To Top
06:31 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα βουλευτικά έδρανα από το 21ο έτος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Στα βουλευτικά έδρανα από το 21ο έτος
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου 2019, 10:40 πμ

Βουλευτές ετών 21 προσεχώς. Το σενάριο αυτό θα το δούμε να εκτυλίσσεται από το 2021, όταν ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει για νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε χθες τη συζήτηση της πρότασης νόμου του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για μείωση του ορίου ηλικίας για διεκδίκηση του βουλευτικού αξιώματος. Μία πρόταση που στόχο έχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά και η οποία όπως διαπιστώνεται από το αποτέλεσμα της συζήτησης, τυγχάνει της αποδοχής όλων των πολιτικών δυνάμεων. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, η πρόταση νόμου η οποία περνά μέσα από τροποποίηση του Συντάγματος, πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Εσωτερικών. Η ψήφιση της πρότασης αναμένεται να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του έτους με αρχές του νέου έτους. Θα προηγηθεί το επόμενο διάστημα η υποβολή τυχόν τροποποιήσεων από βουλευτές και εκ νέου συζήτηση τους στην Επιτροπή Νομικών, πριν η πρόταση νόμου πάει για ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Σε δηλώσεις του μετά τη Συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση της πρότασης Νόμου για τροποποίηση του άρθρου 64 του Συντάγματος, έτσι ώστε η ηλικία που θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιος πολίτης για να υποβάλει υποψηφιότητα για βουλευτής να μην είναι το 25ο έτος αλλά το 21, κάτι που συμβαίνει σήμερα στις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.

«Η πρόταση αυτή θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Δεκεμβρίου», είπε ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε πως με βάση σχετική έρευνα της Επιτροπής Νομικών η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, έχουν ηλικιακό όριο από 18 έως 21, και μόνο η Κύπρος και άλλη μια χώρα έχουν όριο για υποβολή υποψηφιότητας στο 25ο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαίωμα υποψηφιότητας βουλευτών από τα 21 έτη

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης είπε ότι έκλεισε ο κύκλος της μελέτης από την Επιτροπή Νομικών, της πρότασης Νόμου των Οικολόγων για τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε η Κύπρος να εναρμονιστεί με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών και να επιτρέπεται σε άτομα από 21 ετών και άνω να υποβάλουν υποψηφιότητα για βουλευτές. Υπενθύμισε ότι με πρόταση και πάλι του Κινήματος του, έγινε δυνατή η υποβολή υποψηφιοτήτων σε άτομα από 21 ετών και άνω για Ευρωβουλευτές και μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Περδίκης είπε πως με την υπερψήφιση της Πρότασης Νόμου θα γίνει πιο σύγχρονη και πιο θετική η νομοθεσία για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση πως η αλλαγή της νομοθεσίας θα βοηθήσει και σε κάποιο βαθμό στην εμπλοκή νεαρών ατόμων στην πολιτική και ίσως στη συμμετοχή τους στη διαδικασία των εκλογών. «Θα είναι ένα κίνητρο για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στις εκλογές», είπε.

Ανέφερε ωστόσο πως το πιο σημαντικό μέτρο που θ αλλάξει ριζικά το τοπίο στις βουλευτικές εκλογές θα είναι η καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας και «περιμένουμε από την Επιτροπή Νομικών να ξεκινήσει σύντομα τη συζήτηση πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί η Πρόταση Νόμου ομόφωνα από τη Βουλή για τροποποίηση του Συντάγματος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το δικαίωμα σε νεαρά άτομα από 21 ετών και άνω να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Πρόταση Νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας πως το κόμμα της θα διαβουλευτεί και θα τοποθετηθεί ανάλογα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συζητείται η μείωση ορίου ηλικίας υποψήφιων βουλευτών

Περιορισμός θητειών Προέδρου

Στην Επιτροπή αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για περιορισμό των θητειών του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο. Μία μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί επιθυμία του Προέδρου Αναστασιάδη να προωθηθεί άμεσα και το έθεσε και στις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την ίδια ώρα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο περιορισμού των θητειών των βουλευτών, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι δεν είναι πρακτική καμίας χώρας ο περιορισμός στις θητείες των βουλευτών. Κάτι το οποίο τέθηκε από κάποιους πολιτικούς αρχηγούς προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα ότι το θέμα της θητείας των βουλευτών είναι καθαρά θέμα της Βουλής.
Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των θητειών και την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προωθήσει τον περιορισμό μόνο της θητείας του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας σε δύο και να αφήσει τους βουλευτές στις τρεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως αναμένουν γραπτώς τη σχετικά αναφορά από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Είναι ένα θέμα το οποίο, ναι, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ανέφερε σε μένα πριν από έναν μήνα που είχαμε συνάντηση», είπε.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πολύ σύντομα η Ολομέλεια θα προχωρήσει στην ψήφιση για Τροποποίηση του Συντάγματος για περιορισμό των θητειών για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύο, αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να προχωρήσει σύντομα σε πρόταση για δύο θητείες για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας αναλλοίωτο το δικαίωμα στους Βουλευτές να έχουν τρεις θητείες.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Βουλευτών είναι ένα και πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη, για να προχωρήσει σύντομα η διαδικασία, είναι να περιοριστεί στον καθορισμό των θητειών μόνο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από την άλλη, όμως, σημείωσε, υπάρχει και Πρόταση Νόμου του Γιώργου Λιλλήκα για περιορισμό των θητειών και των Βουλευτών. Συνεπώς, κατέληξε, θα διαφανεί πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα.

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...