To Top
07:02 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας
  12 Νοεμβρίου 2019, 7:29 μμ  

Στις 13 Νοεμβρίου οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ έχει εκφράσει αρκετές φορές τις ανησυχίες της για τη στάση της Τουρκίας, παρά τις σχέσεις συνεργασίας που ενώνουν τις δύο πλευρές.

Από το εμπόριο μέχρι και το ΝΑΤΟ, ΕΕ και Τουρκία έχουν διατηρήσει για δεκαετίες μια παραγωγική σχέση σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, τελευταία οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν παγώσει, εξαιτίας των ανησυχιών που προκύπτουν από την επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και την φυλάκιση δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου που δίνει επιπλέον εξουσίες στον πρόεδρο της Τουρκίας και που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία που υπάρχει μεταξύ τω εξουσιών στη χώρα, έπληξε ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών.

Όλες αυτές οι εξελίξεις αποτελούν αιτία προκειμένου να επανεξεταστεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: αναστολή των ενταξιακών συνομιλιών

Η Τουρκία είναι χώρα προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1963 , ενώ το 1987 έχει υποβάλλει πρόταση για να προσχωρήσει στην ΕΕ. Το 1999 αναγνωρίστηκε ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005. Από τότε δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Μόνο 16 από τα 35 κεφάλαια έχουν ανοίξει και μόνο ένα έχει ολοκληρωθεί και έχει κλείσει. Μετά τα μέτρα καταστολής που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση, ως απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίο του προέδρου Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016, οι διαπραγματεύσεις έληξαν και από τότε δεν έχουν ανοίξει κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων,

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση στην Τουρκία στις 26 Απριλίου στο ΕΚ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει την πόρτα στους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι παραμένουν φίλοι μας». Ωστόσο, δεν μπορούμε να γυρίζουμε το κεφάλι όταν τα πράγματα πηγαίνουν αντίθετα από την ευρωπαϊκή τροχιά. «Η ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης είναι ζωτικής σημασίας για όλους όσους θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και η θανατική ποινή, στην προκειμένη, αποτελεί απαραβίαστη κόκκινη γραμμή», δήλωσε τότε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2017, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν με ψήφισμά τους τις συλλήψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, γιατρών και απλών πολιτών επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, τον κουρδικό θύλακο της βόρειας Συρίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με ανάταση χειρός.

Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις «ανθρωπιστικές συνέπειες» της στρατιωτικής επέμβασης στην περιοχή αυτή της Συρίας και προειδοποίησαν για τους «κινδύνους που θα έχει η συνέχιση δυσανάλογων δράσεων».

Επίσης,ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να άρουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, να προχωρήσουν στην «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων όσοι έχουν συλληφθεί απλώς και μόνο επειδή επιτελούσαν το νόμιμο έργο τους αλλά και να καταργήσουν τη θανατική ποινή και να σεβαστούν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Τον Οκτώβριο του 2019 η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική επέμβαση στη βορειοδυτική Συρία, με στόχο τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών και την επανεγκατάσταση περίπου δύο εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων και την εκτόπιση χιλιάδων πολιτών και καταδικάστηκε άμεσα από πολλές χώρες, ενώ στις 24 Οκτωβρίου οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν ψήφισμα ζητώντας μέτρα κατά της Τουρκίας.

Συμφωνία σύνδεσης

Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες σύνδεσης με τις γειτονικές χώρες, όπως εκείνες με την Ισλανδία και την Τυνησία.  Αυτές οι συμφωνίες ορίζουν ένα πλαίσιο συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς. Ένα τέτοιο σύμφωνο υπάρχει ήδη με την Τουρκία. Στις 27 Απριλίου, ο Γκι Φερχόφστατ πρότεινε τη σύναψη νέας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία, η οποία θα επικεντρώνεται στο εμπόριο και στην αποκατάσταση της κοινωνίας των πολιτών. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε μια νέα συνεργασία και να κάνουμε μια νέα πρόταση στην Τουρκία», είπε.

Τελωνειακή ένωση

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και την επέκταση των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά το Συμβούλιο δεν έχει ακόμα εγκρίνει τη συγκεκριμένη πρόταση. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.

 Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την τελωνειακή ένωση πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να αναβαθμίσουμε την συμφωνία για την τελωνειακή ένωση πριν υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα», είπε.

Άλλες μορφές συνεργασίας

Η Τουρκία και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης, συνεργάζονται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τον Μάρτιο του 2016, ΕΕ και Τουρκία συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση στην μετανάστευση γεγονός που οδήγησε στην μείωση των προσφυγικών κυμάτων που πλήττουν την Ευρώπη.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...