To Top
20:08 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Μήνυμα προς Τουρκία για «μέτρα ασανσέρ»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Μήνυμα προς Τουρκία για «μέτρα ασανσέρ»
  14 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Κυρώσεις «ασανσέρ», οι οποίες θα κλιμακωθούν ή θα περιορισθούν αναλόγως εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε η Φεντερίκα Μογκερίνι τα στοχευμένα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Δευτέρα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στέλνοντας σαφές μήνυμα με προφανή αποδέκτη την Άγκυρα.
 
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. ενημέρωσε την ολομέλεια της Ευρωβουλής για τις αποφάσεις που λήφθηκαν, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. έχει «επανειλημμένα» μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα «για αποκλιμάκωση». Η κ. Μογκερίνι πρόσθεσε ότι παρά τις εκκλήσεις προς την Τουρκία, η χώρα κλιμάκωσε τις ενέργειές της, στο οικόπεδο 7, το οποίο έχει ανατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, κατόπιν διαγωνισμού, σε ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ. Η κ. Μογκερίνι επανέλαβε την έκκλησή της προς την Άγκυρα «να εκτονώσει την ένταση» και να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Προέβη σε αναδρομή των αποφάσεων λήψης στοχευμένων μέτρων κατά όσων εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, σημειώνοντας τη δυνατότητα που πλέον παρέχεται, για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς και για απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. πολιτών τρίτων κρατών. 

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής Ντέιβιντ Μακάλιστερ (Φιλελεύθεροι), ο οποίος καλωσόρισε τα μέτρα και ανέφερε ότι έφτασε η ώρα να τοποθετηθούν στη λίστα συγκεκριμένα ονόματα όσων ευθύνονται για τις έκνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 

Στη δευτερολογία της, η κ. Μογκερίνι διαβεβαίωσε ότι επόμενο βήμα είναι η υποβολή συγκεκριμένων ονομάτων νομικών και φυσικών προσώπων, από τα κράτη-μέλη, τα οποία θα εξετασθούν, θα αναλυθούν και νοουμένου ότι είναι στοιχειοθετημένα ούτως ώστε να μην αμφισβητηθούν, τότε οι «28» θα είναι σε θέση να τα τοποθετήσουν στη λίστα κυρώσεων, κάτι που προϋποθέτει ομόφωνη απόφαση. Η κ. Μογκερίνι επεσήμανε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν στην άσκηση πίεσης και ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ανέφερε ότι «το πραγματικό ζήτημα» είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε δε πλήρη στήριξη στην προσπάθεια των ηγετών των δύο κοινοτήτων ενόψει της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, την οποία χαρακτήρισε ως κρίσιμη ευκαιρία για να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα, επαναλαμβάνοντας τον υποστηρικτικό ρόλο της Ε.Ε.

Στη συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας, όλες οι πολιτικές ομάδες επέκριναν την Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) χαρακτήρισε ορθά τα μέτρα της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τη δυνατότητά της να κλιμακώσει τις κυρώσεις, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου (ΑΚΕΛ) ανέφερε ότι δεν υποτιμούμε τα μέτρα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι υποδεέστερα των προσδοκιών και «ασθενικά». Ο Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ) επεσήμανε ότι η Τουρκία περικύκλωσε την Κύπρο και χαρακτήρισε τις κυρώσεις της Ε.Ε. ως «μόνο τρόπο αντίδρασης», ενώ ο Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) έκανε λόγο για παραβίαση διεθνούς δικαίου και ζήτησε ενίσχυση των μέτρων. Ο Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ) τόνισε ότι ο Ερντογάν γυρνά την πλάτη στις εκκλήσεις και ζήτησε την επιβολή «αυστηρών οικονομικών κυρώσεων». 
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...