Η Υπουργός Υγείας του Βελγίου Μάγκι Ντε Μπλοκ παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου στην ολλανδόφωνη δημόσια ραδιοτηλεόραση VTM σχετικά με το θέμα των μέτρων που θα επιβληθούν στους κατοίκους του Βελγίου που επιστρέφουν από τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό.

Η Υπουργός Υγείας ερωτηθείσα για το τι γίνεται με τις χώρες που βρίσκονται στην πορτοκαλί ζώνη, απάντησε ότι οι τουρίστες που επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα τους ζητηθεί να μείνουν σε καραντίνα. “Δεν θα είναι υποχρεωτικό αλλά θα συστήνεται” τόνισε και πρόσθεσε: “Έχουμε κλείσει ολόκληρη την οικονομία εδώ για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, οπότε πρέπει να ληφθεί κάθε προφύλαξη. Ακόμα κι αν πάτε σε μια χώρα όπου είναι πράσινη, πρέπει να τηρείτε τα μέτρα υγιεινής. Είναι η δική σας υγεία που κινδυνεύει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπρος και Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα του Βελγίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος αποφασίζει με τι χρώμα θα χαρακτηριστεί η κάθε χώρα, η Ντε Μπλοκ ανέφερε πως “η λίστα καταρτίζεται από τις υπηρεσίες υγείας μας και βασίζεται σε δεδομένα από τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων . Κάθε χώρα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό των κρουσμάτων και γενικότερα της επιδημιολογικής κατάστασης εκεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η βελγική κυβέρνηση αναλύει εάν μια χώρα είναι ασφαλής για επίσκεψη. Εάν αυξηθεί ο αριθμός των λοιμώξεων, η ταξιδιωτική συμβουλή προσαρμόζεται”.

Την ίδια ώρα υπέρ της ομοσπονδιακής ρύθμισης του θέματος της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από περιοχές υψηλού ρίσκου του εξωτερικού, τάσσεται ο Υπουργός Υγείας της Περιφέρειας Βρυξελλών, Αλέν Μαρόν, αναφέρεται σε δημοσίευμα του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων BELGA, που αναδημοσιεύεται στη Le Soir.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιδράσεις ειδικών για ένταξη Κύπρου στην πορτοκαλί λίστα Βελγίου

Η αρμοδιότητα της επιβολής καραντίνας και του καθορισμού των κυρώσεων για όσους δεν την τηρούν θα πρέπει να ανήκει στις ομοσπονδιακές Αρχές, εκτιμά ο γαλλόφωνος Υπουργός. “Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι πρόκειται για μία παγκόσμια πανδημία, οι ομοσπονδιακές Αρχές θα πρέπει να αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο συντονιστικό ρόλο”, τονίζει και συμπληρώνει: “Δεν έχει κανένα νόημα να είναι διαφορετικές ανά Περιφέρεια οι αποφάσεις σχετικά με την καραντίνα και το ύψος των προστίμων”.

Επιπλέον σε συνέντευξη του στη ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Morgen ο επιδημιολόγος Καθηγητής Μαρκ Φαν Ραντστ προειδοποιεί πως μία νέα κορύφωση των κρουσμάτων Covid-19 μπορει να απέχει μόνο έναν μήνα.

Παρόλο που άλλοι δείκτες, όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι, συνεχίζουν να μειώνονται, η καθοδική τάση των νέων κρουσμάτων έχει σταματήσει. Πλέον ο ημερήσιος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ανέρχεται στα 85, σε σχέση με τα 81 της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο αριθμός των 85 κρουσμάτων ανά μέρα παραμένει υψηλός, αν και είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα 2.000 καθημερινά νέα κρούσματα που καταγράφονταν στην κορύφωση της επιδημίας.

Ο ίδιος σημειώνει: “Θεωρώ ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Παρόλα τα μέτρα, παρόλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με τον ιό, συνεχίζουν να προστίθενται καθημερινά 85 νέα κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως προστίθενται επιπλέον 85 άνθρωποι στους 85 που καταγράφηκαν χτες. Και όλοι τους μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους για περίπου πέντε μέρες”.

Η διακοπή της καθοδικής τάσης των κρουσμάτων περιγράφεται ως “ενοχλητική” και δείχνει αφενός ότι το Βέλγιο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της πανδημίας, αφετέρου ότι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να ξεχάσουν ότι μέσα σε έναν μήνα μπορεί να υπάρξει νέα κορύφωση. Για το λόγο αυτό, οι κανόνες πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται: Περιορισμένες επαφές, κοινωνική αποστασιοποίηση, υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Ενώ σε πολλές πόλεις (στη Γερμανία, στην Καταλονία, στο Λέστερ, στη Μελβούρνη) έχει επανέλθει καθεστώς ολικoύ lockdown, την ίδια στιγμή στο Βέλγιο η κυβέρνηση στέλνει τους πολίτες διακοπές στο εξωτερικό, ενώ οι πισίνες έχουν αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες να επαναλειτουργούν.

Στην ερώτηση αν τα μέτρα θα πρέπει να ενισχυθούν ή να χαλαρώσουν, ο Καθηγητής απαντά: “Είναι δύσκολη η απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Απλά πρέπει τα μέτρα να είναι σωστά και να προσαρμόζονται στις συνθήκες. Προφανώς θέλουμε να ζήσουμε όσο το δυνατό πιο φυσιολογικά. Όλοι θέλουν να καθίσουν στους εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και καφέ. Αλλά δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι (η πανδημία) έχει περάσει, ότι ο ιός έχει φύγει. Και θα πρέπει να παραδεχτούμε πως έτσι σκέφτεται μέρος του πληθυσμού”.

Μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών που έγιναν στη χώρα το τελευταίο διάστημα (διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matters, πάρτυ στο Flagey και Anderlecht, Ολλανδοί τουρίστες στο Knokke-Heist το προηγούμενο Σαβ/κο) αποτελούν μάλλον ενδείξεις παρά αιτίες για τη στασιμότητα του αριθμού μολύνσεων. Παράλληλα, δημιουργούν την εντύπωση στον πληθυσμό, ότι, εφόσον αυτό επιτρέπεται, τότε αντίστοιχη συμπεριφορά είναι γενικά επιτρεπτή. Και όταν 11 εκ. άνθρωποι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, τότε η καμπύλη (κρουσμάτων) σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ένας ιδανικός αριθμός στον οποίο η καμπύλη θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, ο Καθηγητής απαντά: “Αν με είχατε ρωτήσει πριν από μήνες, θα σας απαντούσα με έναν αριθμό δέκα φορές μικρότερο από αυτόν που έχουμε. Αλλά έτσι έχει η κατάσταση. Θα δούμε”.

Τέλος, τα νέα κρούσματα εμφανίζουν ελαφρά αύξηση με τον μέσο όρο ανά ημέρα να διαμορφώνεται στα 86, σύμφωνα με ανακοίνωση των ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Υγείας.

Ο αριθμός των συνολικών κρουσμάτων στη χώρα είναι 62.210.

Από την αρχή της πανδημίας, εκτιμάται ότι 9.778 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού στη χώρα (4.903 στη Φλάνδρα, 3.389 στη Βαλλονία και 1.486 στις Βρυξέλλες). 

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ