεις.  σε συνεργασία με άλλες χώρες και στη ξηρά και στη θάλασσα με διάφορα μέσα. Θα συνεχίσει αυτή η πορεία γιατί όταν μιλούμε για αμυντική διπλωματία είναι γεγονός ότι στα πλαίσια της συνεργασίας με διάφορες χώρες, ειδικά με τις φίλες χώρες της γειτονιάς, αλλά και με φίλες χώρες μεγάλες δυνάμεις όπως είναι η Γαλλία έχουμε καθορίσει ένα πρόγραμμα κοινών ασκήσεων που επιδιώκει ειδικότερα την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων", επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας.
 
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ακόμη πως η αρχική του αντίδραση όταν δεν ήλθαν τα ελληνικά F-16 στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου ήταν ότι η παρουσία τους στην παρέλαση έχει συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς να υποβαθμίζεται.
 
"Τότε είχα πει ας περιμένουμε και θα δούμε. Και τώρα βλέπουμε την ουσία. Αντιλαμβάνεστε η συμμετοχή των F-16 σε μια άσκηση τί όφελος έχει επιχειρησιακά", πρόσθεσε.
 
Εξάλλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Αγελίδης ανέφερε πως "ο επαγγελματισμός και το ηθικό που επέδειξε σήμερα το προσωπικό με κάνουν πραγματικά περήφανο! Συγχαρητήρια σε όλους. Η έλευση των ελληνικών F16 επιδεικνύει την εξαίρετη και αδιάλειπτη συνεργασία με την Ελλάδα".
 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...