To Top
08:59 Δευτέρα
16 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ζητά και εύσημα η Τουρκία για τους αγνοουμένους
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ζητά και εύσημα η Τουρκία για τους αγνοουμένους
  19 Νοεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Μετά την κατσάδα που δέχθηκε τον περασμένο Μάρτη ότι δεν συνεργάζεται με την ΔΕΑ για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, η Τουρκία ενημέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης όχι μόνο ότι δίνει στοιχεία για έρευνες αλλά και ζητά όπως λάβει τα εύσημα για αυτή της τη στάση. Η τουρκική Κυβέρνηση έστειλε την επιστολή ενόψει της συζήτησης στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ζητήματα των αγνοουμένων.
 
Η τουρκική επιστολή αφορά στην εξέταση των υποθέσεων Κύπρος εναντίον Τουρκίας (4η Διακρατική) και Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας. Η επιστολή στάλθηκε ενόψει της συνεδρίας της Επιτροπής Υπουργών την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. 
 
 
Στην επιστολή της η Τουρκία αναφέρει πως από δικής της πλευράς «πράττει ότι της αναλογεί προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση των ερευνών για αγνοούμενα πρόσωπα». Αναφέρει πως η τουρκική πλευρά βοηθά τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων για να διασφαλίσει τη συνέχιση της αποτελεσματικότητάς της». Όσον αφορά στη Μονάδα για τους Αγνοούμενους, η οποία λειτουργεί κάτω από τις οδηγίες του «γενικού εισαγγελέα της τδβΚ», αυτή συνεχίζει να διενεργεί αποτελεσματικές έρευνες για εκείνους τους αγνοούμενους που έχουν ταυτοποιηθεί από τη ΔΕΑ. 
 
Η τουρκική πλευρά, αναφέρει στην επιστολή της, ζητά από την Επιτροπή όπως «καλωσορίσει»: 
  •  τη βοήθεια της τουρκικής πλευράς στη ΔΕΑ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εντόπισε τα σώματα και προβαίνει σε εκταφές και και ταυτοποιήσεις των οστών που ανήκουν σε αγνοούμενα πρόσωπα, και ειδικότερα,  τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού τμήματος στην «προεδρία της τδβΚ» για υποστήριξη του έργου του Τουρκοκύπριου μέλους της ΔΕΑ, και την παροχή άδειας για έρευνες σε ακόμα 30 στρατιωτικές περιοχές. 
  •  την αποτελεσματική έρευνα από πλευράς Μονάδας Αγνοουμένων και το γραφείο του «γενικού εισαγγελέα» και ειδικότερα την κατάληξη για την έρευνα για τον κ. Βαρνάβα. 
Επιπρόσθετα η Τουρκία ζητά όπως η εξέταση από πλευράς Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα των αγνοουμένων γίνεται μια φορά τον χρόνο και όχι εντός εννέα μηνών, όπως είναι η σημερινή πρακτική. Ζητά από την επιτροπή να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι τόσο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων όσο και της Μονάδας Αγνοουμένων (που συστάθηκε στα κατεχόμενα) έχουν να επιτελέσουν ένα χρονοβόρο έργο.
 
Στην επιστολή της η τουρκική πλευρά καταγράφει σειρά ενεργειών που έχουν γίνει κυρίως σε επίπεδο ΔΕΑ για διακρίβωση της τύχης των Κυπρίων αγνοουμένων. 
 
Ο Φωτίου ενημέρωσε τον πρέσβη Σουηδίας 
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, είχε χθες συνάντηση με τον πρέσβη της Σουηδίας, Άντερς Χάγκελμπεργκ. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Χάγκελμπεργκ για θέματα των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που καταβάλλονται για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
 
Ο κ. Φωτίου σημείωσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της επίλυσης αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μείωση του ρυθμού ανεύρεσης λειψάνων για σκοπούς ταυτοποίησης δυσχεραίνοντας έτσι το έργο της Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ).
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη συνδρομή της Σουηδίας και μέσω της ΕΕ ώστε να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά της Τουρκίας να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος.
Από την πλευρά του ο κ. Άντερς Χάγκελμπεργκ υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και ετοιμότητα της Σουηδίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις 
 
Το θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων του 1974 θα απασχολήσει την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την προσεχή συνεδρία του στις 3 Δεκεμβρίου. Στην τελευταία της τοποθέτηση επί του θέματος η Επιτροπή Υπουργών διαμήνυσε προς την Τουρκία «την άνευ όρων υποχρέωση» που έχει «να πληρώσει τη δίκαιη ικανοποίηση που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στην απόφασή του της 12ης Μαΐου 2014 χωρίς άλλη καθυστέρηση». 
 
Επιμένει να απαιτεί συνεργασία 
 
Η τελευταία εξέταση της πτυχής του θέματος των αγνοουμένων από πλευράς Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε τον περασμένο Μάρτη. Στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας (4η Διακρατική) η Επιτροπή Υπουργών είχε καλέσει την Τουρκία να σταματήσει την απόφασή της να μη συμμετάσχει στις σχετικές συζητήσεις «καλώντας τις τουρκικές Αρχές να επαναφέρουν την πρακτική της συνεργασίας με την επιτροπή». Επίσης σημειώνεται η απαίτηση από τις τουρκικές Αρχές να παράσχουν βοήθεια στη ΔΕΑ. 
 
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...