Δύσκολη είναι η εξίσωση για διασφάλιση των δημόσιων οικονομικών και ταυτόχρονα την στήριξη της πραγματικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. Το κράτος υπολείπεται ποσό €495 εκατ. για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, οι οποίες βάση του ακραίου σεναρίου μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 θα ανέλθουν σε €5,2 δισ.
 
Στο μεταξύ, η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά του κράτους διαφαίνεται από τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα το κράτος μελετά το ενδεχόμενο δανεισμού από τους ημικρατικούς οργανισμούς, πρακτική που εφαρμόστηκε το 2012 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.
 
 
Το ποσό των €495 εκατ. θα μειωθεί στα €360 εκατ. εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για δανεισμό €44 εκατ. από πωλήσεις ομολόγων προς φυσικά πρόσωπα και ο δανεισμός €90 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το κενό των €360 εκατ., σύμφωνα με σχεδιασμούς του υπουργείου, θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης νέου ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου ομολόγου. Στο μεταξύ, η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά του κράτους διαφαίνεται από τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το κράτος μελετά το ενδεχόμενο δανεισμού από τους ημικρατικούς οργανισμούς, πρακτική που εφαρμόστηκε το 2012 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Στο σημείωμα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, με αφορμή τις εισηγήσεις των κομμάτων για αύξηση της ρευστότητας του κράτους, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο δανεισμού από ημικρατικούς οργανισμούς. Σημειώνεται πως στη Βουλή εκκρεμεί νομοσχέδιο σύμφωνα το οποίο η ΑΗΚ θα καταβάλλει εισφορά (μέρισμα) προς το πάγιο ταμείο του κράτους. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Πάντως, η κυβέρνηση θεωρεί πως το νομοσχέδιο είναι άμεσης προτεραιότητας στην παρούσα χρονική περίοδο γι’ αυτό την Πέμπτη μαζί με δέσμη άλλων νομοσχέδιων που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας, θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. 
 
Άλλο ένα μέτρο που θα αξιοποιηθεί για την αύξηση των κρατικών εσόδων είναι να δοθεί ώθηση στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. 
 
Δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις
 
Πάντως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι στις κυβερνητικές προθέσεις η προώθηση μέτρων για
εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου, μείωση των ψηλών συντάξεων και συσχέτιση των μισθών με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων. Σύμφωνα με το υπουργείο, μέτρα που επηρεάζουν το διαθέσιμο εισόδημα, επηρεάζουν περαιτέρω τη ζήτηση και οδηγούν σε επιδείνωση της ύφεσης.
 
Δύσκολη η ρύθμιση για ενοίκια
 
Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο του αρμόδιου υπουργείου είναι η μείωση των ενοικίων τόσο για επαγγελματικούς σκοπούς όσο και για τα νοικοκυριά. Αίτημα που έθεσε η πλειοψηφία των κομμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρά την επεξεργασία του θέματος, προκύπτουν νομικά θέματα, προσθέτοντας ότι τα δηλωμένα ενοίκια ανέρχονται στα €600 εκατ. το χρόνο ενώ εκτιμάται πως μεγάλο μέρος των ενοικίων δεν δηλώνονται. 
 
Πολλά όχι 
 
Το υπουργείο Οικονομικών διαφωνεί με την πλειοψηφία των προτάσεων των κομμάτων καθώς επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά και αυξάνουν το δημόσιο χρέος. Αναφορικά με την πρόταση του ΑΚΕΛ, για την επιβολή φορολογίας του πλούτου, το υπουργείο σημειώνει πως η επιβολή φορολογιών σε περιόδους που η ζήτηση είναι ανύπαρκτη δεν προκρίνεται. Από την άλλη, σε σχέση με τις θέσεις του ΔΗΚΟ, τονίζει πως η πρόσβαση στο ESΜ για σκοπούς δανεισμού προϋποθέτει ένταξη της χώρας σε μνημόνιο. Βέβαια, υπάρχει η πρόνοια για δανεισμό για υγειονομικούς σκοπούς χωρίς μνημόνιο, ωστόσο, ούτε γι’ αυτό το ενδεχόμενο έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί οι σχετικοί όροι. Το ΥΠΟΙΚ διαφωνεί επίσης με τις φορολογικές εκπτώσεις για εννέα μήνες και προειδοποιεί πως εάν επεκταθεί η περίοδος συμψηφισμού για μια επιχείρηση από πέντε στα επτά χρόνια και ανασταλεί για ένα χρόνο η επιβολή φόρων επί λελογισμένων κερδών για τα μερίσματα θα προκύψουν μεγάλες δημοσιονομικές απώλειες. Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο θα υπάρξει απώλεια εσόδων και επίπτωση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο από τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, από τη μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών και από μείωση των φορολογικών συντελεστών.
 
Επίσης, το υπουργείο τοποθετούμενο στις εισηγήσεις της Συμμαχίας δεν προκρίνει τη μείωση του εταιρικού φόρου αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί μεταγενέστερα, ενώ σημειώνει πως είναι μικρά τα δημοσιονομικά περιθώρια για την παραχώρηση απευθείας ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων. Όσον αφορά τη θέση της Αλληλεγγύης για την παραχώρηση εφάπαξ βοηθήματος στις μικρές επιχειρήσεις, σημειώνεται πως θα επέλθουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σε σχέση με τη θέση των Οικολόγων για μείωση των τιμών των βασικών αγαθών, όπως είναι νερό και ρεύμα, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού. Οι χρεώσεις τηλεπικοινωνιών καθορίζονται βάσει των όρων αγοράς ελεύθερου ανταγωνισμού ενώ η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα συνδέεται με το κόστος παραγωγής και εγκρίνεται από PAEK.
 
ΕΤΗΣΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
  • Χρηματοδοτικές ανάγκες (εκατ. ευρώ)    
  • Μακροπρόθεσμες λήξεις χρέους 2020  –  1302    
  • Χρηματοδοτικές ανάγκες 2020  – 1280    
  • Λήξη χρέους 9μήνου του 2021  –  1650     
  • Χρηματοδοτικές ανάγκες 9μήνου του 2021   – 1000
Σύνολο χρηματοδοτικών αναγκών    5232 
 
Πηγές δανεισμού (εκατ. ευρώ)
  • Ευρωπαϊκά Μεσοπρόθεσμα Ομόλογα    1750
  • Γραμμάτιο Δημοσίου 52 εβδ.    1250
  • Ομόλογα για φυσικά πρόσωπα    44
  • Δάνεια από ΕΤΕ/ΤΑΣΕ    90
  • Χρήση ρευστών διαθεσίμων τέλος Μαρτίου 2020    1738 
  • Απαιτούμενη επιπρόσθετη χρηματοδότηση    360
  • Σύνολο χρηματοδότησης    5232