Aνησυχία προκαλεί σε κατοίκους πολλών περιοχών το γεγονός ότι λόγω της πολυομβρίας αγρίεψαν τα χόρτα σε παρακείμενα με τις οικίες τους χωράφια, καθώς εκφράζονται φόβοι για πυρκαγιές, αλλά και για αύξηση των φιδιών και των τρωκτικών. Γίναμε μάλιστα δέκτες παραπόνων από αρκετούς πολίτες, οι οποίοι διερωτούνται πώς θα προχωρήσει το ζήτημα, εξαιτίας και της επικρατούσας κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού.
 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή που αποτελείται από τους υπ. Εσωτερικών, Γεωργίας, Άμυνας και Δικαιοσύνης για να εξετάσει το θέμα της καθαριότητας και των πυρκαγιών.
 
Σε επικοινωνία μας με τον Δήμαρχο Λάρνακας και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα στον οποίο θέσαμε το ζήτημα, μας ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς οι δήμοι έχουν προχωρήσει κανονικά τις διαδικασίες για προκήρυξη προσφορών, για καθαρισμό των χωραφιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα φίδια… «ξύπνησαν» – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
 
Κάποιοι δήμοι, όπως ο Δήμος Λατσιών και ο Δήμος Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, έχουν ξεκινήσει ήδη τον καθαρισμό των χωραφιών από τα αγριόχορτα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι αναμένεται ότι θα προβούν στις διαδικασίες καθαρισμού τον ερχόμενο μήνα.
 
Ο κ. Βύρας διευκρίνισε ότι τα διάφορα συνεργεία των δήμων εξακολουθούν να δουλεύουν επί του παρόντος με πέντε άτομα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
 
Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά τεμάχια
 
Ως γνωστόν, για την καθαριότητα των ιδιωτικών τεμαχίων, υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι αν δεν προβούν σε ενέργειες σε εύλογο χρονικό διάστημα, τότε αναλαμβάνουν οι δήμοι ή οι κοινότητες και χρεώνονται το κόστος ακολούθως οι ιδιοκτήτες.
 
Ο κ. Βύρας μας ανέφερε ότι και φέτος, όπως είθισται, δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι αν δεν ταχτοποιήσουν το ζήτημα, τότε  θα αναλάβουν οι δήμοι την καθαριότητα των τεμαχίων, ενώ το κόστος θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Ωστόσο παραμένουν ερωτηματικά, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων, ενώ πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στη μετακίνηση, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα στις υποχρεώσεις τους.