Ξανά από την αρχή στη Βουλή πηγαίνει η λίστα Γιωρκάτζη, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και απασχολεί για χρόνια βουλευτές και κοινή γνώμη. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς το νομοθετικό σώμα αναπέμπει την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για δημοσιοποίηση αυτούσιας της λίστας. Την Παρασκευή η ολομέλεια θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει την απόφαση του Προέδρου ή αν θα την απορρίψει. Παράλληλα, προς ψήφιση θα τεθούν και οι αλλαγές στους όρους εντολής της ad hoc Eπιτροπής.

Ένα παράπλευρο ζήτημα το οποίο δημιουργείται, έχει να κάνει και με τη στάση που θα τηρήσουν οι τρεις βουλευτές που αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανέπεμψε τη «Λίστα Γιωρκάτζη» ο Πρόεδρος

Το τι μέλλει γενέσθαι με την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη είναι ένα ερωτηματικό. Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιπλέκουν περισσότερο, αντί να ξεκαθαρίζουν το σκηνικό. Το θέμα είναι αν θα δουν επίσημα το φως της δημοσιότητας τα προβληματικά δάνεια των ΠΕΠ ή θα αναλωθεί χρόνος σε ατέρμονες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.

Ο Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι αναφορικά με τις επιλογές που τίθενται ενώπιον της Βουλής και δεδομένης της γνωμάτευσης, η δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη αποτελεί «μονόδρομο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανακατεύουν τα πίτουρα για τη «Λίστα Γιωρκάτζη»

Σχετικά με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, αναφέρθηκε πως η απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας, δεν αποτελεί απόφαση που μπορεί να εκδοθεί δυνάμει του άρθρου 52 του Συντάγματος, αλλά έκφραση πολιτικής βούλησης, η οποία δεν προβλέπεται από καμία συνταγματική διάταξη. Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι εάν οποιοσδήποτε νόμος ή απόφαση της Βουλής δεν είναι δυνατό να εκδοθεί από τον Πρόεδρο δυνάμει του εν λόγω άρθρου 52, τότε το δικαστήριο δεν γνωματεύει κατά πόσο ο νόμος ή η απόφαση ευρίσκεται σε αντίθεση ή είναι ασύμφωνη με οποιαδήποτε άλλη διάταξη του Συντάγματος. Παράλληλα, σημειώνει ότι σε περίπτωση που η Βουλή συνεχίσει να επιθυμεί τη δημοσιοποίηση της λίστας, τότε κρίνει σκόπιμο να ληφθεί προηγουμένως η νομική συμβουλή από τον νομικό της σύμβουλο και γνωμάτευση από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης, να αξιολογήσει κατά πόσο τα στοιχεία λήφθηκαν μετά από νόμιμη άρση του τραπεζικού απορρήτου ή αν μπορεί να δικαιολογηθεί η δημοσιοποίηση στη βάση του νόμου και εάν είναι επιτρεπτή από το τραπεζικό απόρρητο η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Από νομικής πλευράς, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νέου Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκεί και τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής, κάτι που έγινε στις 17 Ιουλίου όταν πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Διαφορετική ήταν η γνωμάτευση του προκατόχου του Κώστα Κληρίδη για παρόμοιες περιπτώσεις.

Από τις 30/4/2013 και μετά

Η ad hoc επιτροπή για τα ΠΕΠ, κατέληξε χθες σε αλλαγές επί των όρων εντολής της, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, τη διαγραφή όρου που εξαιρεί από τη συμμετοχή στην επιτροπή, βουλευτή του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη. Αποφασίστηκε, επίσης, όπως η έρευνα για τα δάνεια των ΠΕΠ αρχίσει ενδεικτικά από τις 30 Απριλίου 2013 και να υπάρχει ένα πιο περιορισμένο πλαίσιο. Πάντως, μεταξύ των μελών της Επιτροπής υπήρχαν διαφωνίες για τον χρονικό ορίζοντα από τον οποίο θα αρχίσει η διερεύνηση στοιχείων και πόσο πίσω μπορεί να πάει ο έλεγχος. O βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο για εκκίνηση της έρευνας, ενώ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης υποστήριξε όπως η περίοδος της έρευνας παραμείνει ανοικτή. Τα μέλη της επιτροπής τοποθετήθηκαν μέσω ψηφοφορίας στο θέμα, με τον κ. Στεφάνου και τον Μιχάλη Γιωργάλλα της Αλληλεγγύης να ψηφίζουν υπέρ της διερεύνησης στοιχείων από την 30ή Απριλίου 2013 και μετά και τον κ. Περδίκη να ψηφίζει εναντίον. Ο κ. Μαυρίδης και ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.