Οι αριθμοί τρομάζουν. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στο χειρότερο σενάριο, ο υπουργός Υγείας διαμηνύει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, οι γιατροί της πρώτης γραμμής εκλιπαρούν για συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και έντεκα άλλοι δίνουν μάχη για ζωή, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πενήντα συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό που παρουσίασαν έντονη συμπτωματολογία χρειάστηκαν και λαμβάνουν νοσηλεία στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία ανασυντάσσονται καθημερινά προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα και πιο μεγάλες ανάγκες. Κλείνουν τμήματα για να εξοικονομήσουν κλίνες, δημιουργούν μονάδες βραχείας νοσηλείας για τα ύποπτα περιστατικά, διαμορφώνουν νέους χώρους για να υποδεχθούν ασθενείς, μετρούν τις δυνάμεις τους σε προσωπικό.
 
Η αύξηση των δειγμάτων που ελέγχονται δίνει σαφείς ενδείξεις για το μέγεθος του προβλήματος. Χθες, είχαν ελεγχθεί 779 δείγματα, εξ αυτών τα 58, δηλαδή ένα στα δεκατρία, ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Τα 32 από αυτά, αφορούν κρούσματα χωρίς σαφή πηγή μετάδοσης του ιού και η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας έχει μπει σε έναν αγώνα εντοπισμού των επαφών τους προκειμένου να προλάβει, όσο γίνεται, την περαιτέρω διασπορά του ιού στην Κοινότητα.
 
Ο συνολικός αριθμός των γνωστών κρουσμάτων στις ελεύθερες περιοχές εκτοξεύθηκε χθες στα 320 αφού σε 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 58 περιστατικά.
«Ο αυξημένος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ο καθρέφτης της συμπεριφοράς που επιδείξαμε τις προηγούμενες μέρες. Είναι προφανές ότι δεν εφαρμόσαμε όλοι τα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που συνέτεινε στη διασπορά του ιού στην Κοινότητα» ανέφερε φανερά ανήσυχος για τα αποτελέσματα προβαίνοντας στη σχετική ανακοίνωση ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης. «Εάν δεν αντιληφθούμε ότι ανάμεσά μας κυκλοφορεί ένας θανατηφόρος ιός τότε δεν θα τα καταφέρουμε. Η τήρηση των μέτρων προφύλαξης είναι επιλογή ζωής. Οτιδήποτε άλλο οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, το οποίο δυστυχώς πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε. Εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν. Δεν κινδυνολογούμε. Απλώς θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγηθούμε σε μη αναστρέψιμες συνθήκες».
 
Σαφές και το μήνυμα του γιατρού και επιστημονικού διευθυντή της  Περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Μάριου Λοΐζου, ο οποίος ανακοινώνοντας έναν ακόμα θάνατο και απευθυνόμενος προς τους πολίτες είπε: «Θέλω να σκεφτείτε για λίγο ειδικά μετά τα 58 κρούσματα που μόλις ανακοίνωσε ο κ. Κωστρίκκης, πού θα ήταν αυτά τα νούμερα αν έγκαιρα οι περισσότερες χώρες, όπως και η πατρίδα μας, δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Έστω και λίγες μέρες καθυστέρηση, συνέβη στην Ιταλία και την Ισπανία, έχουν δραματικές συνέπειες με ποσοστά θανάτων που πλησιάζουν ή ξεπερνούν (Ιταλία) το 10%. Εκεί όπου τα μέτρα εφαρμόστηκαν αυστηρά και υπήρξε αποδοχή και εφαρμογή από τις κοινωνίες, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Τονίζουμε και πάλι ότι η επιβράδυνση της εξάπλωσης είναι ο κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για το σύστημα Υγείας, για τα δημόσια νοσηλευτήρια που δίνουν μάχη για να τα καταφέρουν, για να προσαρμοστούν στις ανάγκες, για να τα καταφέρουμε».
 
Υπ. Υγείας: Σας παρακαλούμε πολύ μείνετε σπίτι σας
 
Μερικά μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας έστειλε εκ νέου μήνυμα στους πολίτες: «Σας παρακαλούμε πολύ: Μείνετε σπίτι, αν πρέπει να βγείτε τηρήστε αποστάσεις και παίρνετε μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι ο μόνος τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Τα αυξημένα κρούσματα επιβεβαιώνουν ότι δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρξε συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα, γεγονός που μας υποχρέωσε να επιβάλουμε πρόσθετες απαγορεύσεις. Δεν ήταν επιλογή ελαφρά τη καρδία αλλά αδήριτη ανάγκη», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
 
54 άνθρωποι στα νοσοκομεία – Οι έντεκα διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ
    
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3:00 το απόγευμα χθες:
 
-Στον κατάλογο των θανάτων προστέθηκε άλλος ένας άνθρωπος (σύνολο 9).
 
 -Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονταν 32 άτομα.
 
-Τέσσερις εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.
 
-Έντεκα άτομα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα, τέσσερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
 
-Νοσηλεύονταν επίσης τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Λευκωσία και έξι
στη Λεμεσό.
 
-Στο Μακάρειο Νοσοκομείο νοσηλεύεται η μητέρα επιβεβαιωμένο κρούσμα και το νεογέννητο παιδί της στη 2η μέρα της ζωής του. Και οι δύο είναι σε άριστη κατάσταση.