Στην εγκατάσταση 19 «θυρών έκτακτης ανάγκης» που θα επιτρέπουν τη διέλευση από τη μια στην άλλη κατεύθυνση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών, ώστε αφενός να εξασφαλίσει ευέλικτες λύσεις διοχέτευσης της κυκλοφορίας σε περιπτώσεις δυστυχημάτων και αφετέρου την πιο γρήγορη επέμβαση ασθενοφόρων, πυροσβεστικής, αστυνομίας κ.τ.λ.
 
Το υπουργείο Μεταφορών είχε προγραμματίσει από τις αρχές του χρόνου να προχωρήσει στο άνοιγμα θυρών έκτακτης ανάγκης και είχε εξασφαλίσει και το σχετικό κονδύλι που δεν είναι αμελητέο, αφού το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης των 19 μεγάλων θυρών, συν μία για εφεδρική, υπολογίζεται στο €1.185.100. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά του, η εγκατάστασή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.
 
Στόχος είναι να υπάρχει το συντομότερο η ευχέρεια και για παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά κυρίως η διοχεύτεση κυκλοφορίας σε λωρίδα της αντίθετης κατεύθυνσης, ώστε να μειώνεται αισθητά η συμφόρηση σε περιπτώσεις δυστυχημάτων που κλείνουν τμήμα του αυτοκινητόδρομου. Όπως για παράδειγμα την πρωτοφανή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο την περασμένη Κυριακή μετά την ανατροπή φορτηγού με σανό, που απαιτήθηκαν αρκετές ώρες για να ανοίξει εκ νέου ο αυτοκινητόδρομος, ενώ υπήρχε πρόβλημα λόγω έργων και στον παλιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατράπηκε φορτηγό και γέμισε σανό ο αυτοκινητόδρομος (εικόνες)
 
Κάθε τέτοια θύρα, θα έχει συνολικό μήκος 50 μέτρων και για την τοποθέτηση όλων είναι πιθανόν να χρειαστεί μετακίνηση καλωδίων φωτισμού, καλωδίων του συστήματος έξυπνων μετρήσεων στους αυτοκινητόδρομους, χιλιομετροδείκτες κ.τ.λ. Οι 19 «θύρες έκτακτης ανάγκης» όπως ονομάστηκαν, θα εγκατασταθούν στο στηθαίο ασφαλείας -σε τμήματά του που θα αποκοπούν χωρίς να αλλάζουν τις παραμέτρους ασφάλειας του στηθαίου. 
 
Κάθε θύρα θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα ελάχιστο καθαρό άνοιγμα 30 μέτρων, ώστε να μπορεί να διοχετεύεται με άνεση η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυστυχημάτων και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, οι θύρες αυτές θα έχουν και δυνατότητα μικρότερου ανοίγματος, μήκους 4 μέτρων, ώστε να μπορούν να ανοίγουν αμέσως και να διέρχονται από αυτές οχήματα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
 
Συγκεκριμένα, οι θύρες των 50 μέτρων θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες και να λειτουργούν έτσι που να μπορούν να ανοίγουν μέσα σε δέκα λεπτά της ώρας από εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι θύρες των 4 μέτρων θα πρέπει να μπορούν να ανοίγουν σε πέντε λεπτά της ώρας. Είκοσι υπάλληλοι του τμήματος Δημοσίων Έργων, της Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, υπηρεσίας Ασθενοφόρων θα εκπαιδευτούν για τον χειρισμό των θυρών έκτακτης ανάγκης.
 
Βασική απαίτηση, είναι όπως το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστούν οι θύρες αυτές, να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ασφάλειας όπως και το ενδιάμεσο υπόλοιπο στηθαίο, ώστε ουσιαστικά να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο και να έχει τις ίδιες αντοχές σε περιπτώσεις συγκρούσεων σε αυτό.