Στον αέρα τινάζει ξανά η Τουρκία τη διαδικασία για το Κυπριακό. Όλα όσα προηγήθηκαν το διάστημα που πέρασε και τα όσα φαίνεται να είχαν συμφωνηθεί σε σχέση με τα βήματα που θα ακολουθούσαν οι δύο ηγέτες δεν αναμένεται να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Και η προοπτική συνομολόγησης ή συμφωνίας επί των όρων αναφοράς στην τριμερή του Βερολίνου έχει τορπιλιστεί από την απροθυμία της τουρκικής πλευράς να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, η Τουρκία παραπέμπει τη διαδικασία για μετά τον Απρίλιο, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία στο πλαίσιο της τριμερούς που να δεσμεύει τους Τουρκοκύπριους, αλλά και την ίδια. 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή για την οποία έγινε λόγος χθες στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία επί των όρων αναφοράς δεν πρέπει να είναι προϋπόθεση για τη διαδικασία. Θέση την οποία υποστήριζε η τουρκική πλευρά αξιώνοντας μία διαδικασία ανοικτής ατζέντας. Με τη θέση αυτή, δηλαδή η συμφωνία επί των όρων αναφοράς να μην είναι προϋπόθεση, φαίνεται να μην έχουν ένσταση πλέον ούτε και τα Ηνωμένα Έθνη, παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καταστεί σαφές ότι απαιτείτο η συμφωνία επί των όρων αναφοράς. Εξ ου και η πρόσκληση στην τριμερή συνάντηση του Βερολίνου. Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι δεν απομένουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνάντηση του Βερολίνου.
 
Όλα αυτά τέθηκαν χθες ενώπιον των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό που αποτελεί κοινή διαπίστωση είναι ότι προδιαγράφεται δύσκολη συνέχεια και απαιτούνται λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί. Αυτό το οποίο επίσης έχει επισημανθεί στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας είναι ότι η Τουρκία κινείται στη γραμμή των όσων και δημόσια δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι μόνο αν δημιουργηθούν οι συνθήκες που επιθυμούν θα διαπραγματευτούν στο Κυπριακό. Ως προς τη θέση αυτή εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις από κόμμα που διατηρεί συχνά επαφές με τουρκοκυπριακά κόμματα, επικαλούμενο τα μηνύματα που λαμβάνει από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.Θετικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίας ήταν το καλό κλίμα που επικράτησε.
 
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις, όλες τις προετοιμασίες που γίνονται σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου.  
Συγκεκριμένα, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το υπόμνημα που έχει υποβληθεί από πλευράς του προς τη Γενική Γραμματεία, αυτό που ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποβληθεί μαζί με την έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ενημέρωσε επίσης για όλες τις επαφές που γίνονται με τα ΗΕ και για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ με καλή θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η δική μας πλευρά θεωρεί ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με βάση τους τρεις γνωστούς άξονες.
 
 
«Θα μπορούσαμε να είχαμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ, όπως επίσης και θα μπορούσε να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία στη συνάντηση στο Βερολίνο, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν. 
Ερωτηθείς για τη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κ. Λουτ και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει και μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα ΗΕ ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, όπως είναι η συνεννόηση που υπάρχει, χωρίς να υπάρχουν προαποφάσεις που να προδικάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων, διότι αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. 
Ερωτηθείς για τη σύντομης διάρκειας συνάντηση χθες του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να έχει μια πολύ σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ, όπου βεβαίως κατέληξαν ότι προσβλέπουν στη συνάντηση που θα έχουν στις 25 Νοεμβρίου». 
 
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε να επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών. Την ευθύνη επωμίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. 
 
Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατέθεσε σχετική εισήγηση την οποία έκανε δεχτή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναθέτοντας στον υπουργό Εξωτερικών την ευθύνη για την επανασύσταση του στο ίδιο πλαίσιο που είχε λειτουργήσει στο παρελθόν με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών. Κατά τη χθεσινή συνεδρία, οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης από τον υπουργό Εξωτερικών για τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την περασμένη Δευτέρα με τις οποίες οριστικοποιήθηκαν και συγκεκριμενοποιήθηκαν με το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν, τα μέτρα που λήφθηκαν έναντι των έκνομων ενεργειών και παραβιάσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.