Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του κορωνοϊού έχει επηρεάσει, εκ των πραγμάτων, πολλές δράσεις, όπως και ευρύτερα τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα και τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, το προγραμματισμένο για αυτές τις ημέρες Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), όπως και το Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεν μπορούσε προφανώς να γίνει διαφορετικά, καθώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ματαίωσή του. Το συνέδριο θα είναι μονοήμερο και οι εργασίες θα αρχίσουν σήμερα το απόγευμα, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα όλες τις ενημερώσεις που συνήθως πραγματοποιούνται στις συναντήσεις των αποδήμων Κυπρίων. Θα ενημερωθούν για το Κυπριακό, τα ενεργειακά, την άμυνα, τους αγνοούμενους, τους πρόσφυγες κ.λπ. Θα συζητηθούν, ασφαλώς και τα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς. Είναι σαφές πως έχουν τη σημασία τους, όπως και τη σημειολογία τους και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από αξιωματούχους άλλων κρατών, καθώς δείχνει τις συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με άλλες δυνάμεις της περιοχής. Δείχνει, επίσης, πόση σημασία έχουν οι στρατηγικές συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα και τις δράσεις.

ΠΟΛΥ ορθά οργανώνεται το συνέδριο, παρά τις πολλές δυσκολίες. Είναι σαφές πως η φετινή χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητές της και ως προς τις εξελίξεις που σημειώνονται και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή. Η επιθετική και επεκτατική Τουρκία βρίσκεται σε θέση μάχης εδώ και καιρό, παρά τις τακτικές κινήσεις που γίνονται για «αποκλιμάκωση». Οι επεκτατικοί σχεδιασμοί της κατοχικής δύναμης είναι γνωστοί και επαναλαμβανόμενοι και ως εκ τούτου έχει σημασία, πάντα, να βρίσκονται τρόποι αντιμετώπισης των προκλήσεων και της προσπάθειας προώθησης και επιβολής τετελεσμένων. Αυτός είναι ένας διαχρονικός αγώνας του ελληνισμού κατά της επεκτατικής δύναμης, που πάντα χρησιμοποιεί το όπλο της στρατιωτικής ισχύος για να προωθεί τις παράνομες και παράλογες πολιτικές της.

Ο ΡΟΛΟΣ των αποδήμων είναι σημαντικός. Αυτή την περίοδο ιδιαίτερα είναι ακόμη πιο σημαντικός, χρήσιμος για την Κύπρο και την Ελλάδα καθώς θα επιφορτιστούν, ξανά, την αποστολή να ενημερώσουν το πολιτικό σύστημα των χωρών, που διαμένουν. Θα επιφορτισθούν την αποστολή να εξεύρουν για μια ακόμη φορά εργαλεία, που θα οδηγήσουν κυβερνήσεις και κόμματα να αντιδράσουν στα όσα κάνει η κατοχική Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΣΥΝΕΠΩΣ, θα πρέπει να υπάρξει κατά τη διάρκεια των ομιλιών, από κυβερνητικής πλευράς, ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή για να μπορούν οι απόδημοι να στηρίξουν με επιχειρήματα, αλλά και πλήρη γνώση των γεγονότων την υπόθεσή μας. Παράλληλα, θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι συγκεκριμένη για το τι θα πρέπει να ζητείται από τρίτες χώρες για υποστήριξη των προσπαθειών αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας. Οι απόδημοι ήταν πάντα και εξακολουθούν να είναι σημαντικό εργαλείο στήριξης των προσπαθειών μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αξιοποιούνται στο έπακρο.