Το μεγάλο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού όλα αυτά τα χρόνια είναι η τουρκική αδιαλλαξία, αλλά η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης εδώ και επτά χρόνια, αντί να τη δυσκολέψει τη διευκολύνει στην επίτευξη των στόχων της, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία στην αποψινή εκδήλωση καταδίκης των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Άδωνη Ιδαλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της και «καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή, αλλά εμείς αποτύχαμε να την εκθέσουμε», προσθέτοντας ότι «αποτύχαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ της Κύπρου και των δικαίων της». 

«Φτάσαμε σήμερα στο σημείο η Τουρκία να συμπεριφέρεται πιο προκλητικά από ποτέ, αλλά οι εταίροι μας να την χαϊδεύουν», ενώ απομακρυνόμαστε ολοένα και περισσότερο από τη λύση, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αντί οι κυβερνώντες να προβληματιστούν γι΄ αυτό, επιμένουν να προσπαθούν χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο επικοινωνιακό μηχανισμό να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς».

«Το μεγάλο εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού όλα αυτά τα χρόνια είναι η τουρκική αδιαλλαξία», σημείωσε. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε,  «η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης εδώ και εφτά χρόνια, αντί να τη δυσκολέψει τη διευκολύνει στην επίτευξη των στόχων της».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «είναι τώρα η ώρα να αφήσουν κατά μέρος τις αυταπάτες που σερβίρουν καθημερινά στον κόσμο, να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη τους πολιτική» και «να επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν τον προδιαγραφόμενο διάλογο ΕΕ-Τουρκίας προς όφελος της Κύπρου».

«Να ακολουθήσουν έστω και τώρα συνεπή τακτική προκειμένου να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Αυτό θα γίνει, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «μόνο αν εγκαταλείψουν την αδράνεια, αν πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν διακοπεί».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μέχρι τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και «όλο αυτό το διάστημα ο κ. Αναστασιάδης επιβάλλεται να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις».

«Να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε αμέσως μετά να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και να αναπτύξει ρητορική εντός και εκτός Κύπρου που να καλλιεργεί την ανάγκη για λύση, συμφιλίωση ειρήνη και επανένωση», πρόσθεσε.  

Να πείθει, συνέχισε, ότι τα οφέλη από τη λύση θα είναι πολλαπλάσια από τη ζημιά που θα μας μείνει με τη διχοτόμηση.

Ανέφερε ότι «όλες οι ενέργειες μας πρέπει να μας φέρνουν πιο κοντά και όχι να μας απομακρύνουν από την λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο. Λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από τα συρματοπλέγματα, τα οδοφράγματα και τους ξένους στρατούς. Λύση που θα ανοίγει το δρόμο της συμβίωσης του λαού μας σε ενωμένο Κράτος- συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα. Λύση με πολιτική ισότητα όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σηκώσει τα χέρια ψηλά, να παραιτηθεί και να αφήσει την Κύπρο να διχοτομηθεί» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα, και δεν πρόκειται εμείς να το επιτρέψουμε, να θυσιάσει τις επόμενες γενιές στο βωμό της μικροπολιτικής».

Αναφέροντας ότι είναι η ώρα να αναπροσανατολιστεί η εξωτερική μας πολιτική, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν τις συνέπειες που έχει η κοντόφθαλμη προσέγγιση τους που βάζει όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι».

«Πανηγύριζαν για το νόμο Ρούμπιο – Μενέντεζ ότι τάχα αίρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων από τις ΗΠΑ σ’ εμάς. Ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρεώνει την Κύπρο να χαλάσει τις σχέσεις της με άλλα κράτη –μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Ρωσία και την Κίνα και να γίνει πιστός ακόλουθος των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Απαιτούν, συνέχισε, να απομακρύνουμε από την Κύπρο τους πιο σταθερούς μας υποστηριχτές στο Κυπριακό» και «αυτούς που στήριξαν την Κυπριακή οικονομία με επενδύσεις και τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια». 

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της αμερικάνικης Πρεσβείας στην Κύπρο για την εκπαίδευση που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, απόρροια του νομοσχεδίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε κατά πόσον «οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου θα εντέλλονται να υπερασπιστούν τα αμερικάνικα συμφέροντα» και κατά πόσον «θα στέλνουμε τα παιδιά μας σε επιχειρήσεις για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

«Την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ δυναμιτίζει το κλίμα στη Μέση Ανατολή και αποσύρεται από το διεθνές σύστημα ασφαλείας, την ώρα που προκειμένου να φλερτάρει την Τουρκία κάνει τα στραβά μάτια στις προκλήσεις του Ερντογάν σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, ποιόν τελικά εξυπηρετεί αυτή η συνεργασία αν όχι τις ΗΠΑ», διερωτήθηκε επίσης.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να επανέρχονται σήμερα οι κυβερνώντες σε δόγματα του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «το ΄ανήκωμεν εις την Δύσιν΄ είναι δόγμα του παρελθόντος το οποίο η Κύπρος πλήρωσε με αίμα και με τη συνεχιζόμενη κατοχή».

«Εμείς και όλοι όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο, για επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο, για ένα σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη».

Σε σχέση με τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το έγκλημα της προδοσίας, το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ που αιματοκύλισε το λαό μας, δεν ήταν «άφρονη ενέργεια» ή το αποτέλεσμα «εθνικού διχασμού», αλλά έγκλημα προμελετημένο και προσχεδιασμένο.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού ήταν το ΑΚΕΛ και η σταθερή πολιτική του γραμμή για Κύπρο αδέσμευτη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο και κοινή πατρίδα Έλληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «και φέτος η δεξιά και η ακροδεξιά στάθηκαν αμήχανες μπροστά από τα μικρόφωνα για να πουν δύο κουβέντες για το πραξικόπημα και την εισβολή» και πρόσθεσε ότι «ούτε φέτος δεν το γύριζε η γλώσσα τους να μιλήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξε η γριβική ΕΟΚΑ Β΄, για τα πρωτοπαλίκαρα τους που ανέμιζαν τα καλάσνικωφ και έψηναν σούβλες».

«Που συλλάμβαναν, βασάνιζαν και σκότωναν κόσμο. Που εκτελούσαν εν ψυχρώ όσους τολμούσαν να αντισταθούν στον φασισμό. Που όταν εισέβαλαν οι Τούρκοι φόρτωναν τα αυτοκίνητα με αριστερούς, δημοκράτες, αντιστασιακούς και τους έστελναν κατευθείαν στο θάνατο», κατέληξε.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ