Πολλές εικόνες από τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε πόλεις του κόσμου, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, θα μείνουν αναντίλεκτα στην ιστορία. Η μία αφορά την αποκαθήλωση του βανδαλισμένου αγάλματος του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ από πλατεία της Αμβέρσας στο Βέλγιο. Του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ που είναι γνωστός –εκτός για την αίγλη της βασιλείας του– για φοβερά εγκλήματα εις βάρος των ιθαγενών του Κογκό στην Αφρική. Η δεύτερη είναι εικόνα που ήρθε από το Μπρίστολ. Ένα αγόρι στέκεται με υψωμένη τη γροθιά του στον χώρο όπου βρισκόταν το άγαλμα του Βρετανού δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον. Είχε αποκαθηλωθεί από διαδηλωτές συμβολικά και στη μνήμη, όχι μόνο του Φλόιντ, μα όλων εκείνων των ανθρώπων που πουλήθηκαν ως σκλάβοι, κατά τις πρώτες δεκαετίες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις, είναι και η στιγμή που Ινδιάνοι των ΗΠΑ, οι ιθαγενείς δηλαδή της βόρειας Αμερικής, στέκονται πάνω από το αποκαθηλωμένο άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Για τον οποίο, μπορεί να αναφερόμαστε ως άνθρωπο που ανακάλυψε την Αμερική, μα ήταν και ο άνθρωπος που έδωσε το έναυσμα για τρομερά εγκλήματα εις βάρος των Ινδιάνων. 
 
Στο όνομα της αποικιοκρατίας, στήθηκαν αγάλματα. Είναι καλό που αποκαθηλώνονται, έστω και σήμερα. Κι ο θυρεός στο Προεδρικό;    
 
ΑΛ.ΜΙΧ.