Το τέλος των παγκύπριων εξετάσεων τον Ιούνιο σηματοδοτεί τα βήματα για την επόμενη μέρα που πρέπει να κάνει η οικογένεια για να καλύψει το κόστος των σπουδών, ανάλογα με τη χώρα που θα βρίσκεται ο φοιτητής και το κόστος διαβίωσης. Μπορεί οι διακοπές να μην έχουν ξεκινήσει αλλά γονείς και μαθητές έχουν ήδη πιάσει μολύβι και χαρτί και σχεδιάζουν τα πλάνα των φοιτητικών εξόδων.

Για πολλές οικογένειες, ιδίως όσες θα σπουδάσουν παιδί εκτός Κύπρου, τα έξοδα είναι πολλά και εμπροσθοβαρή, αφού θα πρέπει να νοικιάσουν σπίτι και να το εξοπλίσουν. Μπορεί αυτό να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, αλλά από τώρα αρχίζει η έρευνα της αγοράς για τα δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες και τι θα πληρώνουν κάθε μήνα. Στις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας που ζούμε, οι γονείς έχουν σύμμαχο τις τράπεζες και τα προϊόντα που προσφέρουν ειδικά για σπουδαστές. Οι τράπεζες φιλοδοξούν να «κλειδώσουν» πελάτες, όχι μόνο για τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και για τις μελλοντικές συναλλαγές τους. Με βάση την έρευνα του «Φ» στις ιστοσελίδες των τραπεζών, δάνεια για σπουδές, ακόμη και από το νηπιαγωγείο προσφέρουν οι τράπεζες. Τα ποσά που παραχωρούνται είναι αρκετά για κάλυψη του κόστους τόσο των σπουδών όσο και τους κόστους διαβίωσης και διαμονής των σπουδαστών, ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται είναι αρκετά ελκυστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Οριακή αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο

Τράπεζα Κύπρου

Το Relax καλύπτει τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, προσφέρεται με σταθερό μειωμένο επιτόκιο για 3 χρόνια και μετά κυμαινόμενο για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Παραχωρείται περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου μέχρι και 4 χρόνια (πληρωμή μόνο τόκων). Το Revolving παρέχει δανειοδοτικές λύσεις για κάλυψη των εξόδων των σπουδών στην Κύπρο ή το εξωτερικό. Προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το μέγιστο ποσό δανείου και για τα δυο δάνεια ανέρχεται στις €90.000 για κάθε παιδί, η μέγιστη διάρκεια του είναι 15 χρόνια και η αποπληρωμή του γίνεται με ίσες μηνιαίες δόσεις. Επιβραβεύονται οι άριστοι φοιτητές και παρέχεται δυνατότητα αποπληρωμής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Και τα δύο σχέδια καλύπτουν δίδακτρα (νηπιαγωγείων, ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές, κόστος ετοιμασίας μελετών και έρευνας και κόστος διαβίωσης (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία έξοδα και χαρτζιλίκι).

Ελληνική Τράπεζα

Προσφέρει το δάνειο σπουδών «Μόρφωση». Ως κύρια χαρακτηριστικά του Σχεδίου, η Τράπεζα προτάσσει το γεγονός πως το ποσό του δανείου μπορεί να φθάσει έως και τις 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ προσφέρεται περίοδος χάριτος μέχρι και πέντε έτη. Επίσης, το Σχέδιο, σύμφωνα με την Ελληνική, είναι ιδανικό για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής ζωής. Το συνολικό επιτόκιο είναι από 2% έως4,37%, τα έξοδα νομικών εγγράφων €35, το είδος επιτοκίου μεικτό και το εισαγωγικό επιτόκιο 2% για τα πρώτα 3 χρόνια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει και την επιλογή «Student Pack» με χρεωστική κάρτα και σημαντικές εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα. Το εν λόγω προϊόν είναι διαθέσιμο για φοιτητές μεταξύ 18-26 ετών.

Alpha Bank

Προσφέρει δάνειο μέχρι €75.000 ανά φοιτητή για κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/ πανεπιστημίου, καθώς και του κόστους διαβίωσης του φοιτητή (ενοίκια, αρχικό εξοπλισμό, κ.λπ.) στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου έως 3 χρόνια, κατά την οποία καταβάλλεται μόνο το ποσό των μηνιαίων τόκων επί του εκάστοτε εκταμιευμένου ποσού. Μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια. Ταυτόχρονα με το Σχέδιο, η Τράπεζα προσφέρει και το πακέτο τραπεζικής συνεργασίας «Alpha Welcome Youth Pack».

Αncoria Bank

H Τράπεζα προσφέρει δάνειο μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ. Oι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κυμαινόμενου επιτοκίου με βασικό επιτόκιο της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών, ενώ η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από 5 έως και 15 χρόνια. Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής συγκεκριμένων μηνών κατά τη διάρκεια του έτους (για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να εξαιρέσετε τον Δεκέμβριο από το πρόγραμμα αποπληρωμής σας και να εξοφλήσετε το δάνειο με 11 δόσεις ανά έτος).

Astrobank

Προσφέρει το δάνειο Just 1 Eνοποιημένο το οποίο καλύπτει καταναλωτικά δάνεια (προσωπικά, σπουδαστικά, αυτοκινήτου) και το ποσό είναι από €5.000 – €150.000.
Κεντρικός Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δίπλα στους φοιτητές-παιδιών προσφύγων, στέκεται εδώ και πολλά χρόνια κι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Δικαιούχοι για εξασφάλιση δανείου είναι πρόσφυγες και μη που έχουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, μέχρι και 3ου βαθμού, περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, δεδομένου ότι ο αιτητής έχει εξασφαλίσει θέση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα με όρους ή χωρίς όρους. Νοείται ότι θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα με την αίτηση του. Ο Φορέας μπορεί να παραχωρήσει δάνειο σε δικαιούχους καλύπτοντας μέχρι και όλα τα δίδακτρα των φοιτητών αλλά και τα έξοδα διαβίωσης τους ανάλογα με την χώρα που θα σπουδάσουν.

Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης

Δικαιούχοι των Σχεδίων είναι Κύπριοι πολίτες ή πολίτες Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια. Για τους νέους σπουδαστές, που αρχίζουν τις σπουδές τους το 2020 ή το 2021, ο Οργανισμός προσφέρει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, την ευκαιρία ένταξής τους στο Ειδικό Σχέδιο Χρηματοδότησης Σπουδών «Νέοι Σπουδαστές», με επιδοτημένο επιτόκιο. Το Σχέδιο αυτό καλύπτει σπουδές μόνο για το 1ον πτυχίο.Το ύψος δανείου είναι από €5.000 μέχρι €120.000 και η περίοδος αποπληρωμής είναι μέχρι 30 χρόνια. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου μπορεί να φθάσει μέχρι το 65ο έτος του μέσου όρου της ηλικίας των δανειοληπτών, αλλά να μην υπερβαίνει το 75ο έτος της ηλικίας οποιουδήποτε εκ των δανειοληπτών.

Δάνεια Erasmus+ για μεταπτυχιακές σπουδές

Τα δάνεια Erasmus+ για μεταπτυχιακές σπουδές είναι δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση της ΕΕ και με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους μελλοντικούς φοιτητές να χρηματοδοτούν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σε μια χώρα του Προγράμματος Erasmus+ με τη μικρότερη δυνατή οικονομική επιβάρυνση. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές τα μέσα για την πληρωμή των διδάκτρων και των εξόδων διαβίωσής τους, και να τους δίνει με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα να είναι συγκεντρωμένοι στις σπουδές τους και όχι στη διαχείριση των τραπεζικών υπολοίπων τους. Στόχος του επίσης είναι να λειτουργεί όσο γίνεται χωρίς αποκλεισμούς, με βάση τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές: για τη χορήγηση του δανείου δεν χρειάζονται εγγυήσεις από τους φοιτητές ή τους γονείς τους, κάτι που εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση, παρέχεται ευνοϊκό επιτόκιο, καλύτερο από το επιτόκιο της αγοράς. Οι όροι αποπληρωμής δίνουν στους πτυχιούχους περιθώριο μέχρι και δύο ετών για να βρουν εργασία προτού αρχίσουν την αποπληρωμή του δανείου. Οι μελλοντικοί μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να λάβουν δάνειο μέχρι 12.000 ευρώ για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή μέχρι 18.000 ευρώ για διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα (ή αντίστοιχο ποσό σε ξένο νόμισμα από τράπεζες εκτός Ευρωζώνης, λαμβανομένων υπόψη των συναλλαγματικών ισοτιμιών).